Vés al contingut
11 març 2024

Un projecte europeu treballarà en el desenvolupament de xarxes sense fils de sensors de baix cost per a la vigilància i alerta primerenca d'incendis forestals

Finançat pel Programa Interreg Sudoe, agrupa institucions i empreses d'Espanya, Portugal, França i del Principat d'Andorra, amb la col·laboració de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona. Treballaran en el desenvolupament de dispositius que mesurin els paràmetres meteorològics i ambientals rellevants per a l'avaluació del risc d'incendi per ajuntaments i comunitats locals en zones d'alt risc d'incendi.

Team of the SenForFire project at the kickoff meeting in Madrid

Share

Imatge de la primera reunió del projecte a Madrid amb la participació de personal investigador de l'IMB-CNM: Marc Salleras (quart per la dreta), Llibertat Abad (cinquena per la dreta) i Stella Vallejos (centre, onzena per la dreta).

Oferir una tecnologia econòmica, sostenible i fiable, amb un gran potencial per a millorar la preparació i la capacitat de resposta dels municipis i els seus habitants davant incendis forestals. Aquest és el repte amb el qual arrenca el projecte de recerca SenForFire (Xarxa sense fil de sensors de baix cost per a prevenció i detecció precoç d'incendis forestals), amb la col·laboració de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC).

Es tracta d'una iniciativa liderada per l'Instituto de Tecnologías Físicas y de la Información del Consell Superior de Recerques Científiques (ITEFI-CSIC), i que s'emmarca en el Programa Interreg Sudoe 2021-2027 de la Unió Europea, de la qual, entre les línies de treball prioritàries, es troba promoure la cohesió social i l'equilibri territorial i demogràfic al Sud-oest d'Europa (Sudoe) mitjançant la innovació i la transformació dels sectors productius. El territori Sudoe comprèn Espanya (excepte les Illes Canàries), Portugal continental, el sud de França i el Principat d'Andorra.

Per a això, es desplegaran xarxes de sensors sense fils de petita grandària, sota cost i baix consum (WSN per les seves sigles en anglès) en zones rurals i forestals de set municipis (zones pilot) del Sudoe en les quals es monitoraran durant llargs períodes de temps els paràmetres meteorològics, humitat del sòl i variables atmosfèriques que determinen el risc d'incendi forestal. Les dades adquirides pels sensors es transmetran, emmagatzemaran i processaran en el núvol i s'informarà en temps real i es faran prediccions del risc d'incendi en les zones pilot (mapes de l'índex meteorològic d'incendi, missatges d'alerta i alarma per foc).

"L'IMB-CNM-CSIC desenvoluparà alguns d'aquests sensors emprant tecnologia a base de silici, en concret, es fabricaran nous micro/nano sensors per a la mesura de la velocitat del vent, la radiació infraroja i la detecció de gasos i volàtils", comenta Stella Vallejos, líder de la contribució de l'IMB-CNM al projecte.

En les campanyes participaran voluntaris dels serveis municipals que fan front als incendis forestals i de la població local.

Consorci SenForFire

Els dies 1 i 2 de febrer de 2024 va tenir lloc a Madrid la reunió de llançament del projecte en la qual han participat mig centenar d'experts de les diferents institucions implicades. Aquesta cita ha servit per a posar en comú les diferents tecnologies amb les quals es treballarà, per a començar en l'elaboració de les especificacions dels escenaris i els sistemes a desenvolupar, així com per a definir l'estratègia a seguir per a transferir a la comunitat científica i tècnica i al sector empresarial els coneixements i la tecnologia adquirits en el projecte. A més, s'ha insistit en la variable ciutadana, ja que aquest projecte europeu contempla com un dels seus grans objectius involucrar a la ciutadania en la presa de decisions, promovent la seva conscienciació i formació, perquè exerceixi un paper actiu en la prevenció de riscos ambientals.

Esther Hontañón, investigadora de l'ITEFI-CSIC i coordinadora del projecte ha destacat que la tecnologia WSN permetrà als municipis gestionar de forma més àgil i eficaç els riscos ambientals. Als propietaris i usuaris del sòl una millor protecció de cultius, pastures, boscos i bestiar; a les PIMES millorar i ampliar la seva cartera de productes i serveis d'alt valor afegit, així com la qualificació dels seus professionals. A més, facilitarà a la població jove l'accés al treball de qualitat i a l'emprenedoria i, finalment, a la població en general del Sudoe rural una millor protecció de la salut, propietats, infraestructures, patrimoni natural i cultural.

SenForFire representa una experiència pionera en l'aplicació de la tecnologia WSN a la lluita contra els incendis forestals per la varietat de sensors que utilitza, l'extensió de les zones pilot, la diversitat d'escenaris que contempla (boscos, espais naturals d'interès cultural, interfase urbà-rural, interfase urbà-forestal, etc.) i la durada de les campanyes (18-30 mesos).

El projecte SenForFire, que ha començat al gener de 2024 i finalitzarà al desembre de 2026, demostrarà la viabilitat de les xarxes sense fils de sensors de baix cost per a la seva aplicació en sistemes de vigilància i alerta primerenca d'incendi forestal. En l'actualitat, en el Sudoe s'empren actualment dades meteorològiques i imatges satel·litàries de la superfície terrestre (teledetecció) amb una baixa resolució espacial i temporal i poc fiables (amb alta taxa de falsos positius). Al seu torn, el projecte durà a terme Activitats Pilot en zones del Sudoe de diferent clima, orografia i vegetació amb objectius de prevenció i/o detecció precoç. També desenvoluparà un Pla d'Acció per a l'adopció de xarxes sense fils de sensors en els municipis amb finalitats de vigilància meteorològica i ambiental i un Pla d'Acció per a la formació de professionals en xarxes sense fils per a la gestió de riscos ambientals.

En el projecte participen juntament amb l'ITEFI, altres centres de R+D (IMB-CNM-CSIC, CNRS-CIRIMAT i CNRS-LAAS) i universitats (Extremadura, Évora, Coïmbra i Tolosa) experts en les tecnologies que integren les WSN; centres de R+D (CSIC-INIA-ICIFOR) i agències (AEMET i AR+I) coneixedores i competents en prevenció i detecció d'incendis forestals; empreses que desenvolupen i ofereixen productes i serveis per al monitoratge mediambiental (Ray Ingeniería Electrònica i Arantec); administracions públiques nacionals (MITECO), regionals (Junta d'Extremadura i Junta de Castella i Lleó), provincials (Diputació d'Àvila) i locals (Municipi do Fundão i Comunidade Intermunicipal do Alt Minho) amb competències en política i legislació forestal, en la seva aplicació i implementació en el territori Sudoe.

    Logo SenForFire Interreg Sudoe