Vés al contingut
08 nov. 2022

La UAB acull el workshop SINCRO, amb participació de l'IMB-CNM

La UAB acollirà un workshop sobre el avenços del SINCRO, un projecte per desenvolupar un sensor òptic pel control de la qualitat de l’aigua subministrada. L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) participa en el consorci que impulsa aquest projecte finançat pel Ministeri d’Economia.

Gota d'aigua

Share

El dimecres 16 de novembre el Campus de Bellaterra de la UAB acull el workshop del SINCRO (Sistema Intel·ligent de Prevenció de Risc Microbiològic a l’Aigua). Un projecte d’innovació que ha rebut la subvenció d’I+D+i del Ministerio de Ciencia e Innovación y la Agencia Estatal de Investigación i que impulsa el consorci integrat per Aigües Sabadell, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Adiquímica, Sens Solutions i l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA).

La jornada divulgativa està pensada per presentar els resultats d’aquesta iniciativa de recerca i innovació. El punt de partida ha estat desenvolupar una tecnologia per monitoritzar en continu i amb precisió el biofilm que es genera en les canonades de distribució d’aigua. Es tracta de biopel·lícules bacterianes que poden, entre d’altres efectes, obstruir les canonades, alterar les propietats organolèptiques de l’aigua o contaminar l’aigua amb bactèries.

Cap dels sistemes actuals de monitorització de biofilms permet aquest control. El projecte SINCRO ha abordat aquest repte aplicant l’ús de microsensors òptics. Així, s’ha desenvolupat una tecnologia basada en impressió 3D que permetrà reduir tant el temps de fabricació como el cost del dispositiu i ampliar el rang de mesura per diferents nivells de profunditat i tipificar el biofilm mitjançant espectroscòpia. 

El projecte coordinat per EMATSA, compta amb la participació d’Aigües Sabadell que aporta la seva experiència en el camp de la reutilització d’aigües així com pel Grup de Transductors Químics de l’IMB-CNM-CSIC, especialistes en el desenvolupament de transductors químics basats en micro y nano-tecnologies. Xavier Muñoz, investigador del grup, participa al workshop.

El consorci compta també amb la participació d’ADIQUIMICA, empresa dedicada a la producció de compostos desinfectants pel tractament d’aigua, la start-up SENSING SOLUTIONS, amb experiència en el tractament i control microbiològic en sistemes de refrigeració; i el Grup de Microbiología Ambiental (GMA) de la UAB, especialista en l’estudi de biofilms.

El pròxim dimecres 16 de novembre els responsables del explicaran el desenvolupament del projecte, des del plantejament inicial del problema a resoldre fins a la creació del primer prototip. La sessió serà de 10 a 14h a Sala de Graus de la Facultat de Ciències i Biociències – Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) - Entrada Sud Edifici de Ciències, C/ de la Vall Moronta, 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), Barcelona. L’assistència és oberta i gratuïta i es podrà seguir també a través de Teams.