Gairebé un centenar d'assistents a l'Innovation Day: Xips de km 0
L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) ha organitzat la primera edició de l'Innovation Day: Xips de km 0 sobre transferència amb la indústria, per posar en comú necessitats i establir possibles vies de col·laboració entre l'institut i les empreses de l'entorn.
La primera trobada sobre innovació en microelectrònica organitzada per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) ha tingut lloc a l'Hotel Exe Campus (Cerdanyola del Vallès) el 23 de novembre. La trobada, que ha acollit gairebé un centenar de persones, incloent-hi empreses, agrupacions empresarials i agents de la indústria, ha posat en valor les tecnologies desenvolupades per l'institut i ha destacat la transferència de coneixement duta a terme pel centre de referència a investigació i desenvolupament en micro i nano tecnologies.
Durant la jornada, que ha comptat amb les intervencions de la vicepresidenta de Transferència del Coneixement del CSIC, Ana Castro, i del mateix director de l'IMB-CNM, Luis Fonseca, s'han donat a conèixer les dades de transferència dels darrers anys i han repassat les diferents formes de col·laboració amb la indústria que han donat lloc a casos dèxit. A la sessió de la tarda, s'ha celebrat una taula rodona on s'ha analitzat el potencial dels xips com a vector de col·laboració i innovació.
Un cop concloses les sessions plenàries, una vintena d'assistents s'han acostat a visitar les instal·lacions de l'IMB-CNM, inclosa la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació. La Sala Blanca és una instal·lació d'accés obert única al sud d'Europa per les seves característiques, on es pot treballar en escales micro i nanomètriques per fer recerca en tecnologies de silici i altres materials semiconductors. El ventall d'aplicacions que cobreix és molt ampli, incloent-hi biomèdiques, medi ambient, alimentació, energia i mobilitat, seguretat, comunicacions i electrònica de consum.
Col·laboracions que han donat lloc a casos d'èxit de transferència
L'acte ha buscat establir vies de col·laboració amb la indústria i generar un diàleg entre les necessitats i les possibilitats de la microelectrònica en sectors com la salut, medi ambient, mobilitat, energia, espai, física, etc. Per donar-ne una mostra, s'ha comptat amb Carmen García (CSIC, CERN i Alivaba Systems S.L.), Fernando Monterde Aznar (Head of Development Induction Cooktop BSH), Sergi Gassó (CEO de Fuelium), Daniel Pérez Grande (CEO d'IENAI Space) i Carolina Aguilar (CEO d'INBRAIN Neuroelectronics), que han compartit com ha estat la seva experiència de col·laboració amb l'IMB-CNM.
CERN
El Grup de Detectors de Radiació (RDG) de l'IMB-CNM, ha treballat amb l'equip internacional del CERN per desenvolupar sensors innovadors per millorar l'experiment del Gran Col·lisionador d'Hadrons b (LHCb), que permet estudiar els components bàsics de la matèria. L'IMB-CNM, ha estat involucrat en diferents experiments de física d'altes energies amb el CERN durant els darrers 20 anys, inclòs el subdetector incorporat a l'experiment ATLAS, desenvolupat el 2014. Els dispositius s'han desenvolupat a la Sala Blanca de l'IMB-CNM i encara segueixen en funcionament. A més, la investigació bàsica desenvolupada per al CERN ha permès la creació de la spin-off tecnològica Alibava Systems S.L. i el desenvolupament de dispositius per a aplicacions mèdiques i de seguretat.
BSH - Bosch Homeappliances Group
La col·laboració amb l'IMB-CNM va sorgir el 1998 quan el personal investigador del grup de desenvolupament de cuines d'inducció de BSH/Balay i del grup de Dispositius i Sistemes de Potència (PDS) de l'IMB-CNM van coincidir en un congrés nacional sobre electrònica industrial. L'empresa estava desenvolupant les primeres cuines d'inducció compactes i buscava una solució per als dispositius de potència que incorporaven i que havien de suportar altes temperatures. El grup PDS tenia un coneixement detallat de la física de funcionament d'aquests dispositius i van poder aportar un estudi detallat dels seus límits d'operació per aplicar les cuines d'inducció compactes en el marc d'un projecte del Pla Nacional amb BSH i la Universitat de Saragossa.
