Vés al contingut
01 des. 2022

S'inaugura l'exposició sobre el transistor "La revolució silenciosa" a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona estrena l'exposició La revolució silenciosa a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB. La mostra repassa els 75 anys d'història del transistor i el canvi de paradigma que va suposar per a la societat la revolució digital que va comportar. Es podrà veure a la UAB durant un mes i mig.

Exposición La revolución silenciosa en la Biblioteca de Ciencia y Tecnología UAB

Share

La revolució silenciosa és un recorregut per la història del transistor i la fabricació de xips, des dels primers productes electrònics de consum fins a la societat digital actual. L'exposició repassa els 75 anys d'història del transistor, un dispositiu electrònic semiconductor que és al centre de la revolució digital. En el marc del projecte FECYT Un microxip molt gran, l'Institut de Microelectrònica de Barcelona estrena aquesta exposició itinerant per revelar la importància del transistor a la societat.

"El 75è aniversari d'una de les invencions més rellevants del segle XX es mereix una exposició reivindicant la seva importància ia l'IMB-CNM, com a centre de referència en microelectrònica a tot l'Estat, ens sentim hipermotivats per iniciar-lo", indica Xavier Jordà, investigador de l'IMB-CNM i coordinador de continguts de l'exposició.

La revolució silenciosa és una iniciativa de l'IMB-CNM-CSIC pels 75 anys del transistor, amb el suport del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia · Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT). És una activitat paral·lela al concurs per a estudiants i al cicle de conferències que l'IMB-CNM organitza pel mateix motiu. Un microxip molt gran està coordinat per Joan Marc Rafí, investigador de l'IMB-CNM, amb el suport de l'equip de Cultura Científica de l'institut, conformat per Sabela Rey Cao i Patricia Rodrigo Zamora.

La invenció més important del s. XX

Descobert el desembre de 1947, el transistor va substituir les vàlvules de buit i va permetre la miniaturització de l'electrònica, el primer exemple de la qual en productes de consum va ser la ràdio –que va passar de ser un voluminós electrodomèstic a un aparell de butxaca (d'aquí que comunament passara a conèixer-se com a transistor o ràdio transistor). El seu descobriment té grans derivades, com ara el naixement de Silicon Valley, seu actual i niu de les grans companyies tecnològiques, íntimament lligat a aquesta efemèride.

El transistor funciona com un interruptor digital, una mena d'aixeta que deixa passar el corrent, la plasmació física dels 1 i 0 de la lògica binària; i es troben dins dels xips. Un telèfon mòbil té avui milers de xips i milions de transistors.

La creixent demanda de productes electrònics, els retards en el subministrament de circuits integrats i els debats sobre sobirania tecnològica ens fan ser cada cop més conscients de la necessitat dels xips a la nostra societat, però sabem fins a quin punt? L'exposició mostrarà detalls sobre la història del dispositiu, en què consisteix la fabricació microelectrònica, com funciona una sala blanca per a la fabricació de circuits integrats (com la que acull l'IMB-CNM) i les múltiples aplicacions que té avui dia.

Exposició itinerant i xerrades

La mostra s'inaugura ara a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB, on es podrà veure fins al 12 de gener del 2023. L'any que ve, es mourà per altres institucions.

El 29 de novembre, la investigadora Elisabet Prats (investigadora CIBER-BBN al Grup d'Aplicacions Biomèdiques de l'institut) es va encarregar d'inaugurar la mostra amb la xerrada De la ràdio del iaio a la Playstation 5: el transistor fa 75 anys davant d'una vintena de persones. El dijous 15 de desembre està programada la cita següent, amb una xerrada històrica a càrrec de David Quirion, vicedirector tècnic de la ICTS de l'institut.