Mireia Bargalló, investigadora de l’IMB-CNM, nou personatge als contes Tria la Recerca de la Generalitat
La investigadora especialitzada en dispositius memristius, emergents per aplicacions de computació neuromòrfica, ha participat en la concepció temàtica del nou llibre “Xips, semiconductors i entrepans” impulsat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.
Xips, semiconductors i entrepans és el nou conte de la col·lecció Tria la Recerca, una sèrie de llibres divulgatius adreçats a infants de 8 a 10 anys coordinada per la Generalitat de Catalunya. La investigadora Mireia Bargalló, de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), apareix com a personatge dins del llibre i ha contribuït a la revisió dels continguts.
El llibre, disponible en línia i en format físic en versió catalana i anglesa, forma part de la col·lecció de contes i projectes Tria la Recerca, coordinats i produïts pel Servei de Programes de la Direcció General de Recerca i Universitats, que té la voluntat de fomentar les vocacions científiques entre els infants mitjançant la divulgació de la recerca que es fa a Catalunya. El contingut va ser redactat per Salvador Ferré i Beatriz Cordero, especialistes en divulgació científica de l’empresa Eduscopi.
Mireia Bargalló apareix al llibre com a investigadora convidada a una classe de nens i nenes amb ganes d’aprendre electrònica i robòtica. Al conte, Mireia explica la seva feina, el funcionament de la computació neuromòrfica i convida als infants a visitar la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació del CSIC.
“He gaudit molt col·laborant amb l’equip i formant part d’una iniciativa que apropa la ciència i la recerca als nens i nenes més petits. Despertar la curiositat des de ben petits és essencial per obrir les portes a un món ple de descobriments. Sovint, una petita pregunta pot ser el punt de partida d’un gran aprenentatge o d’un repte que ens acompanyi tota la vida!”, explica sobre la seva participació.
Esperem que aquest llibre sigui la llavor de molta curiositat científica!
Sobre la computació neuromòrfica
Mireia Bargalló és investigadora del grup MESSI a l’IMB-CNM, on centra la seva recerca en els memristors, un tipus de dispositiu electrònic emergent amb capacitat combinada d’emmagatzematge i processament de dades. Els memristors són resistències amb "memòria": funcionen d'una manera més semblant a les neurones humanes, i aquí és on s'obre un àmbit de recerca i un camí de futur.
Són especialment rellevants en el camp de la computació neuromòrfica, una àrea que busca replicar el funcionament de les xarxes neuronals del cervell mitjançant arquitectures electròniques. També s’estudien com a alternatives prometedores per al desenvolupament de memòries no volàtils, capaces de conservar la informació sense alimentació elèctrica, amb aplicacions potencials en sistemes d’alta densitat d’emmagatzematge i de baix consum energètic.
Tria la Recerca
Els objectius de la col·lecció «Tria la recerca» són fer divulgació de la recerca que es du a terme a Catalunya i despertar vocacions científiques. Els contes proposen narracions en què els infants poden escollir la ruta de lectura del conte, triar entre diferents opcions i viure una aventura diferent segons el que hagin escollit. També coneixeran quin és el projecte de recerca, l'objectiu i quines institucions de recerca hi participen.
Xips, semiconductors i entrepans és el tercer número de la col·lecció, l’anterior va ser Meteorits, algues i la vida a l’espai on també va participar un altre investigador del CSIC, Josep Maria Trigo de l’Institut de Ciències de l’Espai.