Vés al contingut
03 març 2023

L'exposició "La revolució silenciosa" aterra a l'ETSEIB-UPC

L'exposició que commemora els 75 anys de la invenció del transistor, organitzada per l'IMB-CNM amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), serà a la Sala d'Exposicions de l'ETSEIB-UPC, a Barcelona , fins al 30 de març.

Contigut de l'exposició La revolució silenciosa a l'ETSEIB-UPC, plafons i material

Share

La revolució silenciosa és una exposició organitzada per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona per donar a conèixer la història del transistor i la microelectrònica a partir de la seva invenció el 1947. Inaugurada el novembre passat a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia UAB, ara arriba a l'Escola Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona UPC (ETSEIB-UPC), a Barcelona, on es podrà veure del 2 al 30 de març. La mostra ha estat realitzada en el marc del projecte Un microxip molt gran, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), i continuarà de manera itinerant per altres espais de la zona.

L'aniversari del transistor és una ocasió per celebrar els 75 anys d'història d'un element que ha revolucionat la tecnologia i la societat. L'exhibició explica com es va produir l'experiment que va donar lloc al transistor el desembre del 1947, la necessitat de substituir les vàlvules de buit i les oportunitats que el descobriment va obrir quant a miniaturització de components electrònics. Els transistors avui són fonamentals per entendre el funcionament d'un xip i de tots els aparells electrònics que ens envolten. En l'elaboració dels continguts hi han participat Joan Marc Rafí, Xavier Jordà, David Sánchez, Miquel Vellvehi, Patricia Rodrigo i Sabela Rey.

Dins del projecte, l'institut també està organitzant un concurs per a estudiants i un cicle de conferències amb el transistor com a protagonista.

Todos los detalles y enredos sobre el mes mágico de la invención del transistor

L'exposició ha estat inaugurada amb una xerrada de David Quirion, director de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, que ha esmicolat tot el que va passar el 1947 fins arribar al desenvolupament del primer transistor als Bell Labs de New Jersey, Estats Units, amb John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley.