Vés al contingut
20 febr. 2023

S'inaugura a la Delegació del CSIC a Catalunya l'exposició “Microelectrònica a l'espai: missió BepiColombo”

Forma part de la sèrie "Objectes de la Recerca", organitzada per la Delegació del CSIC a Catalunya, a Barcelona, i s'hi pot veure un díode Schottky fabricat a la Sala Blanca de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona fins al 14 d'abril. 720 dispositius idèntics a aquest díode estan incorporats als panells solars de la sonda espacial BepiColombo, que en aquests moments està viatjant al planeta Mercuri. La mostra també consta d'una càpsula audiovisual, una xerrada i un concurs.

Cartel Objectes de la Recerca Bepi Colombo

Share

Des d'avui es pot visitar en la Delegació del CSIC a Catalunya el quart lliurament de ‘Objectes de la Recerca’, activitat divulgativa que busca ressaltar, a través d'exposicions successives, objectes excepcionals que formen part de la recerca que es duu a terme en els centres del CSIC.

En aquest cas, la mostra es titula “Microelectrònica en l'espai: missió BepiColombo”, i gira al voltant del complicat i innovador desenvolupament dels dispositius fabricats per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) per a aquesta missió conjunta de l'Agència Espacial Europea (ESA) i l'Agència Espacial Japonesa (JAXA). L'objectiu és estudiar les particularitats del planeta Mercuri, com el camp magnètic, l’atmosfera i la geologia.

L'objecte protagonista és un díode Schottky, desenvolupat a la Sala de Blanca de Micro i Nanofabricació de l'IMB-CNM i dissenyat pel grup de Dispositius i Sistemes de Potència (PDS) del centre. En aquests moments, 720 dispositius idèntics al díode Schottky estan incorporats en els panells solars de la sonda BepiColombo. Tenen la característica d'estar fabricats amb carbur de silici, un innovador semiconductor capaç de suportar les condicions extremes que la sonda trobarà durant el seu viatge fins a Mercuri, planeta al qual arribarà l'any 2025.

Igual que en les mostres anteriors, l'objecte estarà acompanyat per textos explicatius i materials relacionats, així com per la projecció d'un vídeo. Tot es pot veure i visitar en la Delegació del CSIC a Catalunya (C/ Egipcíaques, 15) des del 16 de febrer fins al 14 d'abril (de dilluns a dijous de 7.30 a 18.45 i divendres de 7.30 a 16.45, excepte festius).

Càpsula audiovisual i xerrada

El vídeo que es projecta en la mostra té com a narradors als investigadors Miquel Vellvehi (IMB-CNM, CSIC) i Philippe Godignon (IMB-CNM, CSIC; ara en CEA-Leti) i també es pot veure en el canal de YouTube de la Delegació. A més, Vellvehi (IMB-CNM, CSIC) oferirà una xerrada inaugural el dia 9 de març a les 17.00 en la Delegació del CSIC a Catalunya. La xerrada estarà oberta a tots els públics i és d'accés lliure amb inscripció prèvia.

Concurs de fils de Twitter ‘Objectes de recerca’

Per a aquelles persones que visitin l'exposició, assisteixin a la xerrada o vegin la càpsula audiovisual d'aquest objecte, s'obre des d'avui i fins al 16 d'abril el termini per a crear un fil de Twitter divulgatiu sobre la missió BepiColombo i el díode Schottky, amb el qual es podrà guanyar una visita a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona i un exemplar del llibre il·lustrat de Inspiraciencia “Entre la mano y la cabeza”.

Les bases completes del concurs poden trobar-se aquí.