Èxits de Transferència Tecnològica
L'IMB-CNM ha treballat amb la indústria al llarg dels anys per convertir la nostra investigació en tecnologies que canvien la societat i, com a resultat, tenim moltes històries d'éxit.
Dins de les nostres instal·lacions i de la Sala Blanca, hem desenvolupat sensors destinats a Mercuri, díodes que orbiten la Terra i subdetectores que intenten atreure i comprendre la matèria fosca.
Aquestes són algunes històries d'èxit de la nostra activitat.
2020: Llançament de 100 satèl·lits a l'espai compostos per més de 400 fotodíodes fabricats a la Sala Blanca
A la fi de 2020, hi ha 110 satèl·lits que orbiten a uns 1.000 km d'altitud per a la megaconstel·lació de OneWeb. Els satèl·lits estan equipats amb sensors de seguiment solar proporcionats per SolarMEMS Technologies SL, aquests components contenen fotodíodes de silici que han estat fabricats a la Sala Blanca de l'IMB-CNM (CSIC) i comercialitzats a través de D+T Microelectrónica A.I.E.
L'objectiu de la constel·lació OneWeb, composta per centenars de satèl·lits, és permetre la comunicació a tot el món per aire, mar, terra, proporcionant connexió a qualsevol persona, en qualsevol lloc a través de cobertura 3G, LTE, 5G i Wi-Fi . El pla és llançar fins 648 satèl·lits per a finals de 2022, el que brindarà cobertura global.
El grup de Dispositius i Sistemes de Potència ha desenvolupat i fabricat un dels components electrònics més crítics de la missió conjunta BepiColombo entre l'Agència Espacial Europea (ESA) i l'Agència Espacial Japonesa (JAXA). Més de 700 díodes dissenyats i fabricats a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC formen ara part de la missió BepiColombo, que portarà dues sondes que orbitaran Mercuri quan ho aconsegueixin en 2025. Les dues sondes són Mercury Planetary Orbiter (MPO) i Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO), cadascuna amb el seu propi panell solar.
Hi ha 700 díodes de protecció per a les cèl·lules fotovoltaiques dels panells solars, que estaran exposades a temperatures molt extremes: des 300º C durant el "dia" fins a 150 º C sota zero durant la "nit". Aquests components estan situats al costat dels panells solars per protegir-los en cas de falla d'una de les cel·les. Per suportar aquestes condicions, l'equip ha desenvolupat díodes amb carbur de silici (SiC), un nou semiconductor que està reemplaçant al silici en moltes aplicacions de l'electrònica de potència.
En col·laboració amb l'empresa valenciana VLC Photonics, l'IMB-CNM ha desenvolupat un procés per a fabricació de circuits integrats fotònics (PICs), amb tecnologia de nitrur de silici, que proporciona una plataforma estable i escalable a l'àrea de Microfabricació de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació. La plataforma compta amb un kit de disseny de processos (PDK) madur i una biblioteca de components. La fabricació dels dissenys es pot fer mitjançant un esquema MPW (Multi Project Wafer), dues fabricacions a l'any amb costos compartits, o mitjançant processos dedicats i personalitzats.
La plataforma establerta forma part de l'aliança europea ePIXfab, associació sense ànim de lucre de centres acadèmics i empreses per fomentar l'ús de les tecnologies fotòniques.
2016: Un sensor per mesurar el pH urinari patentat per investigadors de l'IMB-CNM és inclòs en un dispositiu mèdic de Devicare
El Grup de Transductors Químics va contribuir al desenvolupament i la fabricació d'un sensor per a la mesura del pH de l'orina comercialitzat en un dispositiu mèdic de l'empresa Devicare, especialitzada en urologia. L'equip inclou xips ISFET i REFET, dissenyats a l'IMB-CNM i manufacturats a la seva Sala Blanca, i forma part d'un nou tractament de la litiasi renal. Concretament, el "Lit Control pH meter" permet al pacient controlar el pH urinari des de casa i evitar així la formació de càlculs renals.
La Sala Blanca i el seu sistema de gestió de qualitat van passar amb èxit una inspecció de l'AEMPS en 2017, com a proveïdors de components crítics per a un dispositiu mèdic. Actualment, l'empresa Devicare ven els seus productes en més de 40 països del món.
2015: La spin-off Fuelium neix per proporcionar bateries de paper assequibles, ecològiques i potents per a dispositius electrònics d’un sol ús
Fuelium és una empresa spin-off derivada creada el 2015 per comercialitzar una tecnologia de bateries de paper ecològica per alimentar dispositius electrònics portàtils. La tecnologia basada en paper Fuelium segueix els principis de sostenibilitat de l’economia circular per proporcionar bateries assequibles, ecològiques i potents per a dispositius electrònics d'un sol ús, des del diagnòstic in vitro fins a sectors com el veterinari, la tecnologia de bellesa, l’agroalimentari, la vigilància ambiental i la intel·ligència. envasos.
L'empresa ha comptat amb el suport de fonts de finançament públiques i privades no dilutives com la Comissió Europea, el CDTI, el Premi Fundación Repsol Fondo de Emprendedores i la Fundació Bill & Melinda Gates.
S'ha incorporat un nou subdetector a l'enorme aparell de l'experiment ATLAS, situat al CERN (Ginebra), llar de l'accelerador de partícules més gran de món. Al cor d'ATLAS s'insereix el nou subdetector, amb sensors més petits i amb alta resistència a la radioactivitat. Part dels sensors han estat desenvolupats i fabricats a la Sala Blanca de l'IMB-CNM-CSIC, a Barcelona, i consisteixen en una capa addicional de dispositius de silici que s'ha acoblat al detector Pixel preexistent, instal·lat al centre d'ATLAS, en l'àrea més propera al punt de col·lisió entre les partícules.