Vés al contingut
30 jun 2023

Tret de sortida de l'Aliança de Semiconductors amb l'objectiu de convertir Catalunya en pol de referència del sector a Europa

L’Aliança de semiconductors de Catalunya, amb la participació de l’IMB-CNM, celebra l’acte de constitució de la iniciativa, formada per diversos departaments de la Generalitat, empreses i agents de recerca i innovació, que treballaran conjuntament amb l’objectiu de consolidar Catalunya com un dels pols de referència de la indústria dels semiconductors a Europa.

Assistents a la Primera reunió de l'Aliança de Semiconductors i Xips de Catalunya amb Luis Fonseca

Share

L’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) és un dels membres de l’‘Aliança de semiconductors i xips de Catalunya’, que es va anunciar el passat maig i s’ha constituït aquest dijous. Es tracta d’una iniciativa publicoprivada que aglutinarà els agents d’aquest ecosistema amb l’objectiu de liderar-ne la transformació i consolidació a Europa. L’Aliança compta amb la participació de diferents departaments de la Generalitat, a més d’agents públics i privats que col·laboraran per enfortir l’ecosistema i la industrialització dels xips i els semiconductors.

La trobada ha permès validar un full de ruta amb una primera anàlisi d’oportunitats i reptes, i l’establiment de línies estratègiques i d’una proposta preliminar d’actuacions clau consensuades entre els agents i empreses que en formen part. Així, l’Aliança se centrarà en la promoció del creixement i la consolidació de l’ecosistema de semiconductors, la microelectrònica, la fotònica i la quàntica a Catalunya per assolir una economia competitiva, innovadora i sostenible.

L’acte de constitució de l’Aliança ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras. Hi va acudir Luis Fonseca, director de l’IMB-CNM i en representació del centre com a membre de la Taula de l’Aliança.

"El moment actual és únic per les expectatives creades pel PERTE Chip i el European Chips Act, però l’esforç de la Taula ha de ser a llarg termini perquè estem parlant no només de tecnologies de present sinó de futur", explica Fonseca sobre l’Aliança.

"Al servei d’aquest afany volem posar la polivalència de la nostra acció (electrònica, fotònica i quàntica) i la flexibilitat i versatilitat de la nostra Sala Blanca", agrega, "com a suport per la R+D+i de grups d’investigació i empreses, i com a marc per a una formació singular en aquest àmbit que pot integrar perfils des de la formació professional fins al doctorat". La Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l'IMB-CNM està considerada una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) pel Ministeri de Ciència i Innovació, és una de les 29 instal·lacions a Espanya amb el segell.

Impuls al sector dels semiconductors

Entre altres actuacions, el Govern ja està impulsant diverses actuacions que tenen aplicacions en l’àmbit dels semiconductors, com ara el desplegament de programes de suport a projectes empresarials i tecnològics en l’àmbit de la microelectrònica, l’acompanyament des de l’Oficina EU Next Generation d’ACCIÓ per a l’obtenció de fons europeus -especialment, en el marc del PERTE Chip-, o l’organització de sessions informatives sobre noves oportunitats.

Un altre dels aspectes rellevants que buscarà l’Aliança és enfortir les relacions i el posicionament de Catalunya a Europa, tot promovent la participació del país en iniciatives europees per al desenvolupament de l’ecosistema de semiconductors i xips. Per exemple, Catalunya ja és una de les regions impulsores de l’aliança de Regions Europees de Semiconductors (Semiconductor European Regions Alliance), creada recentment, que té l’objectiu d’impulsar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors al continent a partir de l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques i de la cooperació entre les regions.

Col·laboració publicoprivada

“És un orgull que es compti amb nosaltres per a un esforç col·laboratiu públic i privat com la Taula de l’Aliança de Semiconductors i Xips de Catalunya liderada a alt nivell per l’administració catalana i al costat d’institucions de recerca com el BSC, l’ICFO o l’ICN2, d’universitats i de representants del mon empresarial”, afegeix el director de l’IMB-CNM.

La Taula de l’Aliança, l’òrgan de governança d’aquesta nova iniciativa, s’integrarà al departament d’Empresa i Treball, que exercirà la presidència. La iniciativa també està impulsada pels departaments d’Economia i Hisenda, i de Recerca i Universitats, i compta també amb la participació dels departaments de la Presidència, i d’Acció Exterior i Unió Europea. Mitjançant ACCIÓ, es donarà el suport tècnic i administratiu necessari per al desenvolupament de les funcions de la Taula.

A banda dels departaments del Govern implicats, també en són membres els representants d’empreses i agents del sistema de recerca. En aquesta primera trobada hi han participat representants de les empreses Cisco, IBM, Ideaded, IMASENIC, MPS, NXP i Semidynamics. A més de l'IMB-CNM, hi han estat presents el Consell General de Cambres de Catalunya (mitjançant la Cambra de Comerç de Barcelona), el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El conseller Torrent ha explicat que, amb la constitució de l’Aliança, arriba el moment de concretar les passes per “impulsar mesures que permetin incrementar la competitivitat de Catalunya” en la indústria dels semiconductors. “Comptem amb tots els elements per convertir-nos en un pol d’atracció i de generació de projectes vinculats al sector, i estic convençut que si avancem units assolirem els objectius que ens hem marcat”, ha conclòs.

La iniciativa s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, aprovat la tardor de 2022 i que ja contempla l’elaboració d’un Pla estratègic per al desenvolupament i captació d’inversions per a la fabricació de semiconductors i la voluntat de posicionar Catalunya internacionalment com un pol de coneixement, activitat econòmica i infraestructures relacionades amb el sector dels xips. També està en sintonia amb la prioritat del Pacte Nacional per a la Societat de Coneixement de donar suport a projectes estratègics amb la finalitat d’ampliar la capacitat formativa al voltant d’aquest sector.

Informació original a govern.cat.