Unitat d'Excel·lència María de Maeztu
L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) està reconegut com a Unitat d'Excel·lència María de Maeztu per l'Agència Estatal de Recerca per al període 2024-2030. El pla estratègic de recerca comprèn accions per a mantenir la posició de lideratge de l'institut en recerca fonamental i aplicada per a la micro-nanoelectrònica.


L'IMB-CNM s'enorgulleix de ser distingit en 2024 amb el segell Unitat d'Excel·lència María de Maeztu. Aquest guardó és un dels màxims reconeixements a Espanya atesos els resultats científics i al lideratge investigador.
L'objectiu del Pla de Recerca (PI) associat és assegurar el desenvolupament de nous dispositius, components i sistemes disruptius i explorar la seva contribució a tres grans àrees socials, que són els eixos aplicatius de l'institut:
- Salut i Medi Ambient
- Energia i Mobilitat
- Fronteres de la Física i Seguretat Civil
El Pla està dissenyat per a consolidar i reforçar la posició de lideratge de l'IMB-CNM en la recerca fonamental i aplicada de la micro i nanoelectrònica, tant a Espanya com a Europa.
A més de generar nous coneixements en l'avantguarda de l'evolució de les tecnologies digitals basades en micro i nanotecnologies i contribuir a un desenvolupament econòmic i social sostenible, també pretenem formar a les noves generacions de personal investigador i d'enginyeria, atraient talent a l'apassionant era de la transició Twin Green i Digital, i a un entorn vibrant, que es troba ara en una cruïlla a Europa en la seva reacció a la crisi dels semiconductors.
El nostre pla estratègic està alineat amb l'estratègia europea i espanyola del xip per a reforçar el lideratge en l'ecosistema del xip. En concret, se centra en reforçar la capacitat científica en les àrees identificades en la European Chips Act i el PERTE Chip, com la fotònica integrada i els xips semiconductors quàntics, i en altres àrees d'alt interès com la recol·lecció d'energia, els materials de banda ampla i la gestió de potència, així com el desenvolupament de tecnologies de nova generació i línies pilot per al prototipatge, assaig i experimentació.
Els objectius i les accions relacionades són:
- Mantenir la carrera per ser un dels vaixells almirall de la micro-nanoelectrònica a Europa.
- Explotar la Unitat Tecnològica transversal.
- Avançar en l'ajuda al personal investigador per a l'obtenció de recursos.
- Salt endavant en l'atracció i captació de nous talents.
- Convertir-se en un vector de formació reconegut en l'àmbit de la micro-nanoelectrònica.
- Convertir-se en un far de la micro i nanoelectrònica: guanyar visibilitat social i econòmica.
Eixos aplicatius
Els tres eixos es recolzen en una unitat transversal de caràcter tecnològic que vertebra el treball dels grups, la Sala Blanca, i la seva interacció mútua. Aquesta Unitat nodreix els mitjans tecnològics i els coneixements associats per a garantir la fabricació i integració de dispositius i sistemes micro-nanoelectrònics i fotònics. La seva activitat gira entorn del desenvolupament tecnològic, la vigilància tecnològica, la formació tecnològica i l'anàlisi estratègica interna.
Els eixos aplicatius i la unitat tecnològica són estructures no normatives dins de l'organització del CSIC, però innovadores a nivell d'organització interna. En l'esquema proposat, es permet al personal investigador adscriure's a punts d'ells com considerin oportuns. D'aquesta manera, el personal s'agrupa en àrees de recerca més permeables, potenciant la interacció i millorant l'excel·lència.
Les quatre àrees d'actuació considerades són les següents:
- Unitat Tecnològica (o Eix 0): Tecnologies i processos avançats per a sistemes micro-nano (físic-digitals).
- Eix 1: Sistemes micro i nano (físic-digitals) per a la Salut i el Medi Ambient.
- Eix 2: Sistemes micro i nano (físic-digitals) per a l'Energia i la Mobilitat.
- Eix 3: Sistemes micro i nano (físic-digitals) per a les Fronteres de la Física i la Seguretat Civil.
"Unidades de Excelencia Maria de Maeztu" CEX2023-001397-M, finançat per MICIU/AEI/10.13039/501100011033