Giulio Pellegrini, investigador de l'IMB-CNM, elegit President del Consell de Col·laboració d'una nova col·laboració internacional del CERN
La nova col·laboració persegueix avanços en el camp dels detectors de radiació d'estat sòlid. La iniciativa reuneix més de 130 instituts de tot el món i compta amb 900 especialistes en física.
3D cut of the LHC dipole. © 2014 CERN. Dominguez, Daniel: CERN
El doctor Giulio Pellegrini, investigador científic de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), ha estat triat Coordinador de la Junta de Col·laboració (CB) de la recentment creada col·laboració DRD3 del CERN, el laboratori europeu de física de partícules, que reuneix més de 130 centres de recerca de tot el món i compta amb 900 especialistes en física.
La Col·laboració DRD3 té per objecte desenvolupar els avanços definits en l'Estratègia Europea de Física de Partícules en el camp dels detectors de radiació d'estat sòlid, en la qual també va participar Pellegrini. Aquests seran essencials per a fabricar futurs detectors per a experiments de física d'altes energies en el CERN o altres acceleradors.
El treball de l'últim mig segle, centrat en les operacions de l'accelerador suís del CERN, ha aportat importants beneficis a la societat en forma de ressonàncies magnètiques, tomografia per emissió de positrons, la radiografia de raigs X i el desenvolupament d'Internet. Aquests avanços han permès notables progressos en els camps de la biomedicina i les les noves tecnologies. Ara, la nova Col·laboració DRD3 hereta el llegat de les últimes recerques i traça un camí a seguir centrat en explorar les propietats dels detectors de radiació en entorns hostils i explorar els seus usos en altres camps com la medicina, els reactors de fusió o l'espai.
Pellegrini, responsable del Grup de Detectors de Radiació de l'IMB-CNM-CSIC, és col·laborador, juntament amb el grup de recerca, del CERN des de fa molt temps. La col·laboració amb l'institut va començar 1998; en 2014, l'IMB-CNM va participar en un nou subdetector incorporat a l'experiment ATLAS, amb el desenvolupament de sensors a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació del CSIC. Actualment, també col·labora en les actualitzacions del LHCb (Experiment del Gran Colisionador d'Hadrons), un dels sis detectors situats en el CERN.