Vés al contingut

75 anys de la invenció del transistor: La revolució silenciosa

L'IMB-CNM celebra el 75è aniversari de la invenció del transistor als laboratoris Bell de Murray Hill (New Jersey), un component microelectrònic que està al centre de la revolució digital. Coneix totes les activitats de divulgació que estem fent per difondre el coneixement sobre la revolució silenciosa.

Per què celebrar el transistor avui

El transistor és un dispositiu electrònic semiconductor utilitzat per lliurar un senyal de sortida amplificat en resposta a un senyal dentrada i que va substituir les voluminoses i poc eficients vàlvules de buit de principis del s. XX. Encara que inicialment concebut com un dispositiu amplificador analògic, amb el temps es va potenciar el seu paper i es va adaptar la seva tecnologia com a interruptor digital. Així, el transistor representa la concreció física dels '1' i els '0' de la lògica binària en què es basen els xips de microprocessadors i memòries, que integren milers o milions d'aquests dispositius en un espai reduït.

El funcionament de la gran majoria dels equips que utilitzem diàriament (televisors, reproductors d'àudio i vídeo, rellotges de quars, telèfons mòbils, ordinadors, llums LED, etc.), equips mèdics, vehicles elèctrics, etc. està basat en les propietats dels transistors i els circuits integrats que s'hi construeixen.

És un invent fonamental per entendre el desenvolupament de la microelectrònica al segle XX, la miniaturització dels components electrònics i els processos de digitalització de la societat.

La invenció està a cavall entre el 1947 i el 1948, ja que el desembre del 1947 culmina l'experiment dels físics John Bardeen, Walter Houser Brattain i William Shockley i la publicació de l'invent es va produir l'any següent.

L'IMB-CNM és l'únic institut d'Espanya capaç de fabricar transistors amb una tecnologia CMOS completa. Això significa que som el centre més gran d'Espanya dedicat a la investigació i desenvolupament de micronanotecnologies i microsistemes electrònics, amb unes capacitats singulars en tecnologia de silici. El centre és únic en disseny i fabricació de circuits integrats o simplement xips, a la seva Sala Blanca de Micro i Nanofabricació.

Concurs "Un microxip molt gran"

Prórroga concurs Un microxip molt granL'IMB-CNM organitza el concurs de microelectrònica per a estudiants Un microxip molt gran per fomentar l'interès de l'alumnat per l'electrònica. El concurs premiarà treballs relacionats amb l'electrònica i, més específicament, amb el transistor com a dispositiu electrònic. El llançament coincideix amb el 75è aniversari de la invenció del transistor. És una proposta de l'IMB-CNM-CSIC finançada per la FECYT.

L'institut posa a disposició de totes les escoles i instituts un itinerari didàctic amb materials educatius sobre els quals treballar les propostes i acompanyar els alumnes durant l'any acadèmic. El termini de recepció de treballs està obert fins el 30 de juny del 2023.

Cicle de conferències "La revolució silenciosa"

Conferències La revolució silenciosaDurant el 2022 i el 2023, els anys entre els quals s'emmarca l'aniversari de l'invent, estem organitzant un cicle de conferències deslocalitzat per la província de Barcelona per oferir diferents perspectives sobre el futur, present i passat del transistor.

24 de maig de 2022: El 75 aniversario del Transistor Bipolar: La invención más importante del siglo XX. Conferència del catedràtic Ignacio Mártil (Catedràtic d'Electrònica de la Universitat Complutense de Madrid i membre de la Reial Societat Espanyola de Física) sobre "possiblement, la invenció més important del segle XX". A l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona.

8 de juny de 2022: LA microelectrònica. Xerrada a càrrec de Núria Salán (Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia i Professora UPC-Terrassa) sobre la invisibilitzada aportació de les dones, les tècniques i les científiques a la història de la microelectrònica. A l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona.

I més xerrades, a càrrec de persones invitades o de personal de l'institut, que s'estan realitzant.

Exposició "La revolució silenciosa"

Cartell Exposició La revolució silenciosaL'exposició explica la història del transistor i totes les novetats tecnològiques que va comportar-ne la invenció. Comencem amb el problema de substituir les vàlvules de buit i arribem fins a les possibilitats que va obrir el transistor per a la tecnologia, els processos de miniaturització i la societat, des de les primeres ràdios compactes a base de transistors dels anys 50 fins als telèfons mòbils actuals.

La iniciativa compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia · Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT).

La mostra és itinerant i les dates s'anunciaran amb antelació a la web.

El calendari de l'exhibició és el següent:

  • FAB Casa del Mig (Barcelona), del 5 al 28 de juny de 2023.
  • Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona UPC (ETSETB-UPC, Barcelona), del 20 d'abril al 19 de maig, 2023.
  • Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona UPC (ETSEIB-UPC, Barcelona), del 2 al 30 de març de 2023.
  • Biblioteca de Ciència i Tecnologia UAB (Campus UAB, Cerdanyola), del 28 de novembre del 2022 al 12 de gener del 2023.