Vés al contingut
05 nov. 2024

Visites guiades a l'IMB-CNM per a tots els públics i més activitats científiques per la Setmana de la Ciència 2024

L'IMB-CNM participa un any més en el gran esdeveniment de divulgació oferint visites guiades a la ciutadania, un taller per a adolescents i la col·laboració en un col·loqui d'art i ciència.

Cartel Semana de la Ciencia y la Tecnología en el CSIC 2024

Share

La Setmana de la Ciència és la cita més gran amb la ciència per a tots els públics i edats a Catalunya i a Espanya. L'Institut de Microelectrònica de Barcelona organitza per a la present edició tres jornades de Portes Obertes, un taller al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa i col·labora en un col·loqui d'Art i Ciència en la Delegació del CSIC a Catalunya.

A continuació es reprodueixen els anuncis de les activitats.

Visites guiades a l'IMB-CNM

Fer una visita guiada és la millor forma de conèixer profundament com és l'IMB-CNM! Si a més et deixen veure espais restringits al públic... és una oportunitat única per saber-ne més sobre el centre de recerca i com funciona l'electrònica que ens envolta. L'IMB-CNM ofereix visites guiades per conèixer més sobre la història i l'evolució de la microelectrònica, la recerca puntera que es du a terme i el funcionament dels aparells electrònics que fem servir cada dia. Obrim les portes per la Setmana de la Ciència a totes les persones interessades en tres torns diferentes: dimarts 12 a les 12 h, dijous 14 a les 17 h i divendres 15 a les 11 h. Cal fer reserva prèvia.

Les visites comprenen l'Espai de Microelectrònica Zenon Navarro i la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació (el passadís perimetral i les instal·lacions de serveis), una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) reconeguda pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Duren 1 hora i les fa personal investigador i tècnic de l'IMB-CNM amb la seva particular visió sobre el centre. Les visites les faran respectivament:

  • Cecilia Jiménez, investigadora amb formació en Química i especialitzada en sensors al Grup de Transductors Químics (GTQ). Cecilia té una llarga trajectòria a l'IMB-CNM, del qual va ser vicedirectora. Recentment ha cofundat l'empresa de base tecnològica Aiquos S.L., coordina la PTI Ciència Digital i lidera diversos projectes d'investigació.
  • Jordi Antoja, postdoc format en Nanociència i Nanotecnologia per la UAB, actualment és enginyer en línies de tecnologies quàntiques de l'institut i porta a terme col·laboracions dins del Grup de NEMS i Nanofabricació (NANONEMS). Amb Jordi la visita tindrà un component més nanocientífic!
  • Yohana López és Química especialitzada en Electroquímica i també forma part del GTQ. Treballa com a tècnica, principalment al projecte Hydrosens, que es basa en fabricar dispositius per detectar H2 a temperatura ambient.
  • Xavi Mas és el Cap de Manteniment de l'IMB-CNM i s'encarrega de presentar les instal·lacions de serveis de la Sala Blanca.

Taller El xip: descobreix la comunitat dels transistors!

Taller per a públic infantil i adolescent al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) en la seva seu a Terrassa. Les entrades ja estan exhaurides!

Sabries distingir un xip dins d'una placa? Saps quines són les parts o components d'aquests petits semiconductors? Al taller "El xip: descobreix la comunitat dels transistors" veuràs amb els teus ulls com funcionen els xips, quina és la seva funció en tota mena d'aparells electrònics (pensa, quants xips has fet servir per poder llegir aquest text?) i com es poden fabricar a prop de casa teva, a la Sala Blanca de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, a Cerdanyola! Jugarem amb circuits electrònics, pedres de silici i xips per descobrir més sobre el món de la microelectrònica... i què es això de la comunitat dels transistors.

Les persones que fan aquest taller són personal investigador i tècnic de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) i s'organitza amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) · Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Coloquio Arte y Ciencia

En el marc d'Inspiraciencia, la Delegació del CSIC a Catalunya acollirà l'espectacle de divulgació i dansa Atardecer, amb el físic i divulgador Joaquín Sevilla i la coreògrafa Carmen Larraz.

També hi haurà un col·loqui per a reflexionar sobre les relacions entre dansa i ciència des de diferents punts de vista. Comptarà amb la participació de Sevilla, Larraz, la ballarina i investigadora María Cabrera (CCHS-CSIC) i la investigadora de l'IMB-CNM, Gemma Rius

Comptarà amb intèrpret de signes i requereix inscripció prèvia (s'obriran inscripcions la segona setmana de novembre)

29a Setmana de la Ciència a Catalunya

L'IMB-CNM manté una participació activa en la Setmana de la Ciència des de fa anys tractant d'arribar a públics de totes les edats. La iniciativa és coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) a Catalunya i enguany marca la 29a edició. Els actes se celebren entre el 8 i el 17 de novembre amb activitats en diferents formats en localitats repartides per tot el territori i per a tots els públics.

Estatalment, la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC coordina la Semana de la Ciencia y la Tecnología en el CSIC en les mateixes dates. L'esdeveniment busca acostar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre les persones més joves.