Vés al contingut
21 gen. 2022

L'IMB-CNM se situa com el quart centre de Catalunya amb més actuacions finançades al Programa H2020

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona es troba entre els 10 centres del CSIC amb més èxit a aconseguir finançament al Programa Marc Europeu de Recerca i Innovació H2020, 29 projectes, que va estar obert des del 2014 fins al 2020.

IMB-CNM's corridors

Share

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona és el quart centre de tot Catalunya i el sisè d'Espanya en nombre d'accions finançades al Programa Marc Europeu de Recerca i Innovació H2020, que va estar obert des del 2014 fins al 2020 (els projectes finançats a les darreres convocatòries aniran fins al 2026). L'IMB-CNM ha rebut un finançament d'11,1 milions d'euros per finançar 29 actuacions a l'àmbit de Tecnologies i processos d'avenç per a micro i nanosistemes, Fronteres de la Física, Seguretat Civil, Energia, Mobilitat, Salut i Medi Ambient.

3 projectes finançats pel Consell Europeu de Recerca

SUPERCELL és un projecte liderat per Neus Sabaté que va finalitzar el passat any amb l'objectiu de desenvolupar una nova generació de piles de combustible i bateries d'un sol ús i de baix impacte ambiental. Va rebre gairebé 2 M€ i va continuar en forma d'una ajuda de prova de concepte (Proof-of-Concept) POWER-PATCH. L'altre projecte finançat per ERC va ser WASP, liderat per Andreu Llobera (actualment fora de l?IMB-CNM), una subvenció de prova de concepte que va perseguir el disseny i la fabricació d'un glucòmetre fotònic d'ampli rang espectral per a pacients diabètics.

Llargues col·laboracions dins de Graphene Flagship

L'IMB-CNM, a través del Grup d'Aplicacions Biomèdiques, ha estat soci del Graphene Flagship a GRAPHENECORE2, que va arrencar el 2018, i la seva continuació, GRAPHENECORE3, que va arrencar el 2020. Rosa Villa va ser IP a la iniciativa GRAPHENECORE2 i de l'última s'encarrega Anton Guimerà-Brunet.

Graphene Flagship és una plataforma finançada per la UE que té com a objectiu garantir un paper de lideratge per a Europa en la revolució tecnològica en curs, ajudant a treure les innovacions de grafè del laboratori per a la seva comercialització per al 2023. El tercer projecte fonamental reuneix més de 160 acadèmics i industrials. socis de 23 països, tots els quals exploraran diferents característiques del grafè i materials relacionats.

Collita d'energia, neurociència o agricultura

Altres grans projectes emmarcats dins de la iniciativa H2020 han estat BRAINCOM, HARVESTORE, EPISTORE, NEP o IONS4SET, entre molts d'altres.

Programa Marc Europeu de Recerca i Innovació Horitzó 2020

El CSIC és la tercera institució europea per nombre d'accions (projectes de recerca obtinguts) del Programa Marc de Recerca i Innovació de la UE, l'eina més gran de finançament plurianual de la Comissió Europea per promoure la recerca, el desenvolupament i la innovació. El CSIC ha obtingut 882 projectes, fet que suposa un creixement del 22% respecte a l'anterior Programa Marc Europeu. El CSIC només està darrere del CNRS (França) i Fraunhofer (Alemanya).

Quatre dels sis primers centres són centres de Catalunya, i l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) és el centre que més finançament ha obtingut del Programa Marc Europeu de Recerca i Innovació H2020 de tot el CSIC. Suposa el 8% del finançament total del CSIC H2020 i el 49% de l'Àrea de Materials. Els acompanyen l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el segon centre per volum de finançament de tot el CSIC; l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) i l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), que ocupen el cinquè i el sisè lloc respectivament.