Més de 450 persones descobreixen el món de los circuits integrats gràcies al projecte XIPS
L’IMB-CNM ha executat ja la majoria d’accions previstes dins de la iniciativa, entre aquestes, tallers presencials, infografies i enviament de materials educatius a centres de tota Espanya, apropant d’aquesta manera la microelectrònica a la ciutadania
El projecte XIPS: Un viatge pel circuit integrat, coordinat per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) i amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología · Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, ha realitzat la major part de les seves activitats previstes, incloent-hi tallers divulgatius, recursos visuals i l’enviament de materials educatius per tot el territori català i estatal. Més de 450 persones han participat en els més de 10 tallers organitzats, dirigits a diferents públics: escolars, població adulta i persones amb diversitat funcional.
CHIPS compta amb tres grans línies d’acció: la creació d’infografies divulgatives i el seu enviament a centres educatius; la realització de tallers adaptats i la producció de vídeos animats sobre la fabricació d’un xip. Actualment, les infografies estan disponibles en obert amb tres versions per edat i una adaptació per a la lectura fàcil, a més d’haver-se’n enviat versions impreses a centres de Catalunya i Espanya, en una selecció aleatòria de centres públics en zones rurals, com Torroella de Montgrí i Almodóvar del Campo, ambdues amb menys de 10.000 habitants. Els vídeos, que es van iniciar amb el procés de fotolitografia, es troben en fase d’animació, amb els següents de la sèrie a punt de veure la llum. En els pròxims mesos es podran conèixer més detalls de fases com el disseny, dipòsit o caracterització d’un xip o circuit integrat.
Per últim, durant el curs acadèmic s’han realitzat 14 tallers: tres per públic d’Educació Primària, dos a secundaria (un dels quals era per estudiants amb discapacitat auditiva), tres a batxillerat tecnològic, dos a Cicles Formatius i dos per persones grans. Aquests tallers han sigut tot un èxit, resultant en un feedback molt positiu: el 96.5% dels participants recomanarien una activitat del IMB-CNM. També es van realitzar dos per públic familiar: un en el marc de la Setmana de la Ciència a les instal·lacions del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNATEC) a Terrassa i un altre a la Festa de la Ciència de Barcelona. En última instància, es realitzarà un taller per aquest mateix públic al setembre en el CosmoCaixa de Barcelona.
Tallers a mida
Educació primària
Un grup d’alumnes de 5.º de primària del CEIP Escolàpies (Sabadell) es va apropar al IMB-CNM el maig passat, on va participar en un taller sobre microelectrònica i una visita guiada, de la mà de Llibertat Abad, Mercedes Saludes i Natalia Bermejo.
Educació secundària
Es van realitzar tallers al IES Poblenou (Barcelona), on Esteve Amat i Natalia Bermejo van oferir una xerrada sobre sistemes microelectrònics presents en els dispositius que els estudiants estan aprenent a instal·lar, mantenir o configurar durant la seva formació en el grau mig de Sistemes Microinformàtics i Xarxes.
A l’INS Júlia Minguell (Badalona), l’alumnat de 1º de batxillerat va explorar la història dels circuits integrats i la seva connexió amb la intel·ligència artificial en un format participatiu amb espai a preguntes sobre la carrera investigadora. Aquesta sessió va ser impartida per Àlex Fulleda, Joan Marc Rafí i Natalia Bermejo.
Educació especial
En el CEE Josep Pla (Barcelona), centro educatiu per persones sordes, es va fer un taller adaptat amb la col·laboració del projecte Difondre les STEM en Llengua de Signes Catalana, coordinat per la investigadora Gemma Rius i amb un ajut de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) 2025. La sessió va ser conduïda per la pròpia Rius, Núria Barrera, Sabela Rey i Natalia Bermejo, amb l’acompanyament del professorat del centre per poder adaptar la sessió a Llengua de Signes catalana (LSC).
Persones grans
També es van realitzar un parell de tallers a persones jubilades que assisteixen a diferents cursos al FAB Casa del Mig – Espai de fabricació Digital (Barcelona), dirigits per Mireia Bargalló, Jordi Sacristán, Sabela Rey i Natalia Bermejo. L’activitat va abordar què hi ha darrere (o, millor dit, a dins) de la gran evolució dels aparells electrònics que aquesta audiència ha viscut de primera mà.
Recursos educatius i difusió
Amb l’objectiu de reduir les barreres d’accés al coneixement científic, des del projecte s’ha produït una infografia amb els fonaments del circuit integrat a adaptada a diferents segments per tal d’apropar aquest concepte clau a tota la societat. Estan disponibles en quatre versions adaptades a públics diferents: primària, secundària, públic general i lectura fàcil. Ja han sigut distribuïdes a més de 30 centres educatius a Catalunya i resta d’Espanya.
L’adaptació a lectura fàcil es va fer amb l’Associació Lectura Fàcil i constitueix el primer document d’aquest tipus realitzat per l’institut.
“És fonamental per garantir que la informació sigui comprensible per a totes les persones i es un eina per promoure la inclusió i la participació activa de la societat en el procés de coneixement científic”, explica Esteve Amat, investigador del IMB-CNM i coordinador del projecte.
La lectura fàcil està pensada per persones amb dificultats lectores transitòries o permanents , com poden ser persones amb discapacitat cognitiva o intel·lectual, però també persones grans que comencen a perdre capacitat cognitiva o persones nouvingudes que estan aprenent l’idioma. Es tracta d’un dret d’accés a la informació reconegut per llei.
Una institució compromesa amb la cultura científica
El projecte CHIPS (FCT-23-19658) és el segon de l’IMB-CNM amb la col·laboració de la FECYT, després de "Un microxip molt gran" (FCT-21-16975), organitzat entre 2022 i 2023, i en el qual es van impulsar un concurs per a estudiants, una exposició sobre el transistor i una sèrie de xerrades itinerants.
L’IMB-CNM té un compromís amb fer que la seva investigació sigui accessible a una ampla audiència i, per fer-ho, vol augmentar la cultura científica dins la societat i les vocacions científiques, especialment en les branques d’enginyeria i electrònica. Des de l’Oficina de Comunicació i Cultura Científica, es promou un programa de divulgació personalitzat que garanteixi la valoració de la investigació i l’accessibilitat a tot tipus de públics.