Elles trien enginyeria: vuit enginyeres de l'institut ens comparteixen la seva motivació
Electròniques, biomèdiques, químiques… a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona comptem amb moltes enginyeres de formació molt diversa, coneix-les pel Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria!
En el Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria (23 de juny), l'Institut de Microelectrònica de Barcelona destaca el treball de vuit enginyeres, set d'elles investiguen micro i nanotecnologies d'aplicació en salut, medi ambient, fabricació de semiconductors o disseny de xips; i una treballa en l'àmbit de l'Administració de l'IMB-CNM.
Stella Vallejos, Marta Duch, Mari Carmen Porto, Eva Deltor, Denise Marrero, Mariana Raya, Eva Casals i Núria Termes han concedit breus entrevistes per a conèixer una mica més en què consisteix el seu treball i quina motivació les va portar a triar l'enginyeria en el seu moment. Totes es poden veure en vídeo en el canal de Youtube de l'IMB-CNM.
Eva Casals Sánchez: enginyera electrònica y biomèdica
Eva estudia la Doble Titulació d'Enginyeria Biomèdica i Enginyeria Electrònica a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Fa el seu treball final (TFG) en el Grup d'Aplicacions Biomèdiques (GAB) en el camp de sensors de pell "wearable", és a dir, dispositius electrònics que es poden integrar a la roba o la pell. S'encarrega del desenvolupament de l'electrònica capaç de mesurar els senyals fisiològics en elèctrodes tatuatge dins del projecte Tatto4Sleep. La iniciativa explora una nova tecnologia per a dispositius electrònics sobre la pell per a monitorar el somni.
- Localització del vídeo: Laboratori de Circuits i Sistemes Integrats.
Eva Deltor Cortés: enginyera electrònica
Eva és graduada en Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica per la UPC amb un Màster en Enginyeria Electrònica. Va començar en la branca de l'enginyeria electrònica motivada gràcies al seu pare, amb qui muntava de robots de petita. En l'actualitat és conscient de l'alt impacte que té la microelectrònica en el dia a dia de la societat i vol crear un impacte positiu amb ella. Va fer el seu treball final (TFM) a l'IMB-CNM sota la supervisió de Francesc Serra-Graells, "A Low-Power High-Resolution Delta-Sigma ADC IP in 22-nm CMOS Technology for Smart Sensing Applications". Va començar el seu doctorat fa a penes un any en el grup de Circuits Integrats i Sistemes (ICAS), on s'ocupa del disseny d'un xip o circuit integrat per a una cambra de infrarojos.
- Localització del vídeo: entrada de l'IMB-CNM.
Marta Duch Llobera: enginyera química
Marta va estudiar enginyeria química en la UPC per la seva passió per la química. Es va incorporar a l'IMB-CNM en 1994 per a posar en marxa el laboratori de microsistemes en la recentment estrenada Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, dedicat als processos de fabricació de microsistemes, com a sensors o actuadors. Actualment és la responsable de l'àrea. El seu treball se centra en els processos i post-processos enfocats a la fabricació de microsistemes, com el micromecanitzat de silici o de vidre i tècniques de soldadura de silici i vidre o silici amb silici.
A més, forma part del grup de Micro i Nano Eines, dedicat a la fabricació de dispositius intracel·lulars per a l'estudi de cèl·lules vives. Col·labora activament amb diferents grups de recerca de l'institut. Un dels projectes més destacats en el qual ha col·laborat consisteix en la introducció de xips dins de cèl·lules vives per a actuar com a fàrmacs "mecànics".
- Localització del vídeo: passadís perimetral de la Sala Blanca.
Denise Marrero Feitosa-Afonsso: enginyera biomèdica
Denise és enginyera biomèdica per la UPC perquè l'atreia el caràcter multidisciplinari de la carrera. Va ampliar els seus estudis amb un Màster en Països Baixos i actualment fa un doctorat en el GAB de l'IMB-CNM i està adscrita al Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER-BBN). En la seva tesi, està desenvolupant plataformes de cultius cel·lulars, Organ-on-a-xip (OoC), en les quals integra sensors per a simular l'ambient dels teixits humans. Fa un parell d'anys, va explicar el seu tema de tesi en una IMB-CNM Talk: Gut-on-a-chip: mimicking and monitoring the human intestine.
