L'IMB-CNM se suma a les accions de visibilització de científiques per l'11 de febrer en 2025
Un any més, l'IMB-CNM participa amb xerrades en escoles, una campanya de vídeos per a la promoció de nous referents científics i la col·laboració en una Viquimarató organitzada pel PRBB.

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència posant el focus en la visibilització de les investigadores del centre, en la creació de referents per al foment de vocacions científiques i en la promoció de la paritat en ciència.
Campanya de visibilització en xarxes
Les científiques Ángela María Henao Isaza, Núria Torres Herrero i Yohana López Aparicio són les protagonistes d'una sèrie de vídeos en els quals expliquen en què consisteix el seu treball a l'IMB-CNM, què volien ser quan eren petites, quines dones els han inspirat a arribar a on estan ara i quin consell li donarien a una nena que no sap si estudiar una carrera de ciències. Tots els vídeos es podran veure al llarg de la setmana en l'Instagram corporatiu i en el canal de Youtube de l'IMB-CNM.
Ángela María Henao Isaza
Ángela és enginyera física, graduada de la Universitat Nacional de Colombia (seu Manizales). Motivada per un projecte per a la construcció del primer centre oncològic de la seva ciutat, va decidir especialitzar-se en física mèdica i va cursar un màster en la Universitat de València. Encara que el projecte finalment no es va dur a terme, va descobrir la seva passió per la física mèdica. Actualment, està en el seu segon any de doctorat en física en el Grup de Detectors de Radiació (RDG), dins de la secció de física mèdica liderada per Consuelo Guardiola. La seva tesi se centra en el desenvolupament d'un monitor de dosi de carbur de silici (SiC) per a una nova tècnica de radioteràpia avançada denominada "FLASH".
Està contractada en el marc del projecte DOSIFLASH, que compta amb suport de la Convocatòria CaixaResearch de Recerca en Salut de la Fundació ”la Caixa”.
Núria Torres Herrero
Núria és llicenciada en Química per la Universitat del País Basc, doctora en Electroquímica per la Universitat de Barcelona i té un màster en prevenció de riscos laborals. Va arribar al món de la microelectrònica de casualitat, en acabar la carrera de química i quedar fascinada per aquest petit gran món. Va fer el seu doctorat a l'IMB-CNM, "Micropiles de combustible monolítiques basades en silici porós", sota la supervisió del Dr. Joaquín Santander. Durant aquest temps va descobrir que era feliç dins d'un laboratori, així que es va quedar treballant a l'IMB-CNM com a enginyera de processos de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació. Avui dia és la responsable de l'Àrea de Gravats Humits i s'encarrega de la programació diària de processos de les àrees de la Sala Blanca.
Yohana López Aparicio
Yohana és graduada en Química per la Universitat d'Oviedo i va cursar el Màster en Electroquímica, Ciència i Tecnologia per la UAB. Inicialment, va centrar la seva carrera en la branca dels sensors químics en els camps de control ambiental i de la salut, on, durant el seu TFG, va desenvolupar una llengua electrònica per a la determinació i classificació d'explosius en aigua. Posteriorment, després de la seva arribada al Grup de Transductors Químics (GTQ) de l'IMB-CNM, es va adonar del gran ventall de possibilitats que presentaven les tecnologies microelectròniques. Va començar en el projecte HYDROSENS, l'objectiu del qual és la detecció d'hidrogen a temperatura ambient usant elèctrodes interdigitats modificats amb polímers derivats del carbazol. Actualment, també treballa amb transistors ISFET (ion-sensitive field-effect transistors) mentre es forma en els processos tecnològics desenvolupats en el centre.
Promoció de vocacions científiques en educació
Quatre investigadores de l'IMB-CNM acudiran a donar xerrades sobre la seva trajectòria investigadora i el seu treball com a científiques a centres educatius de Barberà del Vallès, Capellades i Barcelona. Amb dues classes d'educació primària i altres dues de secundària, entre totes les xerrades s'espera una afluència total de més de 150 alumnes i alumnes. Les científiques que acudiran són Maria d’Antuono (física), Eva Deltor (enginyera electrònica), Marwa Ben Amar (química) i Núria Termes (enginyera biomèdica).
Les activitats estan coordinades per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Barcelona Institute of Science and Technology (*BIST) en el marc de la campanya #Científiques, en la qual l'IMB-CNM participa anualment.
Viquimarató
Per a celebrar l'11 de febrer, el Comitè d'Igualtat, Diversitat i Inclusió del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) organitza una sessió de Viquimarató. L'objectiu és editar, crear o traduir articles de la viquipèdia, en qualsevol idioma, sobre dones científiques i les seves contribucions. L'acte és híbrid (al PRBB i en línia) el dimarts 11 a les 17.00 hores.
L'IMB-CNM és una entitat col·laboradora de l'acte, coordinat pel PRBB amb la col·laboració de Viquidones-UPF, Amical Wikimedia i una altra desena d'institucions de recerca i universitats de Catalunya.
11 de febrer: Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència
L'11 de febrer va ser declarat Dia Internacional per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) en 2016. L'any 2025 marca el desè aniversari del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència i el trentè de la Declaració i Plataforma d'Acció de Pequín, dues grans fites en el foment mundial de la igualtat de gènere i l'emancipació de la dona. La igualtat de gènere en l'àmbit de les ciències és crucial per a construir un futur millor per a totes les persones. No obstant això, les dones i les nenes continuen enfrontant-se a barreres i prejudicis sistèmics a l'hora d'emprendre carreres científiques.
Tancar la bretxa de gènere en la ciència requereix derrocar estereotips, promoure models de conducta que inspirin a les nenes, donar suport a l'avanç de les dones a través de programes específics i fomentar entorns inclusius mitjançant polítiques i mesures que promoguin la inclusió, la diversitat i l'equitat.