Vés al contingut
01 febr. 2024

El món dels xips aterra a l’Institut d’Estudis Catalans amb l’exposició “La revolució silenciosa”

La mostra divulgativa que commemora els 75 anys de la invenció del transistor, promoguda per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, arriba al claustre històric de l’IEC de la mà de la Societat Catalana de Tecnologia. La investigadora Elisabet Prats donarà la xerrada inaugural el 7 de febrer, en una jornada que obrirà la presidenta de la SCT, Núria Salán.

Exposició La revolució silenciosa al claustre de l'Institut d'Estudis Catalans

Share

L’exposició tecnològica sobre xips i s’exhibeix des d’avui, 1 de febrer, fins al 7 de març al claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme 47, Barcelona). Promoguda per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), ara s’inaugura gràcies a una col·laboració amb la Societat Catalana de Tecnologia (SCT-IEC). El vinent 7 de febrer en horari de tarda serà la xerrada inaugural.

La mostra proposa un viatge per la història de la microelectrònica amb motiu dels 75 anys del transistor, que es va descobrir el desembre de 1947, a través de sis panells que expliquen els processos de disseny i fabricació del transistor i els circuits integrats des de l’inici fins a la societat digital actual. Tot complementat amb materials de la tecnologia desenvolupada a l’IMB-CNM-CSIC, on es poden veure pedres de silici (material base dels xips), oblies verges (el substrat sobre el que es fabriquen) i xips fabricats i encapsulats.

L’exposició, realitzada en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FECYT), és d’accés lliure durant l’horari d’obertura de l’espai.

De la ràdio del iaio a la Playstation 5: el transistor fa 75 anys!

Elisabet Prats, investigadora CIBER-BBN a l’IMB-CNM-CSIC i divulgadora del grup Big Van Ciencia, donarà la conferència inaugural a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC el dimecres 7 de febrer a les 18 hores. La xerrada fa un recorregut per la història del transistor, mostrant els canvis que ha provocat al llarg del temps en la societat i les seves aplicacions inicials i finals.

Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, farà la benvinguda i obertura de l’acte; en què també participarà Luis Fonseca, director de l’IMB-CNM-CSIC.

Un microxip molt gran

El projecte "Un microxip molt gran" / "Un microchip muy grande" (FCT-21-16975) està organitzat per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) amb la col·laboració de la FECYT. La iniciativa contemplava diferents activitats amb l'objectiu de millorar l'educació i generar noves vocacions científiques entre escolars i persones joves no universitàries, incrementant el seu aprenentatge i interès per l'electrònica i la microelectrònica. En el marc del projecte, l’IMB-CNM va organitzar un concurs per a estudiants; un cicle de conferències sobre la història i el futur de la tecnologia, amb ponències convidades i pròpies; i l'exposició “La revolució silenciosa”, que ara s’exhibeix a l’IEC. La iniciativa celebra el 75è aniversari del transistor, un dispositiu electrònic semiconductor que va substituir a les voluminoses i poc eficients vàlvules de buit de principis del segle XX, i que és l’artefacte més fabricat de la història.