Vés al contingut
06 febr. 2023

L'IMB-CNM desenvoluparà xips per produir i distribuir energies renovables

Aquest projecte, finançat amb més de 7 milions d'euros, millorarà la tecnologia dels semiconductors de dispositius implicats en la producció i distribució d’energies renovables. L’objectiu és desenvolupar nous sistemes basats en carbur de silici, un semiconductor gairebé tan resistent com el diamant, que podria ser clau en la transició energètica.

Oblea de diodos de carburo de silicio procesada en la Sala Blanca del IMB-CNM / IMB

Share

Oblia amb diodes de carbur de silici processada a la Sala Blanca de l'IMB-CNM.

Al gener es va engegar FOR2ENSICS, un projecte europeu dotat amb més de 7 milions d’euros per la Unió Europea i liderat per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC. Durant quatre anys, vuit centres de recerca i empreses europeus treballaran en el desenvolupament de dispositius semiconductors basats en carbur de silici de voltatge ultra alt per utilitzar-los en energies renovables.

"Els semiconductors d’alta potència basats en carbur de silici són fonamentals per al control i l'ús eficients de totes les tecnologies relacionades amb l’energia renovable. Les aplicacions van des de la generació d’energia eòlica, passant per les noves tecnologies de transport (cotxes híbrids i elèctrics, trens elèctrics, avions i vaixells) fins a la distribució a través de xarxes intel·ligents", explica Giulio Pellegrini, líder del projecte i investigador de l'IMB-CNM.

FOR2ENSICS (Future Oriented Renewable and Reliable Energy SiC Solutions) continua la línia de recerca en carbur de silici: un semiconductor gairebé tan resistent com el diamant, amb millors propietats que el silici i que permet reduir el cost dels dispositius d’alta potència, pel que és un actor clau en la transició energètica. L’objectiu és desenvolupar sistemes nous basats en aquest compost i compatibles amb les fonts d’energia renovables. Això requereix convertidors de potència eficients i compactes que aguantin tensions de fins a 15 quilovolts (kV), encara que actualment no hi ha res que s’adapti a aquestes necessitats.

A més, el projecte cerca reduir els costos i l’impacte mediambiental dels processos de fabricació de xips, "utilitzant nous mètodes per al creixement dels materials i el processament dels semiconductors", aclareix Pellegrini.

Col·laboració europea per a la transició verda

El projecte compta amb vuit col·laboradors de set països europeus. A més del CSIC, hi participen les empreses Hitachi Energy, Deep Concept, SuperGrid Institute i II-VI Kista AB; així com les universitats Universitaet Bremen, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne i University of Cambridge.

L’IMB-CNM fa anys que està involucrat en la fabricació de dispositius basats en carbur de silici. Primer, amb el projecte europeu Speed i el desenvolupament de convertidors per a xarxes elèctriques intel·ligents. Després, amb el disseny i la fabricació dels díodes de protecció de les cel·les fotovoltaiques de la missió espacial BepiColombo [de l’Agència Europea de l’Espai (ESA), i l’Agència Japonesa de l’Espai (JAXA)] cap a Mercuri.