Grup de Detectors de Radiació (RDG)
Tecnologies avançades per a detectors de radiació de semiconductors
L'objectiu del RDG és contribuir a la investigació i desenvolupament de tecnologies avançades i aplicacions de detectors de radiació. L'activitat d'R+D del grup es basa en l'experiència dels seus membres en disseny de disseny, simulació, fabricació i caracterització de sensors de radiació semiconductors; dispositius microelectrònics; interconnexions; implementació de sistemes complets i estudi dels efectes de la radiació en components i sistemes. Els camps d’aplicació de l’activitat RDG són: física de partícules, física nuclear, imatge mèdica i dosimetria, instal·lacions de sincrotró i fusió nuclear, aplicacions espacials, instrumentació per a la seguretat civil i reptes socials.
Persona de contacte
El Grup de Detectors de Radiació (RDG) va iniciar la seva activitat el 1996 participant en la col·laboració del CERN ATLAS Inner Detector Collaboration amb l'objectiu de desenvolupar sensors de radiació de silici per al sistema de seguiment i estudiar els efectes de les radiacions en els dispositius.
En els darrers 20 anys, RDG ha estat participant en el desenvolupament/actualització de la instrumentació d’alguns dels experiments de física d’alta energia més importants (ATLAS, AFP, TOTEM, CT-PPS, CMS). Al mateix temps, l’activitat del grup s’ha anat ampliant amb el desenvolupament de tecnologies avançades per a moltes altres aplicacions: física nuclear, ciències mèdiques, instal·lacions de sincrotró i fusió nuclear, aplicacions espacials, instrumentació per a la seguretat civil.
Les principals línies de recerca del grup són:
Detectors de radiació per a fronteres del coneixement:
- Posicionar detectors sensibles per a col·lisionadors de partícules (Pixel i Strips)
- Detectors d'alta duresa de radiació (tecnologia 3D)
- Detectors de temporització (tecnologia LGAD)
- Detectors de radiació per a entorns difícils (SiC i altres semiconductors de banda ampla)
- Efectes de radiació en detectors i sistemes
- Micromegues per telescopi axions
Instrumentació per als desafiaments socials:
- Fotodíodes per a la detecció de raigs X, llum visible i UV per a aplicacions de sincrotró i espai
- Detectors per a sistemes de seguretat (vigilància de la radiació de zona àmplia)
- Detectors per al control automàtic de radó en edificis
- Embalatge intel·ligent de components electrònics per a aplicacions no convencionals
Detectors de radiació per a ciències mèdiques:
- Dosimetria i microdosimetria
- Detectors de radiació per a imatge mèdica
- Detectors de partícules per a metrologia en instrumentació avançada de radioteràpia
- Diagnòstic del feix
La fabricació de sensors de radiació fets a mida, segons les necessitats de cada aplicació, es realitza a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l'IMB-CNM.
L'RDG disposa d’un laboratori de proves equipat amb les eines necessàries per caracteritzar una àmplia gamma de detectors de radiació. Una estació de sonda, amb portabrocas controlat tèrmicament, permet provar les capacitats elèctriques del detector que s’està provant. També hi ha una sèrie de fonts radioactives disponibles al laboratori per realitzar mesures de fonts a diverses energies. Com a tal, el laboratori RDG és un centre de radiació amb llicència del Consell Espanyol de Seguretat Nuclear. El laboratori ha vist recentment l’arribada de la configuració de la tècnica de corrent transitòria (TCT), que s’utilitza per sondar els detectors mitjançant un làser finament enfocat amb una mida puntual <10um. El sistema està totalment controlat per ordinador i, per tant, es pot fer un ventall d’escaneigs de mesura amb poc esforç. Al laboratori també hi ha un generador de raigs X que ha estat dissenyat per nosaltres. Té tres etapes de moviment i es combina amb un xip de lectura Timepix per permetre realitzar anàlisis de precisió.
RDG també té una empresa derivada Alibava System, destinada a proporcionar productes i serveis tecnològics a la comunitat investigadora de Física Nuclear i Alta Energia.
L'activitat d’R+D del grup està finançada pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Govern d'Espanya i la Unió Europea.