Tecnologia i innovació: les spin-offs de l'IMB-CNM que arriben a la societat
Set spin-offs creades a partir de projectes de l'IMB-CNM apareixen al Catàleg de Spin-offs del CSIC, que destaca el seu impacte en la societat mitjançant la seva contribució al mercat i la generació de solucions innovadores per a reptes globals. Aquest catàleg vol contribuir als objectius del CSIC de transferir els resultats de la recerca científica i tecnològica a institucions públiques i privades, així com impulsar la creació d'entitats i empreses basades en el coneixement.

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats i la presidenta del CSIC a l'exhibició de prototips de 'spin-offs'. / Fotografia de Lorenzo Plana (CSIC)
Set spin-offs sorgides de projectes i investigacions de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) han estat destacades entre les 78 presentades al Catàleg de Spin-offs del CSIC. Aquest document posa en valor l'impacte positiu d'aquestes empreses en la societat, tant per la seva contribució al mercat com per la generació de solucions innovadores per a reptes globals.
També s'hi esmenten tres projectes de l'IMB-CNM amb alt potencial per esdevenir spin-offs, no només pel seu component tecnològic innovador, sinó també pel seu valor diferencial i l'impacte positiu que poden generar en els seus respectius sectors.
La transferència tecnològica té com a objectiu portar els resultats de la recerca científica i tecnològica a institucions públiques i privades, enfortint la col·laboració entre la indústria i l'acadèmia, i impulsant la creació d'entitats i empreses basades en el coneixement. L'IMB-CNM és un centre orientat a resoldre els reptes de la societat i, per tant, té una activitat intensa per afavorir la innovació i el desenvolupament econòmic i social.
A més, de les set spin-offs esmentades, quatre han estat cofundades per investigadores de l'IMB-CNM.
Les spin-offs destacades de l'IMB-CNM són:
INBRAIN Neuroelectronics
- Sector: Salut
INBRAIN Neuroelectronics és una empresa que desenvolupa interfícies cervell-ordinador (BCI) basades en grafè per al tractament de trastorns neurològics. La seva plataforma combina maquinari i anàlisi de dades per decodificar i modular xarxes neuronals, millorant la funció i la mobilitat dels pacients.
La tecnologia d'INBRAIN destaca per la seva alta resolució i flexibilitat, permetent una interacció bidireccional en temps real amb el cervell. Recentment, l'empresa ha anunciat el primer procediment humà amb la seva interfície cortical, demostrant la capacitat de diferenciar entre teixit cerebral sa i cancerós amb precisó micromètrica.
Actualment, INBRAIN Neuroelectronics porta a terme el desenvolupament i la fabricació d'algunes de les seves tecnologies a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l'IMB-CNM-CSIC, a més de tenir un acord per a l'explotació i desenvolupament de tres patents i un secret industrial, dels quals l'IMB-CNM és un dels titulars majoritaris.
Un dels seus fundadors és Anton Guimerà, investigador del Grup d'Aplicacions Biomèdiques (GAB).
Sweanty
- Sector: Salut
Sweanty és una empresa espanyola que ha desenvolupat un sistema innovador per millorar el rendiment esportiu mitjançant la hidratació personalitzada. La seva tecnologia es basa en el SweaTracker, un pegat intel·ligent que, durant l'entrenament, analitza la composició de la suor de l'atleta. Les dades recollides es sincronitzen amb l'app de Sweanty, proporcionant a l'usuari un perfil detallat de la seva sudoració, anomenat SWEATPROFILE.
A partir d'aquest perfil, l'aplicació genera plans d'hidratació personalitzats, indicant quan i com hidratar-se adequadament per optimitzar el rendiment i prevenir problemes com rampes o cops de calor. Aquest enfocament permet als esportistes ajustar la seva ingesta de líquids i electròlits segons les seves necessitats específiques, millorant la seva eficiència i benestar durant els entrenaments i les competicions.
Ha estat cofundada per persones que han treballat o treballen a l'IMB-CNM: Anna Llorella, Laura Ortega, Juan Pablo Esquivel i Neus Sabaté, aquesta última és investigadora del Grup de Microfabricació i Integració de Sensors i Fonts d’Energia (MESSI).
Arrays for Cell Nanodevices (A4CELL)
- Sector: Biotecnologia
A4Cell desenvolupa dispositius innovadors per a l'anàlisi de cèl·lules vives individuals, adreçats als sectors farmacèutic, biotecnològic i de recerca.
La seva tecnologia patentada, SPAchip®, consisteix en microxips de silici que, un cop internalitzats a les cèl·lules, permeten monitoritzar en temps real diversos paràmetres intracel·lulars sense afectar la viabilitat cel·lular. Aquesta solució dona resposta a la necessitat d’eines més precises i menys invasives per a l’estudi dels processos cel·lulars, facilitant el descobriment de fàrmacs i la comprensió dels mecanismes biològics. Entre els beneficis de la seva tecnologia s’inclouen la reducció de l’ús de models animals en recerca, l’obtenció de dades més rellevants i l’acceleració dels processos de desenvolupament farmacèutic.
Ha estat cofundada per Marta Duch, Juan Pablo Agusil, José Antonio Plaza i Jaume Esteve; del Grup de Micro i Nano Eines (MNTL).
