Vés al contingut
21 abr. 2021

La Sala Blanca del Centre Nacional de Microelectrònica està ampliant els seus equipaments amb cofinançament de fons FEDER

En marxa dos convenis entre el Ministeri de Ciència i Innovació i el CSIC per a l'aplicació de fons europeus, el 50% dels quals finançats amb fons del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), amb l'objecte de modernitzar, consolidar, ampliar i evolucionar les infraestructures per a les micro i nanotecnologies de la Sala Blanca.

Carga de un nuevo horno PECVD para depósito de capas dieléctricas delgadas. IMB-CNM.

Share

La Sala Blanca Integrada de Micro i Nano Fabricació del Centre Nacional de Microelectrònica (CNM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) forma part de la Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) MICRONANOFABS, inclosa en el Mapa de ICTS vigent, aprovat per el Consell de Política Científica, Tecnològica i d'Innovació el 6 de novembre de 2018. Aquesta ICTS es constitueix amb la finalitat de coordinar i aglutinar els recursos existents d'una sèrie d'infraestructures geogràficament distribuïdes i de titularitat pública diversa, que formen un conjunt de capacitats singular i estratègic a Espanya en l'àmbit de la microelectrònica, nanoelectrònica, optoelectrònica, fotònica i les seves aplicacions, oferint mecanismes d'accés obert competitiu de forma coordinada per tal d'incrementar la massa crítica, millorar la competitivitat nacional, i evitar duplicitats i redundàncies.

Aquesta Sala Blanca va ser creada el 1985 com a part fonamental de centre d'investigació CNM. Des del punt de vista tecnològic, ha anat evolucionant i incorporant noves famílies de tecnologies amb la necessitat de mantenir els equips i les infraestructures existents completament operatives, així com millorar-les per ampliar la capacitat de fabricació i l'adaptació a les noves necessitats de la investigació i de la indústria. Tot això li ha donat un rang d'aplicacions molt ampli, sent la principal instal·lació del nostre país en la qual és possible fabricar dispositius i circuits integrats complets en tecnologies de semiconductors de silici i carbur de silici, a més de sensors, dispositius micro-nanoelectromecànics i sistemes electrònics capaços d'explotar les capacitats combinades de les micro i nanotecnologies.

Amb l'objecte de modernitzar, consolidar, ampliar i evolucionar les infraestructures per a les micro i nanotecnologies de la Sala Blanca de l'IMB-CNM, CSIC, es van signar dos convenis entre el Ministeri de Ciència i Innovació i el CSIC en què s'estableixen els termes de l'aplicació de fons europeus per a aquestes actuacions. En conjunt, el pressupost total és de 14,7 milions d'euros, el 50% dels quals estan finançats amb fons del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) corresponents a el Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya 2014-2020, assignats a la Secretaria General d'Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació destinats a finançar projectes i actuacions relacionats amb infraestructures incloses en el Mapa de ICTS vigent. El 50% restant és aportat pel CSIC.

Aquestes operacions suposen dotar-se de la més completa tecnologia en aquest camp, permetent operar amb nous materials (bio) compatibles i nous tipus de substrats i de diferents mides, avantatges que són de gran importància per a aplicacions dels dispositius en camps tan diversos com biotecnologia, seguretat, medi ambient, alimentació, energia i mobilitat, comunicacions i electrònica de consum.