Vés al contingut
09 nov. 2021

Cinc grups del CSIC formen part de la nova Associació Tecnio per impulsar la transferència tecnològica a Catalunya

Fins a 59 grups, cinc d’ells del CSIC, formen part de la nova Associació TECNIO per impulsar la transferència de tecnologia i la connexió amb el món empresarial. El Grup de Transductors Químics, GTQ, és una de les unitats amb el segell TECNIO.

Presentació de l'associació TECNIO

Share

La font original de la notícia és la Delegació del CSIC a Catalunya

L’associació ha estat constituïda aquesta setmana pel CSIC, les universitats catalanes i la fundació I-CERCA, i té com a presidenta Nora Ventosa, investigadora de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). Comptarà amb un ajut de 300.000 euros d’ACCIÓ en els propers 3 anys per reforçar la visió de mercat d’aquests agents i apropar-los a les empreses.

Per part del CSIC, els grups integrats en aquesta associació son dos de l’Institut de Química Avançada a Catalunya (IQAC), un de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), un de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i un altre de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA). El Grup de Transductors Químics (GTQ) de l'IMB-CNM, liderat per César Fernández, és una de les unitats integrades en l'associació i que compta amb el segell des de 2009.

El segell TECNIO l’atorga ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya. El segell identifica els grups desenvolupadors de tecnologia a Catalunya, i acredita que fan recerca aplicada en tecnologies diferencials i tenen capacitat de transferir-la al mercat per mitjà de projectes d’R+D amb empreses, de llicències de patents o de la creació d’empreses emergents de base tecnològica. Es tracta, doncs, de grups de recerca especialistes en temàtiques diferents, majoritàriament ubicats dins de les universitats catalanes, i distribuïts per tot el territori del país, que tenen activitat tant amb pimes com amb grans empreses a Catalunya i a escala europea.

Un pas més per reforçar l’apropament a les empreses

L’acreditació TECNIO va néixer l’any 1999 i es renova periòdicament. Entre els anys 2016 i 2019, els centres que comptaven amb aquesta acreditació van obtenir 300 milions d’euros d’ingressos totals i 90 milions en contractes d’R+D+i amb empreses. Al mateix temps, de la seva recerca aplicada en van sorgir 61 patents que es van transferir a les empreses i es van crear 17 spin-offs.

Per impulsar l’impacte al mercat d’aquests grups de recerca, des del 2018 ACCIÓ ha destinat més de 8 milions d’euros a la línia INNOTEC, dirigida al desenvolupament de projectes d’R+D desenvolupats conjuntament entre empreses i grups de recerca o universitaris TECNIO en àmbits com les TIC, la biotecnologia, la fotònica, la manufactura, els nous materials o la nanotecnologia, entre altres. Amb la creació de la nova Associació TECNIO es vol donar un pas més per reforçar l’apropament a les empreses i la transferència de tecnologia.

El segell TECNIO a l'IMB-CNM

El Grup de Transductors Químics va aprovar per primera vegada el procés d'acreditació del segell TECNIO l'any 2009, atorgat per la Generalitat de Catalunya, moment des del qual manté un sistema de gestió de la qualitat. És així que ara forma part de l'associació TECNIO. També és un dels dos grups CSIC dintre de Catalunya amb el segell de qualitat ISO 9001:2015.