Vés al contingut
26 gen. 2023

Concedida una ajuda ERC Proof of Concept al projecte PRONTO per a dispositius de diagnòstic sostenibles

El projecte liderat per Neus Sabaté, investigadora en l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, ha estat seleccionat per rebre finançament procedent del Consell Europeu de Recerca pel projecte PRONTO: self-PoweRed cONductimeter for digiTalization of rapid mOlecular diagnostics.

Neus Sabate ERC EU

Share

El projecte PRONTO, self-PoweRed cONductimeter for digiTalization of rapid mOlecular diagnostics, de Neus Sabaté, professora ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) en l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), ha estat seleccionat pel Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC) per rebre finançament Proof of Concept Grant.

Sabaté, en col·laboració amb Susana Liébana, investigadora de l'IMB-CNM, proposa un nou sistema de lectura autoalimentat, sostenible i de baix cost per a la detecció d'àcids nucleics basat en conductimetria. El component clau consisteix en un sensor conductimètric autoalimentat basat en paper i d’un sol ús.

"L'enfocament de detecció és únic i minimalista i permetrà el desplegament de proves digitals altament sensibles per a malalties infeccioses a preus assequibles i de manera sostenible a escala mundial", ha detallat Sabaté, creadora d'una de les primeres bateries de paper biodegradables per a dispositius d'un sol ús.

El Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC) ha anunciat 90 noves Proof of Concept Grant, concloent la ronda final de la competència del 2022. La resolució eleva el nombre total de beneficiaris que van rebre aquest finançament complementari d'innovació, en dues convocatòries separades en el marc del programa de treball de l’ERC de l’any passat, fins a 366.
Aquesta es la tercera prova de concepte (Proof-of-Concept) atorgada a Neus Sabaté, que va rebre una l'any passat per al desenvolupament d'un sistema de detecció de glucosa autoalimentat, sostenible i de baix cost, que permeti fer un mesurament de la glucosa a la sang, FAIRGLUCOSE; i una altra el 2019, POWER-PATCH. Sabaté va aconseguir també una Consolidator Grant de l'ERC el 2015 per al projecte SUPERCELL, piles de combustible de paper d'un sol ús, i és una de les fundadores de la spin-off Fuelium.

En aquesta convocatòria, l'investigador del CSIC Víctor Vilarrasa -a IMEDEA-UIB-CSIC- també va rebre finançament de l'ERC per desenvolupar un mètode per emmagatzemar CO2 a zones volcàniques.