Vés al contingut
04 oct. 2022

Més de 100 persones participen a les cinc activitats organitzades per l'IMB-CNM per la V Nit Europea de la Recerca

L'IMB-CNM va organitzar i col·laborar en cinc activitats per la V Nit Europea de la Recerca a què van acudir més de 100 persones al llarg de tota la setmana. Els actes, a Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, han reunit públic de totes les edats.

Joan Marc Rafí, Llibertat Abad, Miguel Zabala y Patricia Rodrigo en el taller Viatja al fascinant món del transistor en el CosmoCaixa

Share

Un seminari a una escola, una microxerrada sobre la carrera científica, una xerrada sobre l'escassetat de microxips i dos tallers sobre microelectrònica són les activitats que l'IMB-CNM va programar per la V Nit Europea de la Recerca a Catalunya, coordinada per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Les iniciatives obertes al públic van arribar al màxim de capacitat i més de 100 persones en total es van acostar a conèixer una mica més sobre el món de la microelectrònica.

L'esdeveniment va tenir lloc la setmana del 30 de setembre a tot Catalunya amb accions per a tots els públics i amb la participació de centres de recerca públics i privats, empreses i entitats sense ànim de lucre. Per part de l'IMB-CNM, un total de 11 persones van gestionar les activitats: una investigadora predoctoral, sis persones de personal investigador i dues de tècnic, així com les dues persones de l'equip de cultura científica. Un total de sis dones i cinc homes.

Avui ja és diferent: des de l’origen de la nanoelectrònica fins ahir

Jordi Sacristan es va acostar a l'Escola Virolai de Barcelona per fer una xerrada a alumnat de 4t de l'ESO i explicar-los com es dissenya i es fabrica un xip.

Els xips: sovint invisibles, pràcticament indispensables

Luis Fonseca, professor d'investigació del CSIC i director de l'IMB-CNM, es va acostar a l'Auditori Barradas de l'Hospitalet de Llobregat per fer una xerrada sobre com es fabrica un xip i per què es parla avui d'escassetat al mercat i manca de subministraments. Unes 20 persones es van acostar a la Rambla de Just Oliveras dimecres 28 per a la sessió, que comptava amb tres xerrades científiques més.

TICa't. Passa-Paraula

Dimecres 28 a Vil·la Urània es va celebrar el primer passa-paraula sobre microelectrònica i tecnologies emergents en una iniciativa que van coordinar Gemma Rius, Consuelo Guardiola i Álvaro Calleja. Les persones participants van poder aprendre més sobre els processos de fabricació microelectrònica i les tecnologies i els materials que canviaran el futur.

Science Slam

Laura Lefaix va preparar una microxerrada de 7 minuts sobre què comporta la carrera investigadora i en què consisteix el dia a dia d'una persona que està fent una tesi. La xerrada s'emmarcava al Science Slam, una iniciativa coordinada pels centres del CSIC a Catalunya i la Delegació del CSIC a Catalunya, que es va celebrar a una sala plena del Centre Esther Koplowitz de Barcelona.

Viatja al fascinant món del transistor!

El fascinant món del transistor va ser el protagonista de divendres nit al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona, ​​on es van donar cita 25 persones entre famílies, nenes, nens i persones interessades al món de la microelectrònica. Joan Marc Rafí, Miguel Zabala, Llibertat Abad, Patricia Rodrigo i Sabela Rey (de l'equip de Cultura Científica) van dedicar mitja hora a explicar què és un transistor, com es va inventar i en què el podem trobar avui dia. El públic va poder tocar pedres de silici, transistors i xips, així com fer funcionar petits circuits electrònics amb transistors integrats. Organitzat en el marc del projecte Un microxip molt gran, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.

  • D'esquerra a dreta: Joan Marc Rafí, Llibertat Abad, Miguel Zabala i Patricia Rodrigo al taller Viatja al fascinant món del transistor al CosmoCaixa.
  • Llibertat Abad i Miguel Zabala vestint-se amb un vestit de sala blanca al taller al CosmoCaixa.
  • Llibertat Abad subjectant una oblia al taller al CosmoCaixa.
  • Miguel Zabala explicant els circuits electrònics al taller del CosmoCaixa.
  • Xerrada de Laura Lefaix al Science Slam.
  • Xerrada de Laura Lefaix al Science Slam.
  • Públic al Science Slam.
  • Xerrada de Jordi Sacristan a l'Escola Virolai.
  • Gemma Rius al Passa-Paraula.
  • Consuelo Guardiola al Passa-Paraula.
  • Xerrada de Luis Fonseca a Auditori Barradas.
  • Xerrada de Luis Fonseca a Auditori Barradas.