Vés al contingut
17 des. 2018

L’IMB-CNM organitza una jornada prellançament sobre la missió BepiColombo a Mercuri

Divendres 19 d'octubre, a les 12h, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona – Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM, CSIC), amb seu al campus de la UAB, acull una jornada prèvia al llançament de la missió BepiColombo, amb xerrades d’experts que han participat en el projecte. Les sondes incorporen components fabricats al campus de Bellaterra.

bepicolombo

Share

La jornada, que tindrà lloc a la sala d'actes “Pepe Millán"  de l’IMB-CNM, analitzarà els reptes tecnològics que ha suposat la missió. Comptarà amb la ponència d'Arturo Fernández, cap de la Secció de Control de Potència, i de Xavier Jordà i Philippe Godignon, membres del Grup de Dispositius i Sistemes de Potència. Hi haurà també una connexió en directe des del Centre de Control de la missió, situat a Alemanya, a càrrec de José Aroca, enginyer del sistema de potència de BepiColombo.

L'IMB-CNM ha desenvolupat i fabricat un dels components electrònics més crítics de les dues sondes d’exploració que transporta la missió. Es tracta dels díodes de protecció de les cel·les fotovoltaiques dels panells solars, que són prop de 700 i que s’han de situar junt als panells solars per protegir-los en cas de fallada d'una de les cel·les. L’investigador Philippe Godignon ha desenvolupat els díodes amb Carbur de Silici (SIC), un nou semiconductor que està reemplaçant al silici en moltes aplicacions de l’electrònica de potència (com per exemple el cotxe elèctric).

BepiColombo és la primera missió d’Europa a Mercuri i està realitzada conjuntament per l’Agència europea de l’Espai (ESA) i l’Agència Japonesa de l’Espai (JAXA). Té com a objectiu l’estudi aprofundit de Mercuri i és previst que situï dues sondes d'exploració a l'òrbita del planeta d'aquí a set anys. El seu llançament tindrà lloc dissabte, 20 d’octubre, a les 1:45 UTC, des de la base de Kourou, a bord d’un Ariane-V.