Vés al contingut
10 des. 2024

Èxit en les activitats científiques celebrades a Cerdanyola, Terrassa i Barcelona per la Setmana de la Ciència 2024

La Setmana de la Ciència ha estat, un any més, la cita més gran amb la ciència per a tots els públics i edats a Catalunya i a Espanya. L'Institut de Microelectrònica de Barcelona va organitzar i va col·laborar en tres activitats a les quals van acudir més de seixanta persones en Cerdanyola, Terrassa i Barcelona.

Yohana López en la entrada a la Sala Blanca por una visita de la Semana de la Ciencia 2024

Share

La Semana de la Ciencia ha estat, un any més, la cita més gran amb la ciència per a tots els públics i edats a Catalunya i a Espanya. L'Institut de Microelectrònica de Barcelona va organitzar les seves tradicionals visites guiades a l'institut, obrint les portes en tres torns diferents amb reserva prèvia, un taller infantil a Terrassa i va col·laborar també en un col·loqui promogut per la Delegació del CSIC a Catalunya. En total, va coordinar tres activitats a Cerdanyola, Terrassa i Barcelona, que van congregar a més de seixanta persones i per a les quals es van mobilitzar nou persones de l'institut entre personal investigador i tècnic: cinc dones i quatre homes.

Visites guiades a l'IMB-CNM

L'IMB-CNM va oferir  visites guiades per a conèixer més sobre la història i l'evolució de la microelectrònica, la recerca capdavantera que es duu a terme i el funcionament dels aparells electrònics que usem cada dia. L'institut va obrir les portes per a tres torns programats, dos en horari de demà i un de tarda. Es van inscriure 30 persones i dos dels torns van exhaurir places abans de la seva celebració.

Les visites van comprendre l'Espai de Microelectrònica Zenon Navarro i la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació (el passadís perimetral i les instal·lacions de serveis), una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) reconeguda pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Van durar una hora i mitja i les va fer personal investigador i tècnic de l'IMB-CNM amb la seva particular visió sobre el centre. Es van realitzar tres torns amb les següents persones:

  • Cecilia Jiménez, investigadora amb formació en Química i especialitzada en sensors en el Grup de Transductors Químics (GTQ). Cecilia té una llarga trajectòria a l'IMB-CNM, del qual va ser vicedirectora. Recentment ha cofundat l'empresa de base tecnològica Aiquos S.L., coordina la PTI Ciència Digital i lidera diversos projectes de recerca.
  • Jordi Antoja, investigador postdoctoral format en Nanociència i Nanotecnologia per la UAB, actualment és enginyer en línies de tecnologies quàntiques de l'institut i duu a terme col·laboracions dins del Grup de NEMS i Nanofabricació (NANONEMS).
  • Yohana López, química especialitzada en Electroquímica, també forma part del GTQ. Treballa com a tècnica, principalment en el projecte Hydrosens, que es basa en fabricar dispositius per a detectar hidrogen a temperatura ambient.
  • Xavier Mas és l'encarregat de Manteniment de l'IMB-CNM i responsable de les instal·lacions de serveis de sala blanca. Xavier es va acostar a dues de les visites per a explicar com funciona tot el que hi ha darrere de la sala blanca: com es desionitza l'aigua, com funciona el pH en els àcids i com es gestiona la ventilació d'aire dins de les àrees de treball.

Taller El xip: descobreix la comunitat dels transistors!

El diumenge 17 de novembre un equip de divulgació de l'IMB-CNM es va acostar al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) a Terrassa per a fer una activitat per a tota la família. Les entrades es van exhaurir un mes abans de la celebració i van acudir 20 persones. Van participar Llibertat Abad, Carles Cané, David Sánchez i Sabela Rey.

El taller és una seqüència sobre l'evolució de la microelectrònica i la seva importància en l'actualitat. El grup es divideix en tres per a poder participar activament en les diferents taules de treball: una sobre l'evolució de la tecnologia i la miniaturització, des dels primers telèfons de dial a casa fins al mòbil i com l'electrònica impregna la societat digital; una altra sobre fabricació de xips i els diferents processos que es realitzen dins d'una sala blanca, com la que alberga l'IMB-CNM; i una última sobre circuits electrònics i el seu funcionament com a interruptor o amplificar dins d'un conjunt.

Organitzat amb la col·laboració de Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) · Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, dins del projecte XIPS: Un viatge pel circuit integrat (FCT-23-19658).

Coloquio Arte y Ciencia

La investigadora del IMB-CNM, Gemma Rius, física especialitzada en nanociència i tecnologies quàntiques, va participar en l'espectacle de divulgació i dansa Atardecer, celebrat en la Delegació del CSIC a Catalunya, a Barcelona, en el marc d'Inspiraciencia. Al costat d'ella, el físic i divulgador Joaquín Sevilla, la coreògrafa Carmen Larraz i la ballarina i investigadora María Cabrera (CCHS-CSIC).

29a Setmana de la Ciència a Catalunya

L'IMB-CNM manté una participació activa en la Setmana de la Ciència des de fa anys tractant d'arribar a públics de totes les edats. La iniciativa és coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) a Catalunya i enguany va marcar la vigésimonovena edició. Els actes es van celebrar entre el 8 i el 17 de novembre amb activitats en diferents formats en localitats repartides per tot el territori i per a tots els públics.

Estatalment, la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC coordina la  Semana de la Ciencia y la Tecnología en el CSIC en les mateixes dates.