Vés al contingut
13 set. 2023

El CSIC fabrica microsensors per a monitorar els processos de fermentació i criança del vi

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) participa en un projecte per a millorar el monitoratge de fermentacions i criança de les explotacions vitivinícoles catalanes mitjançant sensors i xips. La sensorització dels cellers busca millorar els resultats econòmics de les explotacions i afrontar millor els efectes del canvi climàtic en les pròximes dècades.

Murat Gunes, Cecilia Jimenez, Stella Vallejos y Yohana López en el IMB-CNM

Share

Imagen principal: El equipo del proyecto en el IMB-CNM (de izq. a der.): Murat Güneş, Cecilia Jiménez, Stella Vallejos y Yohana López. Imagen: Dani Ortega.

Desenvolupar eines de baix cost per a anàlisis més fiables, fer un ús més eficient de l’energia i digitalitzar i modernitzar el sector vitivinícola català són alguns dels objectius del projecte VISENS. Una iniciativa finançada per la Generalitat de Catalunya en la qual l’Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC (IMB-CNM-CSIC) està dissenyant i fabricant sensors basats en semiconductors per a millorar els processos de fermentació i criança d’aquestes d’explotacions agràries.

L’IMB-CNM-CSIC col·labora amb el Clúster Vitivinícola Catalán (INNOVI), els cellers La Vinyeta, Gramona i Vilarnau (González Byass) i les companyies SC Robotics i Vega Instruments per a incorporar nous dispositius de sensorització tant en els dipòsits com en les barriques, fer una integració de sistemes electrònics més eficients i comprovar la seva viabilitat tècnica en un entorn industrial.

Els dispositius de l'IMB-CNM-CSIC són "microsensors electrònics amb sistemes microfluídics fabricats sobre silici que integren altres semiconductors que actuen com a part activa en la detecció dels compostos químics", explica Stella Vallejos, científica de l’IMB-CNM i líder de la contribució científica del projecte. "Són capaços de mesurar en temps real compostos químics en fase vapor i líquida", agrega la investigadora.

Les primeres proves per a avaluar el funcionament dels sensors durant la criança del vi es realitzaran en la verema d'enguany, mentre que en la passada es van emprar dispositius comercials. Per part seva, les companyies SC Robotics i Vega Instruments aporten dispositius comercials capaços de mesurar altres paràmetres com la temperatura, la densitat, i el nivell del vi durant la fermentació i/o criança.

Monitoratge continu per a millorar la qualitat

"Monitorar les fermentacions en continu permet estandarditzar la presa de mostra, reduir l’error humà i, sobretot, poder detectar el moment en què es produeix alguna desviació i corregir-la a temps", explica Víctor Tirado, del Clúster INNOVI. Actualment, es monitoren les fermentacions una vegada al dia i l’objectiu dels nous sensors és generar dades cada 15 minuts per a assegurar la màxima qualitat del producte.

La implantació d'opcions de sensorització reduirà els costos de les aplicacions en les explotacions, augmentarà l’eficiència i permetrà un control total de tot el procés.
"Apostem per la digitalització de processos clau en la producció vitivinícola amb un rang de solucions que van des de les ja presents en el mercat a nous sensors que permetin reduir l’ús d’additius com el sulfurós", destaca Tirado.

La iniciativa requereix de l’intercanvi constant entre l’equip científic i l’enològic dels diferents cellers. Per part de l’IMB-CNM, estan involucrats dos grups amb diferents especialitats, un en sensors de gasos i un altre en sensors per a líquids.

Adaptar el sector als reptes dels pròxims 50 anys

El projecte va començar a inicis de 2022 i continuarà fins a finals de 2024, si bé ja s’estan donant els primers resultats. Un dels objectius principals és modernitzar les tecnologies a l’abast dels cellers perquè puguin afrontar els reptes que suposarà el canvi climàtic en el sector durant el pròxim mig segle, ja sigui en consum d’energia, disponibilitat d’aigua o anàlisi de la verema.

VISENS (Prova pilot d'integració de sensòrica de nova generació en cellers catalans com a mètode de suport a la presa de decisions) és un projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022 pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Galeria d'imatges

  • L'equip del projecte a l'IMB-CNM (d'esq. a dre.): Murat Güneş, Cecilia Jiménez, Stella Vallejos i Yohana López. Imatge: Dani Ortega.
  • Sensor de líquids desenvolupat pel projecte VISENS. Imatge: Dani Ortega.
  • Integració del sensor de VISENS. Imatge: Dani Ortega.
  • Integració del sensor de VISENS en una placa PCB. Imatge: Dani Ortega.