Vés al contingut
06 jun 2024

L'IMB-CNM acull l’Enciclopèdia de Dones STEAM per destacar l’aportació de científiques i inventores a la història de la ciència

La mostra, que acompanya un projecte divulgatiu d’enciclopèdies sobre investigadores de tota la història, s’ha pogut veure en dues visites guiades a l’IMB-CNM amb la coordinadora de la iniciativa.

Foto de grup amb Núria Salán després de la visita a l'Enciclopèdia de Dones STEAM a l'IMB-CNM

Share

L’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) ha acollit durant dues setmanes l’exposició Enciclopèdia de Dones STEAM, celebrant dues visites guiades amb una de les coordinadores de la iniciativa, Núria Salán, amb personal de l’institut i famílies i també amb personal del CSIC al Campus de la UAB.

El Comitè d'Igualtat de l'IMB-CNM ha portat l'exposició a les instal·lacions per posar en valor les aportacions de dones científiques, investigadores i inventores a la història de la ciència. Enciclopèdia de Dones STEAM és un projecte de Núria Salán (divulgadora, professora de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia) i Sandra Uve (divulgadora científica i il·lustradora) que recopila noms i continguts en diferents volums de l'obra "Enciclopèdia de Dones STEAM", la primera enciclopèdia d’aquestes característiques. La intenció de l'obra és generar un material divulgatiu, informatiu i formatiu que pugui ser incorporat al currículum educatiu.

La mostra està formada de 20 plafons on es presenten dones referents dels àmbits STEAM, a través dels textos explicatius elaborats per les autores i de la mà de les il·lustracions de Sandra Uve. A través d’aquesta iniciativa es busca visibilitzar les contribucions de les dones en ciència i tecnologia i reivindicar el talent d’aquestes en el progrés de la societat. Incorpora noms d’investigadores vives i mortes, catalanes i d’arreu del món, i explica el seu valor en el progrés de la ciència. Un dels noms que apareixen a la mostra és de l’Elisabet Prats, investigadora del CIBER-BBN a l’IMB-CNM-CSIC, on s'explica la seva recerca en la caracterització de transistors de grafè per a aplicacions neuronals.

Les visites es van celebrar dimecres 29 i divendres 31. Salán va fer l'explicació de la mostra en totes dues ocasions, mentre que després es va fer un recorregut pel passadís perimetral de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació. Elisabet Prats va ser l’encarregada de la primera visita, i els tècnics de Sala Blanca Olaf Vázquez, Andrea Azambuja i Luis Rull van fer la segona. La visita de divendres, en horari de tarda, va acabar amb una xocolatada amb coca!

L’equip de Manteniment de l'IMB-CNM va ser l’encarregat de muntar i desmuntar la mostra, amb Carlos Seisdedos, Antonio Garzón, Esteve Cot i José María Villar. Neus Figueras, Tomás Moreno i José Luis Ávila van coordinar les entrades a l'institut en totes dues visites i el berenar de la tarda. Moltes gràcies a totes les persones implicades! Volem agrair també la Núria Salán la seva disponibilitat per a les visites i la de totes les persones que es van afegir a la visita!

Galeria d'imatges

  • Imatge principal: Foto de grup amb Núria Salán de la visita a l'Enciclopèdia de Dones STEAM a l'IMB-CNM el dia 29 de maig.

Primera visita guiada:

  • Núria Salán introdueix la visita guiada a l'Enciclopèdia de Dones STEAM a l'IMB-CNM.
  • Núria Salán davant del panell de la Judit Giró a la visita guiada a l'Enciclopèdia de Dones STEAM a l'IMB-CNM.
  • Núria Salán i Elisabet Prats a un passadís de l'IMB-CNM amb l'exposició Enciclopèdia de Dones STEAM a l'IMB-CNM.
  • Elisabet Prats obre la porta de Sala Blanca al públic de la visita guiada.
  • Elisabet Prats al passadís perimetral de la Sala Blanca.

Segona visita guiada:

  • Núria Salán davant dels panells de la Teresa Puig i la Zoe Rosinach a la visita guiada a l'exposició Enciclopèdia de Dones STEAM a l'IMB-CNM.
  • Núria Salán amb el públic de la visita guiada a l'Enciclopèdia de Dones STEAM a l'IMB-CNM.
  • Olaf Vázquez mostra l'ingrés a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació.
  • Luis Rull al passadís de la Sala Blanca.
  • Andrea Azambuja davant de Gravats Humits a la Sala Blanca.
  • Olaf Vázquez mostra el passadís central de l'interior de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricación.
  • Luis Rull davant de Fotolitografia a la Sala Blanca.