Vés al contingut
03 nov. 2023

"La revolució silenciosa" torna a Barcelona, es podrà veure a la Lleialtat Santsenca fins al 25 de novembre

La mostra divulgativa sobre el 75è aniversari del transistor, coordinada per l'IMB-CNM amb la col·laboració de la FECYT, torna a Barcelona i estarà tot el mes de novembre a la Lleialtat Santsenca del barri de Sants.

Plafons de l'exposició La revolució silenciosa a la Lleialtat Santsenca

Share

L'exposició "La revolució silenciosa", que proposa un viatge per la història de la microelectrònica amb motiu dels 75 anys del transistor, es podrà veure durant tot el mes de novembre en l'espai de la Lleialtat Santsenca (C/ d’Olzinelles 31, 08014) de Barcelona per la Setmana de la Ciencia. La mostra està coordinada per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia · Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT).

La mostra és un recorregut que s'inicia en 1947 i el desenvolupament del primer transistor de puntes de contacte als Bell Labs dels Estats Units. I és que la societat digital i hiperconectada de l'actualitat no es pot entendre sense aquest petit invent: el transistor està en el cor de tots els aparells electrònics, ha permès la miniaturització dels dispositius i la creació de circuits digitals.

En paral·lel a la mostra, l'IMB-CNM ofereix visites guiades en les seves instal·lacions per la Setmana de la Ciència (entre el 13 i el 17 de novembre). El 13 de novembre també es realitzarà un taller de microelectrònica (“Viatja al fascinant món del transistor!”) per a estudiantat de 4t ESO de l'Institut Escola Arts de Sants, amb les tècniques de Sala Blanca Nuria Torres i Marta Duch.

L'exposició és d'accés lliure i és la segona parada en el barri de Sants, després de l'exhibició el passat estiu en l'equipament públic FAB Casa del Mig · Punt Multimèdia, i es podrà veure fins al 25 de novembre. Al gener es traslladarà a la Biblioteca Can Rajoler de Parets del Vallès.

Un microxip molt gran

El projecte "Un microxip molt gran" / "Un microchip muy grande" (FCT-21-16975) ha estat organitzat per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT). El treball es va estendre des de l'estiu de 2022 fins al setembre de 2023 amb l'objectiu de millorar l'educació i generació de vocacions científiques entre escolars i persones joves no universitàries, incrementant el seu aprenentatge i interès per l'electrònica i la microelectrònica. La iniciativa contemplava diferents activitats complementàries: el concurs per a estudiants “Un microxip molt gran”, l'acció principal; un cicle de conferències sobre la història i el futur de la tecnologia, amb ponències convidades i pròpies; i l'exposició “La revolució silenciosa” que s'ha exhibit en espais de Barcelona i del Vallès.

La iniciativa celebra el 75è aniversari del transistor, un dispositiu electrònic semiconductor que va substituir a les voluminoses i poc eficients vàlvules de buit de principis del segle XX. Concebut inicialment com un dispositiu amplificador analògic; amb el temps es va potenciar i es va adaptar la seva tecnologia com a interruptor digital, és així la concreció física dels ‘1’ i ‘0’ de la lògica binària.