El projecte "CHIPS: Un viatge pel circuit integrat" inicia la seva fase de difusió amb tallers pilot i materials divulgatius
El projecte CHIPS ja compta amb tres infografies adaptades a diferents públics i ha dut a terme els seus primers tallers dirigits a alumnat de primària i secundària.

El projecte de divulgació "CHIPS: Un viatge pel circuit integrat" ja està en marxa i ha fet les primeres passes. Liderat per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), el seu objectiu és apropar el coneixement sobre microelectrònica a un públic variat.
Iniciat l’octubre de 2024, en la primera fase de la iniciativa es va organitzar un taller sobre el circuit integrat a les instal·lacions del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) a Terrassa, dins el marc de la Setmana de la Ciència. El taller estava obert a públic adolescent i famílies i es tornarà a fer a la pròxima Festa de la Ciència de Barcelona.
Amb l’objectiu de fomentar la cultura tecnològica i despertar vocacions científiques, s’ha realitzat un taller pilot a l’escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes) amb alumnat de cinquè i sisè de primària. L’impacte de l’activitat ha estat molt positiu: "Ara veig l'electrònica d'una altra manera. Abans del taller només veia cables i no entenia què eren, però ara ho sé", va comentar un alumne en finalitzar la sessió. Una altra estudiant va afegir que el taller "és una manera divertida d'aprendre nanotecnologia". A aquesta activitat hi van assistir les expertes de l’IMB-CNM Nerea Alvarez de Eulate, Natalia Bermejo, Eva Casals, Sabela Rey i Mercedes Saludes. A més, el coordinador del projecte, Esteve Amat, ha realitzat una xerrada divulgativa a estudiants de batxillerat de l’Institut Escola Industrial de Sabadell.
Pel que fa als materials divulgatius, l’IMB-CNM ja compta amb una nova infografia sobre el circuit integrat, adaptada a diferents audiències: públic general, alumnat de secundària i de primària. Aquesta està disponible en línia i es distribuirà a escoles i instituts, ampliant així l’abast del projecte. Així mateix, s’està ultimant una versió de la infografia de lectura fàcil per millorar-ne l’accessibilitat.
Més endavant, es realitzaran una sèrie de set vídeos explicatius sobre el procés de fabricació d’un xip, que complementaran el vídeo Processos de fabricació d’un xip: la fotolitografia ja disponible a YouTube.
El projecte CHIPS encara té molt recorregut per davant. Properament, es faran tallers en més centres de primària i també dirigits a altres col·lectius, com estudiants de secundària, persones grans, persones amb discapacitat auditiva i ciutadania.
Una institució compromesa amb la cultura científica
El projecte CHIPS (FCT-23-19658) és el segon de l’IMB-CNM amb la col·laboració de la FECYT, després de "Un microxip molt gran" (FCT-21-16975), organitzat entre 2022 i 2023, i en el qual es van impulsar un concurs per a estudiants, una exposició sobre el transistor i una sèrie de xerrades itinerants.
L’IMB-CNM té un compromís amb fer que la seva investigació sigui accessible a una ampla audiència i, per fer-ho, vol augmentar la cultura científica dins la societat i les vocacions científiques, especialment en les branques d’enginyeria i electrònica. Des de l’Oficina de Comunicació i Cultura Científica, es promou un programa de divulgació personalitzat que garanteixi la valoració de la investigació i l’accessibilitat a tot tipus de públics.
L’IMB-CNM és una institució compromesa amb fer que la seva investigació sigui accessible i comprensible per a tots els públics.