Vés al contingut
31 maig 2022

L'IMB-CNM és considerat un actiu estratègic per al desplegament del PERTE de microelectrònica i semiconductors aprovat pel govern

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona i la seva Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, com a node principal de la ICTS Micronanofabs, són considerats un actiu estratègic al Projecte Estratègic Xip (Microelectrònica i Semiconductors) i posa a disposició del Govern la seva experiència en el disseny i fabricació de dispositius i sistemes electrònics, així com la capacitat de formació de nous professionals en aquestes àrees.

Hornos Tempress en Sala Blanca de Micro y Nanofabricación

Share

La Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona és el node principal de la Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS, segell del Ministeri de Ciència i Innovació) Micronanofabs. Tots dos són considerats un actiu estratègic al Projecte Estratègic Xip (PERTE de Microelectrònica i Semiconductors) que s'ha aprovat aquesta setmana pel Govern. L'IMB-CNM posa a disposició del Govern la seva experiència en el disseny i la fabricació de dispositius i sistemes electrònics, així com la seva capacitat de formació de nous professionals en aquestes àrees.

El Consell de Ministres ha aprovat el Proyecto Estratégico para la Recuperación y Transformación Económica de Microelectrónica y Semiconductores, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El PERTE Xip té una orientació a llarg termini, anirà avançant per fases, es construirà amb la col·laboració publicoprivada, i de forma integrada i alineada amb l'estratègia europea de xips. Va ser presentat dimarts per la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

"Celebrem haver estat identificats com un actor rellevant a l'àmbit espanyol de la micro i nanoelectrònica, i volem correspondre a aquesta confiança allà i com se'ns requereixi amb la nostra experiència i assessorament, avalats per més de 30 anys fent R+D+i en aquest camp gràcies al nostre equip humà ia la singularitat de la nostra Sala Blanca", indica Luis Fonseca, director de l'IMB-CNM.

El primer eix suposa el reforç de la capacitat científica, el segon fa referència a l'estratègia de disseny, el tercer eix s'orienta la construcció de plantes de fabricació a Espanya amb capacitat tant superior com inferior als 5 nanòmetres i el quart implica la dinamització de la indústria de fabricació de Tecnologies de la Informació i Comunicació europees.

La vicepresidenta primera ha apuntat que "probablement és el projecte més ambiciós del pla de recuperació" per la quantia (12.250 milions d'euros d'inversió pública), el seu impacte transformador per a la indústria i la contribució a l'autonomia d'Espanya i de la Unió Europea en matèria tecnològica.

La Xarxa de sales blanques de micro i nanofabricació

Transcripció de la pàgina 14 de la Memòria del PERTE

Espanya també compta amb una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) específica de microelectrònica constituïda per la Xarxa de sales blanques de micro i nanofabricació (MICRONANOFABS).

El node principal de MICRONANOFABS és l'Institut de Microelectrònica de Barcelona-Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM, del CSIC), que, a través de la Sala Blanca, que compta amb personal propi que desenvolupa diferents projectes d'R+D, posa a disposició de la comunitat científica o empresarial la seva capacitat de prototipat i fabricació de petites sèries orientada a dispositius i sistemes electrònics, principalment a l'àmbit More than Moore.

La Sala Blanca compta amb diferents camps de treball, com la fotònica integrada, els semiconductors de gap ample (per a aplicacions de potència i ambients hostils), els micro i nanoelèctrodes (per a sensors químics), tecnologia de grafè (biomedicina) o el micromecanitzat de silici (per a aplicacions MEMS).

D'aquesta manera, ha contribuït a desenvolupar diversos projectes internacionals, incorporant tecnologia pròpia per al CERN, així com diferents constel·lacions satel·litàries i missions espacials.

La Sala Blanca també ofereix capacitació i formació pràctica al camp de la micro i nanoelectrònica.