Vés al contingut
09 febr. 2023

Xerrades a escoles per despertar vocacions científiques i diferents actes organitzats per l'IMB-CNM per a l'11 de febrer

L'IMB-CNM organitza diferents iniciatives per celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència aquest 2023. Un any més, se celebra amb l'organització de xerrades obertes a tothom, actes interns i xerrades de científiques a escoles per apropar-les com a referents a l'aula.

Montaje con Juliana Rotich, Gladys West y Rosalind Franklin

Share

Muntatge amb il·lustracions de Juliana Rotich, Gladys West i Rosalind Franklin. STEM Role Models Posters, iniciativa de Nevertheless.

Les vocacions científiques es cultiven des de les edats més primerenques i decantar-se per la ciència és una decisió que se sol prendre abans de l'adolescència. L'11 de febrer, Dia de la Dona i la Nena a la Ciència, és una celebració internacional que es fa anualment des del 2015, quan va ser declarat així per l'Assamblea General de les Nacions Unides, amb l'objectiu d'assolir una participació plena i igualitària de dones en ciència . El focus està en la creació de vocacions científiques a les nenes.

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) ha participat al llarg dels anys amb diferents iniciatives tant internes com externes, per a públic adult i per a públic infantil. L'objectiu és animar les investigadores i les tècniques a presentar-se com a referents, fomentar la igualtat d'oportunitats i contribuir a la creació de vocacions científiques.

Aquest any, el Comitè d'Igualtat organitza dos actes: un joc d'endevinar científiques per fomentar la difusió de referents històrics entre el personal i un acte obert a tothom amb Pilar López Sancho, premi Emmy Noether de la Societat Europea de Física.

Perspectiva de género en la ciencia del siglo XXI

La investigadora de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid, Pilar López Sancho, ve a l'IMB-CNM per fer la xerrada Perspectiva de género en la ciencia del siglo XXI.

Des de principis del segle XXI la Comissió Europea ha treballat intensament per augmentar la proporció de dones al món acadèmic, a la recerca ia la innovació. Tant el Grup d'Hèlsinki com la Women in Science Unit han elaborat estudis analitzant les causes de la bretxa de gènere i de les barreres que troben les dones per avançar a les seves carreres. Les dades demostren que estem millorant, però molt lentament.

La professora de recerca del CSIC és convidada per les investigadores Consuelo Guardiola i Francesca Campabadal en una iniciativa organitzada pel Comitè d'Igualtat de l'IMB-CNM.

Charla Pilar López - Perspectiva de género en la ciencia

El missatge de l'11F a les escoles: les referències

Set investigadores de l'IMB-CNM se sumen a diferents iniciatives, com l'11 de febrer –d'organització ciutadana i estatal– o #100tífiques –organitzat pel BIST i la FCRi, d'abast català–, per acudir a centres educatius, principalment de primària , i fer xerrades sobre la seva activitat científica. L'objectiu d'aquestes accions és apropar científiques, investigadores i tècniques a l'alumnat de primària perquè coneguin, de primera mà, dones que es dediquen a ciència i fomentar-ne així la imatge com a referents. Són un total de set científiques que portaran el missatge de l'11 de febrer a més de 250 alumnes de la província de Barcelona.

La física Neus Sabaté participarà a l'acte central de #100tífiques 2023 a l'Auditori Cappont de la Universitat de Lleida el divendres 10 de febrer on presentarà la missió Hypatia I, en què participa. Hi acudirà alumnat de l'Institut Joan Oró.

Les físiques Llibertat Abad i Mercedes Saludes acudiran a l'Institut Ferran Casablancas de Sabadell el 15 de febrer amb dues cites per parlar amb un grup de Física i Química de 4t d'ESO i alumnat de Física de 1r de Batxillerat; ajuntant-se amb 150 estudiants. Dins la iniciativa #100tífiques, Mercedes Saludes també acudirà a un centre educatiu de Tordera amb alumnat de 5è i 6è de Primària.

La química Cecília Jiménez farà una xerrada a una classe de 5è de Primària de l'Escola Mossèn Jacint Verdaguer, a Rubí, inclosa dins l'11 de febrer; ia l'IES Joan Sallarés, de Sabadell, per a alumnat de 6è de Primària. La química Gemma Gabriel farà una xerrada virtual a l'Escola Valeri Serra de Berga, amb 38 estudiants de 6è de primària.

La física Gemma Rius farà una xerrada a l'Escola Cal Maiol de Barcelona a un grup de 6è de Primària; i la física Carla Riera Llobet també presentarà el seu treball davant d'una classe de 6è de Primària a Vilassar de Mar, a l'Escola Vaixell Burriac.

Passa-paraula de científiques

Internament, l'institut també organitza un esdeveniment el 10 de febrer per jugar a una paraula de científiques i conèixer així nous noms de la història de la ciència i la microelectrònica. És una iniciativa liderada per Gemma Rius i que se suma a altres actes interns que ha celebrat en anys anteriors per fomentar la visibilització de científiques.

11F: Wikimarató dona i ciència

L'IMB-CNM, juntament amb altres centres del CSIC, de l'esfera UAB i del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), col·labora a la iniciativa Wikimarató dona i ciència, coordinada pel PRBB, el proper 13 de febrer. Una sessió híbrida, en col·laboració amb ViquidonesUPF i Amical Wikimedia, per fer una Wikimarató científica amb perspectiva de gènere i crear i editar pàgines de dones científiques i les seves aportacions a la Vikipèdia.