Alibava Systems
- Sector: TIC i Electrònica
Alibava Systems desenvolupa solucions tecnològiques per a la recerca en Física d'Altes Energies i Física Nuclear. Especialitzada en electrònica de lectura de detectors de partícules basats en semiconductors, ofereix sistemes com l'Alibava System Classic, el AliVata i l'EASy (Educational Alibava SYstem), aquest últim enfoc en la formació educativa sobre detectors de partícules.
També proporciona serveis d'enginyeria personalitzats «clau en mà» per a centres de recerca i universitats. Col·labora amb institucions com el CERN, DESY o Argonne National Laboratory, i participa en esdeveniments científics internacionals, consolidant-se com un referent en innovació i educació en l’àmbit de la física de partícules.
Ha estat cofundada per Manuel Lozano, Giulio Pellegrini i Miguel Ullán, del Grup de Detectors de Radiació (RDG).
FLEXIBLE INTEGRATED CIRCUITS (FlexiiC)
- Sector: TIC i Electrònica
FlexiiC dissenya i fabrica circuits integrats flexibles i orgànics utilitzant tècniques de deposició additiva i tintes funcionals, permetent la creació de dispositius electrònics sostenibles i de gran versatilitat. La seva tecnologia s'orienta a la propera generació de sensors i solucions "system-on-chip" (SoC) aplicades a sistemes intel·ligents i a Internet de les Coses (IoT), que requereixen flexibilitat, lleugeresa i eficiència energètica.
Aquestes solucions permeten integrar l’electrònica en materials i superfícies no convencionals, obrint noves possibilitats en sectors com l’IoT, la salut digital, el packaging intel·ligent i l’electrònica portable. Amb un enfocament en la sostenibilitat i la innovació, FlexiiC facilita el desenvolupament de dispositius electrònics més respectuosos amb el medi ambient i adaptables a múltiples aplicacions industrials.
Cofundada per Eloi Ramon i Carme Martínez, ambdós del Grup de Circuits Integrats i Sistemes (ICAS)
Energiot Devices
- Sector: Energia i Medi Ambient
Energiot desenvolupa dispositius IoT autoalimentats per a la monitorització i optimització de xarxes elèctriques intel·ligents. La seva tecnologia patentada de recol·lecció d’energia piezoelèctrica permet que els seus sensors funcionin sense necessitat de manteniment de bateries, obtenint energia de les vibracions ambientals i del camp magnètic.
Això facilita una instal·lació senzilla i redueix els costos de manteniment. Les seves solucions abasten des del càlcul dinàmic de l’ampacitat de les línies per optimitzar la capacitat de transmissió, fins al manteniment predictiu i la protecció d’ocells en línies elèctriques. En proporcionar dades en temps real sobre l’estat i el rendiment dels actius de la xarxa, Energiot contribueix a una gestió més eficient i sostenible de les infraestructures elèctriques.
Ha estat fundada per Gonzalo Murillo i Jaume Esteve, ambdós investigadors del Grup de Micro i Nano Eines (MNTL).
Fuelium
- Sector: Energia i Medi Ambient
Fuelium desenvolupa i comercialitza bateries ecològiques de paper dissenyades per alimentar dispositius d’un sol ús en sectors com el diagnòstic in vitro, l’Internet de les Coses (IoT) i els pegats electrònics per a la pell. Les seves bateries, fabricades amb materials no tòxics i sostenibles, s’activen en entrar en contacte amb líquids, oferint una solució energètica ajustada a les necessitats específiques de cada aplicació.
Aquesta tecnologia minimitza el malbaratament d’energia i redueix l’impacte ambiental, ja que les bateries es poden llençar sense necessitat de processos de reciclatge complexos. En proporcionar solucions personalitzades i sostenibles, Fuelium contribueix al desenvolupament de dispositius més ecològics i eficients en diverses indústries.
Fundada per Neus Sabaté i Juan Pablo Esquivel, ambdós del Grup de Microfabricació i Integració de Sensors i Fonts d’Energia (MESSI) en el moment de la seva creació. Actualment, Esquivel es troba al centre de recerca BCMaterials.
Projectes de spin-offs destacats
BLAUETS
- Sectors: Qualitat de l’Aigua, Agricultura, Alimentació i Electrònica
BLAUETS aporta un dispositiu que permet realitzar una mesura assequible i senzilla de paràmetres químics com l’oxigen i els metalls pesants per determinar la qualitat de l’aigua. Elimina la necessitat de fer un pretractament de la mostra i tampoc no calen equips complexos. Es pot analitzar la mostra in situ i obtenir el resultat en 15 minuts.
AiQUOS
- Sectors: Qualitat de l'Aigua, Medi Ambient i Electrònica
AiQUOS ha creat un sistema d'integració i instal·lació fàcil per a la monitorització i control analític total del medi aquós de manera local i immediata. Permet la generació personalitzada i local d'alertes tempranes i llindars, autocalibrable, amb mínims requeriments en manteniment (tècnic i humà), energia i infraestructures, sent menys vulnerable a ciberatacs i immune a talls o latències de comunicació. Recentment s'ha formalitzat com a spin-off.
ElectroPOC
- Sectors: Salut i Electrònica
Dispositiu electroquímic portàtil per al diagnòstic de malalties mitjançant la quantificació de biomarcadors al punt d'atenció al pacient, accelerant la presa de decisions clíniques.