Vés al contingut
22 nov. 2024

L'IMB-CNM reuneix a Barcelona els actors més rellevants de la microelectrònica a Espanya

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) celebrarà el pròxim 27 de novembre el II Innovation Day per promoure la transferència entre ciència i indústria. Representants de l'Administració, centres de recerca, organismes públic-privats i del CSIC s'uneixen per parlar del futur del sector i de l'evolució de l'ecosistema dels semiconductors a Espanya.

Cartel versión web - Innovation Day by IMB-CNM 2024

Share

El dimecres 27 de novembre, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) organitza el II Innovation Day: Xips de km 0, a l'Hotel Exe Campus de Cerdanyola. L’objectiu és promoure la transferència de tecnologia de l’institut a la indústria, fomentar noves col·laboracions i generar un diàleg sobre les demandes de la microelectrònica en sectors com la salut, el medi ambient o l’energia. Per a això, l’IMB-CNM convida empreses, centres de recerca i representants de l’Administració a posar en comú necessitats i establir vies de col·laboració.

A la trobada s'exposarà la situació actual de la microelectrònica, tant a nivell autonòmic com nacional, i els objectius que es persegueixen perquè el sector prosperi. A més, es destacaran diversos casos d’èxit resultants de la col·laboració de l’IMB-CNM amb la indústria i es presentarà la certificació ISO 9001:2015 (que reconeix l’eficàcia dels sistemes de gestió de qualitat d’una organització) obtinguda per la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l’IMB-CNM per al disseny, desenvolupament i producció de dispositius basats en tecnologies micro i nanoelectròniques.

La segona edició se celebra després de l’èxit de la primera el 2022, al llindar del quarantè aniversari de la fundació de l’institut i després de la recent acreditació com a Unitat d’Excel·lència María de Maeztu per l’Agència Estatal de Recerca.

La jornada comptarà amb Luis Fonseca, director de l’institut, i Ana Castro, vicepresidenta d’Innovació i Transferència del CSIC.

Evolució de l'ecosistema microelectrònic

En una societat cada cop més digitalitzada, la demanda de xips creix a mesura que avancen les noves tecnologies i es requereix una fabricació més avançada i eficient. El 2020 es fabricaven 1 trilió de microxips al món (un trilió europeu, és a dir, un milió de bilions), dels quals només un 10% es produïen a Europa. La Llei Europea de Xips planteja assolir el 20% de la quota de mercat de xips l’any 2030.

Per aconseguir-ho, Espanya ha començat a fer passos importants per enfortir la seva sobirania tecnològica i posicionar-se en la indústria. Una de les intencions del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte Chip) és incrementar la capacitat de producció nacional, pel que el Govern preveu una inversió d’uns 10.000 milions d’euros per intentar atraure algun fabricant.

Al mateix temps, el centre d’investigació tecnològica IMEC (Centre Interuniversitari de Microelectrònica) ha anunciat la creació d’una planta de fabricació a Màlaga amb el suport del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública i de la Junta d’Andalusia. A Catalunya, s’ha constituït l’Aliança de Semiconductors i Xips, que explora una nova instal·lació Lab-to-Fab al Parc de l’Alba (Innofab).

Per aquest motiu, una de les taules rodones estarà dedicada a l’ecosistema de la microelectrònica i la seva evolució amb els actors esmentats prèviament: Jaime Martorell (vicepresident de la Societat Espanyola per a la Transformació Tecnològica, SETT, que integra les competències del Perte Chip), Roger Costa (Aliança de Semiconductors i Xips de Catalunya), Thomas Kallstenius (IMEC) i José Antonio Garrido (Innofab, professor ICREA a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, ICN2).

El 2020 es fabricaven 1 trilió de microxips al món, dels quals només un 10% es produïen a Europa. La Llei Europea de Xips planteja assolir el 20% de la quota de mercat de xips l’any 2030.

Èxits de la col·laboració entre l'IMB-CNM i la indústria

Es presentaran quatre casos d’èxit resultants del treball conjunt amb empreses, amb la presència de Rosendo Garganta, CEO de Devicare; Mikel Pérez, de Fagor Electrónica S. Coop; Germán Vergara, director tècnic de New Infrared Technologies (NIT); i Alberto Hernández, director científic d’Arrays for Cell Nanodevices S. L. (a4cell).

