Vés al contingut
02 oct. 2023

L'IMB-CNM organitza activitats per a totes les edats a la Nit de la Recerca 2023

Nou persones de l'IMB-CNM han contribuït a fer divulgació en aquest esdeveniment científic celebrat a nivell europeu amb set activitats diferents que s'han repartit entre Barcelona, Girona, Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès.

Muntatge de les activitats fetes per la Nit de la Recerca

Share

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) participa cada any en la Nit Europea de la Recerca, celebrada la setmana passada, en la qual aquesta vegada ha coordinat l'organització de dos tallers per a joves, dues microxerrades i diverses xerrades en escoles. Més de 100 persones s'han acostat a les diferents activitats, que han tractat des de l'electrònica de potència fins a la generació d'energia i la radioteràpia de protons.

En total, l'IMB-CNM ha col·laborat en set activitats diferents en les quals han participat nou persones del centre, 2 dones i 7 homes.

El color estructural: dels camaleons a les noves tecnologies

L'investigador postdoctoral Ferran Pujol va donar una microxerrada a la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona el dimarts 26 de setembre. En ella, Pujol va tractar el color estructural i la seva presència i importància en la naturalesa i en diferents tipus d'organismes vius, així com la creació artificial de color estructural i la seva aplicació en noves tecnologies, com en el projecte Tecniospring Industry (cofinançat per la MSCA), en el desenvolupament de sensors mecànics amb resposta cromàtica. L'investigador va donar exemples pràctics de dispositius de color estructural fabricats pel Grup de Micro i Nano Eines (MNTL), del qual forma part, i d'alguna petita demostració en directe.

La física en la radioteràpia: la importància de creuar disciplines

La investigadora predoctoral Carla Riera Llobet (Grup de Detectors de Radiació) va participar en el Science Slam organitzat pels centres del CSIC a Catalunya i coordinat per la Delegació del CSIC, en el qual participa personal investigador de diferents disciplines i centres. Es va celebrar en el centre cívic de Barcelona Vil·la Urània el dimecres 27. La xerrada va versar sobre el seu tema de tesi i l'ús de machine learning per a millorar les tècniques de radioteràpia amb protons, un tractament molt precís que minimitza el mal en els òrgans i estructures veïnes sanes que envolten el tumor que s'està investigant en els últims anys per la seva alta precisió.

Recarrega't!

La investigadora predoctoral Mercedes Saludes (grup de Microfabricació i Integració de Sensors i Fonts d'Energia, MESSI) va coordinar un estand en la Fira de la Recerca de Girona, en la Plaça Salvador Espriu durant la tarda del divendres 27. El taller mostrava les funcions de diferents circuits electrònics i mostrava alguns processos de fabricació microelectrònica bàsics.

L'energia al palmell de la mà

Els investigadors Marc Salleras, Íñigo Martín i Álex Rodríguez (MESSI) van estar en la Fira de la Investigació del Cosmocaixa a Barcelona, amb un taller sobre generació i emmagatzematge d'energia que va durar la tarda del divendres 27.

Mètodes no-invasius per la caracterització termo-elèctrica de dispositus semiconductors

En diferit, Oriol Avinyò (Grup de Dispositius i Sistemes de Potència, PDS) va realitzar una microxerrada virtual sobre dispositius semiconductors de potència i com s'encarreguen de la gestió de l'energia elèctrica. A més, va explicar les mesures per a controlar la seva fiabilitat i les diferents tècniques de caracterització termoelèctrica que existeixen. La xerrada es pot recuperar en el canal de youtube de la Nit de la Recerca.

Micro y Nanotecnologias en Investigación Biomédica

L'investigador del Grup d'Aplicacions Biomèdiques (GAB) José Yeste va realitzar també una xerrada virtual explicant breument l'evolució de la microelectrònica aplicada a la biomedicina. Yeste relata com es fabriquen els xips, com s'integren els transistors i quin és l'estat actual del seu desenvolupament en aplicacions biomèdiques, com en els marcapassos o els audiòfons.

People have the power! Una història sobre una altra ventafocs: l'electrònica de potencia

L'investigador del grup PDS Xavier Perpiñá va participar en el Matí de la Recerca amb una xerrada que va portar a diferents escoles de Sant Cugat (Liceu Politècnic) i Cerdanyola del Vallès (INS Gorgs i INS Banús)

European Researchers' Night

La Nit de la Recerca (European Researchers' Night) és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència en tot Europa i organitzat a Catalunya a través de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). L'objectiu és acostar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera àgil i divertida.

Cada any en més de 300 ciutats de 30 països europeus alhora. A Catalunya, es realitzen més de 200 activitats a Catalunya, entre xerrades, tallers, experiments, espectacles i jocs, durant tota la setmana.

La Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores és una iniciativa de la Marie Sklodowska Curie Association i és el major esdeveniment de comunicació i promoció de la recerca que té lloc en els Estats membres de la UE i els països associats a Horitzó Europa.

  • Ferran Pujol a la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona amb la xerrada  "El color estructural: dels camaleons a les noves tecnologies".
  • Ferran Pujol a la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona amb la xerrada "El color estructural: dels camaleons a les noves tecnologies".
  • Carla Riera Llobet a Vil·la Urània per al Science Slam dels centres CSIC a Catalunya.
  • Carla Riera Llobet juntament a la resta de ponents a Vil·la Urània per al Science Slam dels centres CSIC a Catalunya.
  • Carla Riera Llobet a Vil·la Urània per al Science Slam dels centres CSIC a Catalunya.
  • Íñigo Martín, Marc Salleras i Álex Rodríguez al CosmoCaixa de Barcelona.
  • Íñigo Martín i Álex Rodríguez al CosmoCaixa de Barcelona.
  • Marc Salleras al CosmoCaixa de Barcelona.
  • Muntatge de circuits electrònics a la Fira de la Recerca de Girona.
  • Muntatge de circuits electrònics a la Fira de la Recerca de Girona.
  • Portada de la xerrada virtual de Oriol Aviñó.
  • Xavier Perpiñá donant una xerrada a l'INS Gorgs de Cerdanyola del Vallès.
  • Xavier Perpiñá donant una xerrada a l'INS Gorgs de Cerdanyola del Vallès.
  • Xavier Perpiñá donant una xerrada a l'INS Gorgs de Cerdanyola del Vallès.
  • Xerrada de Xavier Perpiñá al Liceu Politècnic de Sant Cugat.
  • Xerrada de Xavier Perpiñá al Liceu Politècnic de Sant Cugat.