Vés al contingut
10 febr. 2023

Saps qui és...? Personal de l'IMB-CNM comparteix els noms de científiques referents en l'àmbit de la microelectrònica

Amb motiu de l'11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, l'Institut de Microelectrònica de Barcelona llança una iniciativa per posar en comú noms de referents femenins en microelectrònica, ja sigui en la forma de científiques, tècniques o grans investigadores de la història.

Dia de la Dona i la Nena a la Ciència template

Share

L'11 de febrer és el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, una jornada declarada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 2015 per trencar les barreres que troben les dones i les nenes en l'àmbit científic. Es tracta d'una iniciativa per visibilitzar el treball de les dones que es dediquen a les àrees STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), creant així referents femenins per a la infància que puguin contribuir a l'elecció d'aquestes àrees com a carreres professionals.

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) ha volgut celebrar aquest dia amb una iniciativa oberta a tot el personal i promoguda pel grup de personal postdoctoral del centre. La proposta pretén cercar referents de dones científiques, en l'àmbit de la microelectrònica, amb l'objectiu de visibilitzar i posar en valor el seu paper en la ciència.

La recopilació de referents ha consistit a demanar informació amb el nom, foto i breu ressenya de científiques, tècniques i investigadores rellevants al món de la microelectrònica (Física, Química, Enginyeria, Enginyeria Electrònica, Ciència dels Materials, Nanotecnologia, Telecomunicacions i similars ). Les aportacions es compartiran a través de les xarxes socials de l'IMB-CNM durant tot el mes de febrer. La recepció de propostes estarà oberta fins a finals del mes de febrer.

Michelle Yvonne Simmons

Michelle Yvonne Simmons (Londres, 1967) és una física angloaustraliana. És professora de física quàntica a la Universitat de Nova Gal·les del Sud, on dirigeix el centre Quantum Computation and Comunication Technology. És editora en cap de Nature Quantum Information i va ser guardonada amb el Premi L'Oréal-UNESCO el 2017.

Hedy Lamarr

Eva Maria Kiesler, coneguda com a Hedy Lamarr (Viena, 9 de novembre de 1914-Casselberry, Florida, 19 de gener de 2000) va ser una actriu de cinema i inventora austríaca. Va ser coinventora, juntament amb George Antheil, de la primera versió de l'espectre eixamplat que permetria les comunicacions sense fil de llargues distàncies.

Mildred Dresselhaus

Mildred Spiewak, coneguda com a Mildred Dresselhaus (Brooklyn, 11 de novembre de 1930-Cambridge, 20 de febrer de 2017) física i nanotecnòloga nord-americana, pionera en l'estudi dels nanomaterials, coneguda com la "reina de la ciència del carboni", va ser la primera catedràtica i la catedràtica emèrita de Física i Enginyeria Elèctrica de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts.

Andrea Goldsmith

Andrea Goldsmith (1964, San Fernando Valley, Califòrnia, EUA) és una enginyera elèctrica nord-americana i degana d'Enginyeria i Ciències Aplicades de la Universitat de Princeton. També és professora Arthur LeGrand Doty d'enginyeria elèctrica a Princeton.

Nuria Oliver Ramírez

Nuria Oliver Ramírez (Alacant, 1970) és una enginyera de telecomunicacions espanyola, doctora pel Media Lab de l'Institut Tecnològic de Massachusetts. És directora de la Fundació ELLIS Alacant, Chief Scientific Advisor de l'Institut Vodafone i Chief Data Scientist de DataPop Alliance.