Vés al contingut
20 gen. 2021

L'IMB-CNM s’uneix a l'experiment LHCb del CERN com a col·laborador tècnic

El Grup de Detectors de Radiació treballarà amb l’equip internacional de Suïssa per desenvolupar sensors innovadors per a la propera actualització de l’experiment.

One of the detectors being installed at CERN.

Share

L'experiment del Gran Col·lisionador d'Hadrons b (LHCb) investiga les lleugeres diferències entre la matèria i l'antimatèria estudiant un tipus de partícula anomenada "quark de bellesa" ("beauty quark" a l'anglès original) o "quark b". LHCb és un experiment creat per explorar el que va passar després del Big Bang que va permetre sobreviure a la matèria i construir l’Univers que habitem avui.

Recentment, la col·laboració LHCb ha anunciat el descobriment d’una nova partícula de pentaquark. La partícula, anomenada Pc (4312) +, decau a un protó i una partícula J/ψ (composta per un quark d’encant -quark charm- i un quark anticharm).

El Grup de Detectors de Radiació (RDG) s’uneix ara a la col·laboració LHCb al CERN, la llar dels acceleradors i detectors de partícules més grans i complexos del món per estudiar els components bàsics de la matèria, partícules fonamentals. L'objectiu del grup és proporcionar sensors innovadors per a la propera actualització de l'experiment. Els dispositius es desenvoluparan a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona.

L’equip ja treballa amb diferents institucions internacionals de la comunitat LHCb, com ara la Universidade de Santiago de Compostela, la Universitat de Glasgow, la Universitat de Manchester, la Universitat d’Edimburg i la Universitat de Ciència i Tecnologia de Cracòvia sobre tecnologia iLGAD.

"Els sensors s'utilitzaran dins del sistema VELO (VErtex LOcator) de l'experiment LHCb per proporcionar a l'experiment informació de posició i sincronització sobre les interaccions de les partícules", explica Neil Moffat, un dels investigadors post-doc del grup i cap de grup adjunt. "Utilitzant aquesta informació podrem cartografiar de manera eficient les interaccions de partícules per obtenir una comprensió més profunda de la física fonamental implicada en la creació de la matèria", afegeix.

Al llarg dels anys, l’IMB-CNM ha participat en diferents associacions amb el CERN, incloent un nou subdetector incorporat a l’experiment ATLAS, un dels cinc detectors de partícules del Gran Col·lisionador d’Hadrons, LHC. Els sensors es van desenvolupar a la Sala Blanca.