Amb Devicare, l'IMB-CNM ha col·laborat en el desenvolupament i la comercialització d’una nova teràpia per a pacients amb litiasi renal basada en el control del pH urinari per minimitzar la recurrència en la formació de pedres al ronyó. Aquest dispositiu, actualment al mercat, incorpora un sensor desenvolupat per l’IMB-CNM que, encara avui, es fabrica a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació.

L'IMB-CNM i Fagor Electrónica S. Coop fa dècades que mantenen una aliança continuada que afavoreix la innovació: col·laborant en la creació de diversos dispositius de potència, la implantació de cursos de formació o formant part de l’Agrupació d’Interès Econòmic D+T Microelectrònica, a través del Grup Mondragon.

L’empresa New Infrared Technologies (NIT) treballa en càmeres d’imatge infraroja d’alta velocitat i col·labora amb l’institut des de fa 15 anys. NIT desenvolupa tecnologies de detectors MWIR (sensors infrarojos d’ona mitjana) fotoconductius de plom i seleni (PbSe), que després s’integren a baix cost sobre circuits de lectura (ROICs) dissenyats per l’IMB-CNM.

La recerca de l’IMB-CNM també ha donat lloc a més de dotze spin-offs en l’última dècada, incloent-hi la creació d’Arrays for Cell (a4cell) el 2018, amb el suport d’un grup d’inversió. A4Cell desenvolupa la tecnologia SPAchip, microdispositius de silici fabricats a la Sala Blanca de l’IMB-CNM per monitoritzar paràmetres biològics d’interès des de l’interior de les cèl·lules sense alterar-ne la viabilitat.

Necessitats del sector microelectrònic

Daniela Bassignana, responsable del Sistema de Gestió de la Qualitat de l’IMB-CNM, presentarà l’acreditació ISO 9001:2015. Gonzalo Murillo, Premi Nacional de Recerca per Joves 'Ángela Ruiz Robles' en Transferència de Tecnologia el 2023, investigador de l'IMB-CNM y cofundador de la spin-off Energiot, amb seu al Parc de Recerca de la UAB, oferirà una xerrada motivacional sobre la seva trajectòria i el desenvolupament de materials intel·ligents per a la recuperació d’energia ambiental.

La jornada també inclourà una taula rodona on es debatran les necessitats actuals del sector. Hi participaran representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de MSTECH EUROPE, d’Energiot Devices S. L., d’IDEADED, S. L., i de MONOCROM S. L., i estarà moderada per Cecilia Jiménez, investigadora de l’IMB-CNM i cofundadora de l’empresa de base tecnològica Aiquos.

Es presentaran quatre casos d’èxit resultants del treball conjunt amb empreses destacades com Devicare, Fagor Electrònica S. Coop, New Infrared Technologies (NIT) i Arrays for Cell Nanodevices S. L. (a4cell).

Eixos temàtics de recerca

Durant tota la jornada, estaran habilitades sis taules d’exposició per conèixer les propostes tecnològiques que ofereixen els eixos temàtics d'investigació de l'institut. Es tracta dels expositors d'Energia i Mobilitat, Fronteres de la Física i Seguretat Civil, Salut i Medi Ambient, i la Unitat de Tecnologies i Processos Avançats per a Micro i Nanosistemes. A més, també tindran un espai la Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) distribuïda Micronanofabs, una xarxa de sales blanques dedicades a la Micro-Nano Fabricació i a la Fotònica, i l'Agrupació d’Interès Econòmic D+T Microelectrònica.

Després del dinar, es podran concertar reunions individuals amb personal investigador per establir connexions entre les empreses i el centre. Per tancar la jornada, les persones assistents tindran l'oportunitat de visitar les instal·lacions de l’IMB-CNM.

Més de deu spin-offs i més de 40 patents

L'IMB-CNM té una llarga trajectòria en transferència de tecnologia, contribuint a implementar solucions basades en tecnologies micro i nanoelectròniques en productes industrials. És el bressol d’empreses de base tecnològica que encara estan actives, com Inbrain Neuroelectronics o Fuelium, i compta amb múltiples patents i secrets comercials.

A les instal·lacions de l'IMB-CNM s’hi troba la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació més gran d’Espanya, única en tecnologies de silici. És el node principal de la ICTS, etiqueta atorgada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i es considera un actiu estratègic dins del PERTE Chip estatal.