La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona acull l’exposició de l’IMB-CNM La revolució silenciosa
La mostra fa un recorregut per la història del transistor fins als nostres dies, il·lustrat per una petita mostra d’oblies, xips i tot allò relacionat amb la microelectrònica i la seva fabricació, inclosa una ràdio de la col·lecció de la RACAB.

La gran institució científica al centre de la Rambla barcelonina, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), acull fins al juny l’exposició La revolució silenciosa, promoguda per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) per difondre la importància fonamental del transistor en la societat actual, transmetre el seu coneixement i la seva història. Es podrà veure fins al 21 de juny, en horari de tarda els dilluns i de matí els dimecres, l’ingrés és gratuït amb reserva prèvia.
A la sala octogonal de la RACAB, es poden veure pedres de silici, substrats semiconductors sobre el que es fabriquen els xips (oblies de silici), xips tallats, xips encapsulats (protegits) i xips dintre de plaques PCB, com les que podem trobar a l’interior de qualsevol aparell electrònic. A més, la RACAB també ha posat una ràdio clàssica amb funcionament amb tubs de vuit (segona imatge de la galeria), predecessors del transistor.
La mostra té sis panells explicatius amb fotografies històriques sobre l’evolució del transistor i la microelectrónica, així com les seves conseqüències en la societat digital, ja que no va ser fins al desenvolupament del transistor de tipus MOSFET que es van poder dissenyar i fabricar circuits digitals per a les memòries i processadors dels ordinadors que vindrien poc després. Aquesta i altres dades es podran aprendre a l’exhibició.
A més, la programació de l’exposició coincideix amb l’acte de recepció d’ingrés a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona del doctor Francesc Pérez Murano, qui ocuparà la plaça de Nanoelectrònica (Secció Física), en una cerimònia que tindrà lloc el dijous 30 de maig per la tarda.
Una mostra itinerant per gaudir de la microelectrònica
La revolució silenciosa es una exposició promoguda per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia · Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT). És una introducció al món de la microelectrònica i els canvis que es van produir a partir de l’any 1947 amb la invenció del transistor, així com un repàs a la recerca i desenvolupament que es duen a terme a l’IMB-CNM. Dóna una resposta a diverses preguntes relacionades amb la tecnologia que s’utilitza en el dia a dia i com és el procés de creació dels seus components.
La mostra és itinerant i ja s’ha pogut veure a diversos barris barcelonins, com Sants, i universitats, com la UPC o la UAB, i a altres llocs del Vallès, com el centre cultural Can Rajoler a Parets del Vallès, i continuarà a l’estiu a l’Ateneu de Fabricació de Les Corts.