L’IMB-CNM entrega aquesta setmana els premis del concurs “Un microxip molt gran”
L’IMB-CNM reconeixerà l'esforç dels grups participants i premiarà els millors treballs de les tres modalitats en un acte en les instal·lacions de l'institut el 22 de setembre a les 13h de la tarda. El certamen rep treballs d'estudiantat preuniversitari i compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología · Ministerio de Ciencia e Innovación (FECYT).
El pròxim 22 de setembre, a partir de les 13h, es celebrarà la cerimònia de lliurament de premis del concurs “Un microxip molt gran” en les instal·lacions de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC). El concurs “Un microxip molt gran”, finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación (Projecte FCT-21-16975) i organitzat per l'IMB-CNM del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), és un projecte divulgatiu per a generar vocacions científiques en l'àmbit de l'electrònica entre estudiants d'educació secundària.
La investigadora i divulgadora Elisabet Prats serà l'encarregada de conduir l'esdeveniment, que premiarà els millors treballs rebuts en les modalitats d'ensenyament secundari obligatori, batxillerat i cicles formatius.
L'acte comptarà amb la benvinguda institucional de Luis Fonseca, director de l'IMB-CNM i president del jurat de selecció, amb una intervenció de Joan Marc Rafí, coordinador del projecte FECYT, i Sabela Rey, de l’oficina de cultura científica, i amb la xerrada “De la ràdio del iaio a la Playstation 5” a càrrec de Prats. La cerimònia lliurarà trofeus a l'alumnat guanyador de cada categoria i es tancarà amb un pica-pica.
Els treballs han estat propostes variades relacionades amb l'electrònica, alguns grups han dut a terme exhaustives recerques bibliogràfiques i altres han muntat el seu propi circuit electrònic. S'ha valorat especialment l'ús del transistor com a dispositiu microelectrònic. El certamen lliura guardons en tres modalitats: M1 (Ensenyament Secundari Obligatori), M2 (Batxillerat) i M3 (Cicles Formatius).
De la valoració final s'ha encarregat un jurat de cinc persones, entre les quals es troben: Luis Fonseca, Cecilia Jiménez (investigadora de l’IMB-CNM en l'àrea de biosensors i química), Xavier Jordá (vicedirector científic de l'IMB-CNM), Jordi Sacristán (tècnic de l'IMB-CNM especialitzat en disseny de circuits) i Mercedes Saludes (professora de Tecnologia d'educació secundària i vocal del jurat).
En una primera fase, un comitè moderador format per personal tècnic i investigador del centre va participar en la verificació del compliment de les bases i en la valoració inicial dels treballs.
L'equip guanyador rep un val de 500€ per a material electrònic i al segon i tercer se'ls regala un kit de Arduino. A més, tots els equips participants obtenen una oblia commemorativa per la seva participació en el concurs.
Activitats entorn dels 75 anys de la invenció del transistor
Aquest esdeveniment tanca un any de divulgació al voltant del 75 aniversari de la invenció del transistor, en el qual l’IMB-CNM ha organitzat diverses activitats. A més del concurs, s'han dut a terme tallers de divulgació científica en el marc de diferents programes i escenaris (Festa de la Ciència de Barcelona, Nit de la Recerca (Cosmocaixa), Setmana de la Ciència (MNACTEC) i ESCOLAB), una exposició itinerant, tallers i seminaris per escoles, visites guiades a les instal·lacions, un cicle de xerrades i s'ha generat material divulgatiu
La mostra itinerant “La revolució silenciosa” explica la història de la microelectrònica amb el transistor com a protagonista i com aquest va possibilitar canvis en la societat. La pròxima parada de la mostra serà la Lleialtat Santsenca (Sants, Barcelona) al novembre de 2023.
L’IMB-CNM ha organitzat 27 visites guiades a les seves instal·lacions durant l'últim curs acadèmic, amb un total de 536 visitants, per a mostrar la recerca duta a terme pel centre, així com el funcionament de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS).
Finalment, el cicle de xerrades ha estat híbrid i ha comptat amb ponències convidades d'Ignacio Mártil, divulgador i catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid; Núria Salán, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i divulgadora; i Tomás Palacios, catedràtic espanyol al Massachusetts Institute of Technology dels Estats Units.
Comitè moderador: Joan Marc Rafí, Xavier Jordà, Joan Bausells, Cecilia Jiménez, Llibertat Abad, Gemma Gabriel, Gemma Rius, Jordi Sacristán, Miguel Zabala, Elisabet Prats y Mercedes Saludes.