- Localització del vídeo: Laboratori de Biosensors.
Mari Carmen Porto: enginyera informàtica
Mari Carmen és enginyera superior informàtica per la Universitat Rafael Urdaneta a Veneçuela. Amb el temps va desenvolupar tasques en la gestió de projectes informàtics i va treballar molts anys en l'administració del Port d’Informació Científica. Recentment es va incorporar com a gerent a l'IMB-CNM.
- Localització del vídeo: passadissos de l'IMB-CNM.
Mariana Raya di Francisco: enginyera electrònica
Mariana és graduada en Enginyeria Electrònica i Mecànica per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Va entrar a l'IMB-CNM amb una beca del CSIC (JAE-INTRO) i aquí va fer el seu Treball Final de Màster (TFM). Recentment ha començat la seva tesi de doctorat en el grup de Dispositius i Sistemes de Potència (PDS). El seu treball se centra en la tecnologia "chip embedding", on el xip s'incorpora a la pròpia placa electrònica o PCB, per al desenvolupament de mòduls de potència destinats a mobilitat sostenible, com el vehicle elèctric.
- Localització del vídeo: Laboratori de Caracterització Elèctrica de Dispositius de Potència.
Núria Termes Español: enginyera biomèdica
Núria va estudiar enginyeria biomèdica en la Universitat de Vic (UVic) i es va especialitzar en Neuroenginyeria i Rehabilitació per la UPC. Actualment treballa en el GAB dins del desenvolupament d'elèctrodes per a la pell autoadhesius, que permetrien registrar senyals fisiològics de forma més còmoda i eficaç.
- Localització del vídeo: Laboratori d'Electrònica Impresa.
Stella Vallejos Vargas: enginyera electrònica
Stella és enginyera elèctrica i electrònica per la Universidad Técnica de Oruro (UTO), Bolívia, i va realitzar el seu doctorat a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. Actualment, és investigadora en el grup de Microfabricació i Integració de Sensors i Fonts d'Energia (MESSI), on treballa en el disseny i fabricació de microsensors de gas, basats en silici, per a la detecció d'espècies gasoses de rellevància en el medi ambient, la seguretat i l'agricultura. Entre els projectes de recerca que porta, es troba VISENS, finançat per la Generalitat de Catalunya i en el qual el seu equip fabrica microsensors per a monitorar els processos de fermentació i criança del vi.
- Localització del vídeo: Laboratori de Caracterització de Microsistemes.
Enginyeres en micro i nanoelectrònica
En el conjunt del CSIC, el percentatge d'investigadores en l'àrea de Matèria representa un 35,6% del total segons l'informe de Científicas en Cifras del CSIC. En el cas de l'IMB-CNM, les dones són un 32% del total de personal investigador, un 28% de personal tècnic i un 33% de personal en formació, segons dades de 2023.
Atesa l'educació, l'informe Científica en Cifras del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, conclou que les estudiants universitàries en la branca de ciències són la meitat del total (50,8%). En la branca d'Enginyeria i Arquitectura, les alumnes passen a representar un 26,5% del total d'alumnat en aquests ensenyaments.
Women in Engineering Day
El Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria, oficialment el 23 de juny, és una iniciativa nascuda al Regne Unit en 2014 de la mà de la Women’s Engineering Society (WES) com a plataforma per a la visibilització de les dones enginyeres, les seves carreres i assoliments. Amb el suport posterior de la UNESCO, la data ha adquirit caràcter de Dia Internacional.
El Comitè d'Igualtat de l'IMB-CNM aprofita la iniciativa internacional per a donar visibilitat a algunes de les seves enginyeres i fomentar l'interès per l'enginyeria entre les persones més joves.