Vés al contingut
19 maig 2023

Es renoven els ajuts de suport a les Xarxes Estatals de Recerca

El sistema de xarxes estatals de recerca rep un nou finançament en el marc del Pla Estatal de Recerca Científica 2021-2023. Nanolito, SustainableNano i Micronanofabs són tres de les xarxes finançades en les quals participa el personal investigador de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC).

Redes nacionales oblea sala blanca IMB-CNM

Share

L'Agència Estatal de Recerca, a través del Programa Estatal de Generació de Coneixement i Enfortiment Científic i Tecnològic del Sistema R+D+I i del Programa Estatal de R+D+I Orientada als Reptes de la Societat, va aprovar al març la concessió d'ajudes públiques destinades a impulsar la recerca en el marc del Pla Estatal de Recerca Científica, Tècnica i d'Innovació.

Aquesta ajuda s'aplica sobre les Xarxes Temàtiques, les Xarxes ICTS i les Xarxes Estratègiques i té com a finalitat la creació de sistemes de recerca per a promoure la complementarietat de capacitats i optimitzar els recursos de recerques existents. Generant així cooperació entre grups de recerca de diferents institucions nacionals.

El finançament total destinat és de 4.000.000 € i està establert que la data d'inici de totes les actuacions sigui l'1 de juny de 2023.

L’IMB-CNM participa en tres d'aquestes xarxes: Nanolito, SustainableNano i Micronanofabs.

Nanolito

És una xarxa de recerca activa des de fa quinze anys i coordinada pel professor José María de Teresa Nogueras, de la Universitat de Saragossa i de l'Institut de Nanociència i Materials d'Aragó (INMA-CSIC). Està composta pels principals grups de recerca espanyols que utilitzen processos de nanolitografia i nanofabricació com a part essencial de la seva activitat, i la seva finalitat és l'intercanvi i la transferència de coneixement entre els agents espanyols (grups de recerca, centres i empreses) de l'àmbit de la nanolitografia. Entre els grups que engloba es troba el grup NEMS y Nanofabricació del IMB-CNM, al qual pertany l'investigador Francesc Pérez-Murano, que lidera la contribució a la xarxa.

La renovació d'aquesta subvenció suposa un impuls a la fabricació d'estructures i dispositius d'escala nanomètrica, així com a la seva recerca i a la creació d'aplicacions tecnològiques. Permetrà accelerar l'autonomia d'Europa en la fabricació de microxips, contribuir al desenvolupament de les tecnologies quàntiques, formar futur personal investigador i tècnic en el sector i millorar la perspectiva de gènere.

Algunes de les institucions que participen són centres de recerca com l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i l'Institut de Micro i Nanotecnologia de Madrid (INM-CSIC), així com també universitats, com la Universitat de Barcelona (UB) o la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i altres institucions com la Fundació IMDEA Nanociència.

SustainableNano

És una xarxa Nacional coordinada per Pablo Ordejón, director de l'ICN2. L'objectiu és que tots els centres de recerca involucrats treballin de manera conjunta per a generar aquesta xarxa de manera segura, sostenible i beneficiosa per a la societat. Es busca establir uns criteris de sostenibilitat al llarg de tot el procés de recerca, però també en la producció, el consum, la generació de residus i el reciclatge. Es pretenen obtenir resultats dins de la durada del projecte, la qual cosa facilitaria el canvi a curt termini, però també l'impacte a llarg termini.

L’IMB-CNM forma part a través del grup NANOnems, dirigit per Joan Bausells, i participa amb la finalitat de generar coneixement i intercanviar informació per a integrar la sostenibilitat en cada pas de la recerca i la de comunicar i divulgar aquests criteris al públic general.

Micronanofabs

És la xarxa nacional creada al voltant de les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars de sales blanques de micro i nanofabricació de semiconductors (ICTS). La de l’IMB-CNM forma part d'aquesta xarxa distribuïda des de la seva creació en 2015. Micronanofabs també engloba les sales del Centre Tecnològic de Nanofotònica de València (NTC-UPV) i la de l'Institut de Sistemes Optoelectrònics i microtecnologia de Madrid (ISOM-UPM).

La Sala Blanca de l’IMB-CNM, dirigida per David Quirion, ofereix els seus coneixements sobre fabricació i caracterització de dispositius conjuntament mitjançant activitats de difusió i divulgació. És la infraestructura pública de microfabricació més gran d'Espanya.

La subvenció permetrà fomentar la coordinació general de la ICTS i millorar la seva oferta tecnològica en els camps de micro i nanofabricació, fotònica i caracterització de materials i dispositius.