Vés al contingut
11 gen. 2024

"La revolució silenciosa", la mostra tecnològica sobre xips, arriba a Can Rajoler on es podrà veure tot gener

L’exposició organitzada per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona s’inaugura avui, 11 de gener, a Parets del Vallès amb una xerrada d’un investigador del CSIC.

Muntatge de lxposició "La revolució silenciosa" a Can Rajoler (Parets del Vallès) amb tres panells al terra

Share

L’exposició sobre tecnologia promoguda per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), La revolució silenciosa, s’inaugura al Centre Cultural Can Rajoler de Parets del Vallès avui, dijous 11 de gener, i es podrà veure fins el dia 30. Un investigador de l’IMB-CNM-CSIC serà l’encarregat d’introduir-la amb la xerrada El cor de la tecnologia: com els xips de silici han transformat el món avui a les 19 hores.

La mostra, feta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FECYT), proposa un viatge per la història de la microelectrònica amb motiu dels 75 anys del transistor, que es va descobrir el desembre de 1947, a través de sis panells que expliquen els processos de disseny i fabricació del transistor des de l’inici fins a la societat digital actual. Tot complementat amb materials de la tecnologia desenvolupada a l’IMB-CNM-CSIC, on es poden des de veure pedres de silici (material base dels xips) i oblies verges (el substrat sobre el que es fabriquen) fins a xips fabricats i encapsulats.

L’exposició és d’accés lliure durant l’horari d’obertura del centre cultural.

El cor de la tecnologia: com els xips de silici han transformat el món

Jaume Esteve, investigador de l’IMB-CNM-CSIC, serà l’encarregat d’inaugurar l’exposició amb una xerrada especialitzada oberta a tots els públics. El científic farà la seva personal història sobre la revolució que ha suposat el silici per a la societat actual, ja que tot el que ens envolta és electrònica.

A més de la inauguració, l’IMB-CNM i Can Rajoler coordinen visites guiades a l’exposició per als públics interessats de centres educatius de la zona.

Un microxip molt gran

El projecte "Un microxip molt gran" / "Un microchip muy grande" (FCT-21-16975) ha estat organitzat per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT). El treball es va estendre des de l'estiu de 2022 fins al setembre de 2023 amb l'objectiu de millorar l'educació i generació de vocacions científiques entre escolars i persones joves no universitàries, incrementant el seu aprenentatge i interès per l'electrònica i la microelectrònica. La iniciativa contemplava diferents activitats complementàries: el concurs per a estudiants “Un microxip molt gran”, l'acció principal; un cicle de conferències sobre la història i el futur de la tecnologia, amb ponències convidades i pròpies; i l'exposició “La revolució silenciosa” que s'ha exhibit en espais de Barcelona i del Vallès.

La iniciativa celebra el 75è aniversari del transistor, un dispositiu electrònic semiconductor que va substituir a les voluminoses i poc eficients vàlvules de buit de principis del segle XX. Concebut inicialment com un dispositiu amplificador analògic; amb el temps es va potenciar i es va adaptar la seva tecnologia com a interruptor digital, és així la concreció física dels ‘1’ i ‘0’ de la lògica binària.