L'IMB-CNM s'encarregarà de la coordinació de la ICTS MicroNanoFabs durant els propers dos anys
L'ICTS MicroNanoFabs és una xarxa de sales blanques dedicades a la micro i nano fabricació que compta amb tres nodes deslocalitzats, la Sala Blanca de l'IMB-CNM (CSIC) i les de l'ISOM-UPM i NTC-UPV. La coordinació es renova cada dos anys i l'IMB-CNM pren el relleu d'ISOM-UPM.

L'IMB-CNM assumeix la coordinació de la xarxa MicroNanoFabs per als propers dos anys al mapa d'Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars, ICTS, del Ministeri de Ciència i Innovació. La Xarxa distribuïda acull sales blanques dedicades a la micronanofabricació i comprèn les de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (del CSIC), l'Institut de Sistemes Optoelectrònics i Microtecnologia (ISOM) i el Centre de Tecnologia Nanofotònica de València (NTC).
Les persones responsables a nivell tècnic i institucional dels tres nodes van mantenir juntament amb les persones responsables del programa de les ICTS del Ministeri la reunió anual de la xarxa a Madrid el 22 de juny passat, on es van aprovar els canvis de la nova direcció.
Actiu estratègic per al desplegament del PERTE de microelectrònica i semiconductors aprovat pel govern
La Sala Blanca del CSIC, allotjada i gestionada per l'IMB-CNM, i tota la Xarxa MicroNanoFabs han estat considerades un actiu estratègic en el desplegament del Projecte Estratègic Xip (Microelectrònica i Semiconductors). L'institut posa a disposició del Govern la seva experiència en el disseny i la fabricació de dispositius i sistemes electrònics, així com la seva capacitat de formació de nous professionals en aquestes àrees.
El Consell de Ministres ha destinat més de 12.000 milions dʻeuros a la indústria de la microelectrònica en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Més de trenta anys dedicats a la micro i nanofabricació
L'IMB-CNM acull la Sala Blanca Integrada de Micro i Nano Fabricació, de 1500 m2 i classes 100-10.000. Les seves línies d'activitat principals són als camps de la Micro i Nanoelectrònica, Sensors, Actuadors i MEMS, tant en els aspectes de disseny com de fabricació de dispositius, circuits i sistemes. Està localitzada a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i pertany al CSIC
El 2015, la sala es va integrar a la xarxa distribuïda MicroNanoFabs, juntament amb ISOM i NTC, sota el paraigua de l'ICTS, si bé ja comptava amb el segell d'abans. La xarxa incrementa el valor afegit i ofereix un accés obert i competitiu únic a les capacitats dels tres nodes. Amplia així l'oferta tecnològica als camps de Micro i Nano Fabricació, Fotònica i Caracterització de Materials i Dispositius.
La coordinació és rotatòria entre els tres nodes i l'IMB-CNM torna a assumir aquest any la responsabilitat.
"És un orgull reprendre la coordinació de la xarxa MicroNanoFabs que està donant tan bon resultat", explica Luis Fonseca, director de l'IMB-CNM. "Sobretot, en aquests moments en què el Govern espanyol fa una aposta pel sector dels semiconductors, a la qual volem contribuir amb l'experiència dels tres nodes, fent valer el suport que hem rebut de les institucions i que esperem es reforci per estar a l'altua de l'ambició del PERTE", afegeix.
Imatges
- Superior: Àrea de fotolitografia de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació del CSIC amb personal treballant.
- Inferior: Foto de la reunió mantinguda a Madrid amb representants dels tres nodes i responsables del programa de les ICTS.