Vés al contingut
27 set. 2023

La Sala Blanca de Micro i Nanofabricació del CSIC aconsegueix la certificació de qualitat ISO9001

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) rep aquest segell pels processos implicats en el disseny, desenvolupament i producció de dispositius microelectrònics a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació. Aquesta certificació l'equipara en qualitat a altres sales europees, com el Laboratori Ibèric Internacional de Nanotecnologia a Portugal o la Universitat Tècnica de Dinamarca.

Entrega del certificado ISO9001 al IMBCNM

Share

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) rep un segell de qualitat per a les seves activitats de disseny, desenvolupament i producció de dispositius microelectrònics a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació gràcies al compliment dels requisits previstos en la norma ISO9001. El lliurament del certificat per part de l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR), a la qual han assistit Jordi Martín, director de AENOR a Catalunya; i Laura Villar, tècnica de desenvolupament de negoci, s'ha celebrat avui a l’IMB-CNM.

 Aquest certificat és el model més utilitzat en les relacions entre client i proveïdor, nacionals i internacionals, i permet demostrar que el treball realitzat a la Sala Blanca compleix amb la sistematicitat de procediments requerida pels clients.

La concessió d'aquest certificat a la major Sala Blanca de R+D+i en micro i nanofabricació a nivell nacional l'equipara en qualitat a altres sales europees, com el Laboratori Ibèric Internacional de Nanotecnologia a Portugal (INL) o la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU), i fins i tot les supera en l'ambició de l'abast.
La norma ISO9001 representa una garantia de qualitat reconeguda internacionalment i sol ser un requisit necessari perquè els clients puguin comercialitzar els seus productes amb tercers.

El projecte d'implantació de la norma ha involucrat tres actors interdependents: el propi centre de recerca, l’IMB-CNM; la Sala Banca de l’IMB-CNM, node major de la Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) distribuïda MICRONANOFABS; i l'Agrupació d'Interès Econòmic D+T Microelectrónica. El projecte s'ha coordinat a través d'un Comitè de Qualitat creat per a aquest fi.

El comitè està format per la direcció de les tres entitats, el director de l’IMB-CNM, Luis Fonseca; el director de D+T Microelectrònica A.I.E., Manuel Lozano; i el director de la Sala Blanca, David Quirion. A més, se sumen altres tres persones amb formació en qualitat: la responsable de qualitat i millora contínua de la Sala Blanca, Ana Sánchez; el responsable del sistema de gestió de la qualitat del Grup de Transductors Químics de l’IMB-CNM, Ferran Vera; i la responsable del nou sistema de gestió de la qualitat, Daniela Bassignana.

Aquesta junta es manté en funcionament per a assegurar el manteniment del segell de qualitat en el temps.

Una qualitat basada en la col·laboració

Tal com afirma Daniela Bassignana, aquesta col·laboració “ha estat imprescindible per a la clara definició dels processos estratègics, operatius i de suport del sistema de gestió de la qualitat”. A més, fa èmfasi en el fet que “una altra peça clau de l'èxit del projecte ha estat la implicació i compromís de les persones que aplicaran la norma en l'activitat del dia a dia”.

Per part seva, el director de AENOR a Catalunya, Jordi Martín, afirma que “l'obtenció del certificat ISO9001 és una peça clau per a la millora contínua en els processos d'una organització. Recolza el seu compromís amb les bones pràctiques davant tots els seus grups d'interès, millorant la notorietat de l'organització. Aquells que vulguin ser partícips de les activitats de disseny o del desenvolupament i producció de dispositius microelectrònics de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l’IMB-CNM tenen la confiança afegida del segell més reconegut”.

Luis Fonseca afegeix que aconseguir el certificat “és un assoliment col·lectiu que suposa un gran orgull i que representa una garantia de qualitat d'activitats experimentals complexes dins del centre de recerca”. Puntualitza també que “encara que les activitats relacionades exclusivament amb la recerca científica no estan directament contemplades dins de l'abast del sistema de gestió de la qualitat, aquestes resultaran beneficiades per l'extensió natural de la praxi de qualitat a àmbits més amplis d'operació de la Sala Blanca”.

Manuel Lozano apunta que, de cara als clients, “haver aconseguit la certificació respon a la creixent necessitat dels mateixos de garantir la qualitat, traçabilitat i repetibilitat de producció dels seus productes”. També, a nivell intern, “reforça el compromís que D+T té amb la millora constant de l'activitat de la Sala Blanca i de l’IMB-CNM”.

David Quirion, per part seva, comenta que la implantació de la norma “permet a la Sala Blanca de l’IMB-CNM disposar d'un sistema de gestió de reconeixement internacional”. A més, “ha permès, entre altres coses, ordenar i uniformitzar procediments de control, de manteniment i registres d'activitats existents, tot amb la finalitat de donar millor servei als usuaris que utilitzen la Sala”.

Aquest assoliment ha estat possible gràcies a la col·laboració existent entre el Grup d'Aplicacions Biomèdiques de l’IMB-CNM, la Vicepresidència d'Innovacio i Transferència del CSIC com a agent facilitador i l'empresa INBRAIN Neuroelectronics, la qual ha prestat un inestimable suport material. S'ha comptat també amb la participació de tot el personal de D+T i IMB-CNM, amb la Unitat de Qualitat i Innovació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), a través de la seva responsable Cristina Casado; i amb la consultora ACMS, a través de Bàrbara Soler.