Des de llavors, la col·laboració s'ha mantingut amb contractes directes amb l'empresa i la participació en projectes europeus, com ara l'iRel4.0. A més de proporcionar una transferència de personal doctoral especialitzat i format a l'IMB-CNM cap a BSH, la realització de cursos de formació específics per a l'equip d'enginyeria de l'empresa o la presentació de patents conjuntes. Actualment, tots dos equips se centren en l'estudi dels possibles mecanismes de fallada dels dispositius de potència en condicions reals d'operació i involucra noves generacions de personal investigador i d'enginyeria a les dues institucions.
FUELIUM
Empresa spin-off de l'IMB-CNM establerta en 2015, que desenvolupa i comercialitza solucions energètiques sostenibles, per alimentar dispositius electrònics d'un sol ús, a partir de la interacció amb l'equip de recerca de l'IMB-CNM que va inventar la tecnologia. A diferència de les piles, aquestes bateries de paper ecològiques només generen la quantitat denergia necessària per a cada aplicació, són activades quan entren en contacte amb un líquid i no contenen ni metalls pesants ni nocius per a la salut. Estan fetes principalment de paper, carboni i metalls biodegradables.
IENAI Space
La start-up madrilenya creada el 2019, ha desenvolupat el primer propulsor espacial de nanosatèl·lits espanyol que compta amb un propulsor d'electrospray basat en xips micro i nanomecanitzats a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l'IMB-CNM. IENAI Space es converteix així en la primera empresa espanyola enfocada en mobilitat espacial gràcies a la tecnologia de propulsió desenvolupada per al microllançador Alpha, que es va llançar amb èxit l'octubre passat i que equiparà els demostradors tecnològics Athena.
INBRAIN Neuroelectronics
Spin-off creada el 2020 amb l'objectiu de tractar malalties cerebrals amb implants basats en grafè que ofereixin una resposta terapèutica adaptada a la condició clínica de cada pacient. L'IMB-CNM desenvolupa transistors de grafè a la seva Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, que són capaços de detectar freqüències extremadament baixes del cervell. Amb participació del CSIC.
Sessions plenàries de l'Innovation Day
- L'Innovation Day: Chips de km 0 va iniciar el registre de participants a les 9.30 del matí i a les 10 hores va començar la sessió inaugural, la benvinguda institucional de la mà d'Ana Castro i Luis Fonseca.
- A les 10:45, Isabel Gavilanes, de l'Àrea d'Estratègia Comercial, Internacionalització i Promoció d'EBTs, Delegació del CSIC a Catalunya - Vicepresidència de Transferència del Coneixement, CSIC, va fer un repàs als darrers anys de transferència a l'IMB-CNM i al CSIC amb la xerrada "On som: indicadors de transferència tecnològica a l'IMB-CNM".
- Després de la pausa per al cafè, representants d'empreses col·laboradores van exposar diferents casos a la sessió plenària "Què hem fet: èxits de transferència al llarg dels anys". Es va comptar amb la participació de Carolina Aguilar, INBRAIN Neuroelectronics; Carmen García, CERN; Fernando Monterde Aznar, BSH – Bosch Homeappliances Group; Sergi Gassó, FUELIUM; i Daniel Pérez Grande, IENAI Space.
- Després del dinar, Pere Alemany, de la Cambra de Comerç de Barcelona, es va encarregar de moderar la taula rodona "Els xips com a vector d'innovació i col·laboració", que va comptar amb les contribucions de José David Domènech, VLC Photonics; Manuel Lozano, director D+T Microelectrònica A.I.E i professor de recerca de l'IMB-CNM, Marcos Martínez, coordinador del Grup de Treball de Microelectrònica d'AMETIC, Miguel Ángel Pérez Costero, Consultor Sènior d'ITAINNOVA, i José Antonio Plaza, professor de recerca de l'IMB-CNM.
- Paral·lelament, es van organitzar cinc taules amb material sobre les ofertes tecnològiques disponibles de l'institut. Les taules estaven organitzades en funció dels eixos temàtics de l'IMB-CNM, la unitat de tecnologia i D+T Microelectrònica. Les persones dinamitzadores de cada eix es van encarregar de donar la informació oportuna a tots els assistents que s'acostaven a les taules. Els expositors eren la Unitat de Tecnologia i la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació (ICTS), l'Eix temàtic d'Energia i Mobilitat, l'Eix temàtic de Salut i Medi ambient, l'Eix temàtic de Fronteres de la Física i Seguretat Civil i D+T Microelectrònica A.I.E.