Vés al contingut
22 set. 2023

L’IMB-CNM premia els equips guanyadors del concurs “Un microxip molt gran”

Amb la finalització de la cerimònia de lliurament de premis del concurs “Un microxip molt gran”, celebrada avui a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, es fan públics els equips guanyadors i els treballs que han realitzat sobre la microelectrònica.

Foto de grupo con los ganadores del concurso "Un microchip muy grande" y el equipo de trabajo de divulgación

Share

Un centre de Las Palmas de Gran Canaria i un altre de Manresa aconsegueixen el primer premi en les dues categories premiades del concurs “Un microxip molt gran”, certamen creat per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) i cofinançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología · Ministerio de Ciencia e Innovación (FECYT) durant el curs 2022-2023.

El concurs, obert a la participació de centres educatius de secundària, batxillerat i cicles, públics i privats, de tot l'Estat, buscava promoure la curiositat científica en microelectrònica entre l'alumnat preuniversitari. S'han rebut propostes d'escoles i instituts de Catalunya, Extremadura, Illes Canàries, Illes Balears i Castella i Lleó.

Els treballs rebuts s'han valorat en funció del nivell acadèmic i s'han puntuat seguint els criteris de valoració estipulats en les bases: contextualització, objectius, originalitat, relació amb la microelectrònica (i, especialment, amb el transistor), èxit en els resultats, redacció, citacions, visualització de col·lectius, sostenibilitat, imatges i extensió.

Els equips guanyadors s'emporten un val de 500€ per a material electrònic, un multímetre i una visita a l'interior de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l’IMB-CNM. Els premiats en segon i tercer lloc reben un kit de Arduino. A més, tots els equips participants s'emporten una oblia commemorativa per la seva participació en el concurs.

Equips guanyadors del concurs

En la categoria de Batxillerat (M2), el primer premi s'ha concedit al treball “Contador digital (La máquina de los huevos)”, realitzat per un grup de sis alumnes de l'IES Isabel d'Espanya (Las Palmas de Gran Canaria), Paula Rodríguez Puerta, Alexia Iglesias Rodríguez, Aday Fada Barreiro, Aldo Tocino Martín, Ismael Cabrera Fada i Omar Estévez Santana; tutoritzats per la professora Olga Gonzalo Bartolomé.

El segon premi ha anat a la proposta “Disseny d’una Unitat Aritmeticològica”, elaborada per Marta Isabel Antich Fernández, Catalina Maria Bennàsar Gamundí, Vicenç Calafell Bauza, Núria Femenias Rojas, Santiago Galan Alomar, Berta Margenats Duran, Júlia Peña Ramis, Llucia Santandreu Veny i Arnau Tortella Uris, del primer curs de Batxillerat de l'IES Manacor (Mallorca), i guiada pel professor Antoni Ramírez Duran.

El tercer premi se l'han emportat Raúl Sánchez Ciria i Sara Abadía Varela pel treball “El transistor y sus aplicaciones en la informática”, alumnat del primer curs de Batxillerat de l'I.E.S. Diego de Praves (Valladolid) amb la professora Laura Gómez Carriazo.

En la categoria de Cicles Formatius (M3), el primer premi s'ha concedit al treball ”Circuit detector de llum basat en un transistor”, elaborat per Edgar Selles Giralt i David Mellado Remalho, alumnes del primer curs de Grau Mitjà d'Electricitat i Electrònica de l’Institut Lacetània (Manresa), sota la tutoria dels professors Alexandre Pérez i Josep Llordella.

La categoria M1 (ESO) es declara deserta amb un esment especial al treball “Simulació de l'encesa automàtica de l'enllumenat públic i Seguidor en línia”, fet per Gabriel Ácaro Sánchez, Juan Miguel Carcaboso García, Mario Carríl Rodríguez, Marcos García Ruiz, Gabriel Hernández Benito i Irene Mendoza López, alumnat de 4t ESO de l’IESO Cáparra (Càceres) d'Extremadura amb el professor José Antonio López López.

L'acte de lliurament de premis es va celebrar en les instal·lacions de l’IMB-CNM en el matí del 22 de setembre, la investigadora Elisabet Prats va conduir la gala i el director del centre, Luis Fonseca, va donar la benvinguda institucional.