Torna la Nit de la Recerca! Consulta les activitats per tot Catalunya
Un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència, amb l'objectiu d'apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic. Hi haurà conferències, jocs i microxerrades per Barcelona i Catalunya durant tota la setmana i l'IMB-CNM col·labora en algunes activitats.

La Nit de la Recerca (European Researchers' Night) torna aquest any amb activitats presencials. Un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra a tota Europa i que s'organitza a Catalunya a través de l'Associació Catalana de Comunicació Científica. L'objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de forma àgil i divertida.
L'esdeveniment se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països europeus al mateix temps. En l'edició anterior, es van realitzar més de 200 activitats a Catalunya, entre xerrades, tallers, experiments, espectacles i jocs.
Aquest any, l'IMB-CNM participa en les següents activitats:
Science Slam CSIC Catalunya: “Recerca en un món en canvi”
- "RISC-V: una oportunidad para el hardware abierto y la soberanía tecnológica", per Lluís Terés Terés (grup ICAS).
- Dimecres 22/09, 18:00 – 20:00 a la Residència d'Investigadors (CSIC, Barcelona).
L'estratègia d'oferir en obert l'ISA RISC-V suposa respecte el hardware el que en el seu dia va suposar el LINUX per al software. És una immillorable oportunitat per avançar cap a l'Open-source Hardware/Software i obrir un espai col·laboratiu en obert sense precedents entre els tres pilars bàsics del desenvolupament tecnològic: Formació, Recerca i Innovació.
La idea no és competir, sinó obrir-nos i col·laborar per créixer conjuntament acadèmia i indústria i avançar cap a un ecosistema més competent i alhora col·laboratiu. RISC-V ens obre i democratitza el món dels processadors, però la seva empenta ens pot portar molt més enllà en termes de harware/software obert i, per tant, ajudar a consolidar un bon nivell de sobirania tecnològica de la qual tan mancats estem.
Aquest esdeveniment està coorganitzat per la Delegació del CSIC a Catalunya, els centres d'investigació pertanyents al CSIC a Catalunya i la Residència d'Investigadors, on se celebrarà l'esdeveniment (Carrer de l'Hospital, 64, 08001 Barcelona). També hi haurà un streaming en línia.
Comptarà amb xerrades de nombrosos investigadors del CSIC pertanyents a centres com l'IAE, IBB, IBE, ICE, ICM, ICMAB, IDAEA, IMF, IQAC i GEO3BCN. Hi haurà un Kahoot per posar a prova els coneixements dels i les assistents i molts premis!
Cal fer una inscripció prèvia per assistir a l'esdeveniment en Eventbrite.
Lluís Terés participa en el projecte DRAC, una iniciativa liderada pel Barcelona Supercomputing Center per desenvolupar hardware dissenyat a Europa.
Matí de la Recerca: Consiguiendo baterías biodegradables: electroquímica y microorganismos vivos
- "Consiguiendo baterías biodegradables: electroquímica y microorganismos vivos", per Carlos Ruiz.
- Dimarts 21/09, 11:30 – 13:30 a l'Escola Pia Granollers (Granollers, Barcelona).
Com poden conviure l'electroquímica i els microorganismes vius? Per a què serveix mesurar l'activitat biològica en diferents matrius de sòls i de quina manera podem fer-ho? La electroquímica estudia la transformació entre les reaccions químiques que es donen entre un conductor elèctric i un conductor iònic, com la podem utilitzar al nostre favor per mesurar l'activitat dels microorganismes vius, com bacteris o protozous? En aquesta xerrada, veurem com conviuen aquests dos mons i de quina manera poden ajudar a generar components que s'utilitzen en bateries biodegradables, ajudant a substituir les piles amb una alternativa ecològica i sostenible.
L'enginyer Carlos Ruiz serà l'encarregat de donar la xerrada per a alumnat d'institut (4º ESO).
Nit de la Recerca / European Researchers' Night
Pots fer una ullada a tot el programa al lloc web de la Nit de la Recerca.