Vés al contingut
17 març 2020

La Sala Blanca de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) desenvolupa dispositius fotònics destinats a un projecte europeu per desenvolupar un sensor per al diagnòstic ràpid de la SARS-CoV-2

La Sala Blanca, instal·lació científica de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), està desenvolupant i fabricant dispositius fotònics destinats a el projecte europeu CONVAT, dirigit i coordinat per la professora Laura M. Lechuga, investigadora de l'CSIC a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). L'objectiu d'el projecte és crear un nou dispositiu basat en un biosensor òptic amb nanotecnologia, que permetrà detectar el coronavirus SARS-CoV-2 en 30 minuts. La idea és que la prova pugui realitzar-se directament amb la mostra de l'pacient sense la necessitat de testejar en laboratoris clínics centralitzats.

chip covid19

Share

El projecte té una durada de dos anys, però, ja que es basa en coneixements previs, es preveu que es produeixin resultats en menys d'un any. Aquesta nova tecnologia també podria identificar ràpidament si es tracta d'un coronavirus o d'una infecció de grip comuna. A més, el dispositiu biosensor també s'utilitzarà per a l'anàlisi de diferents tipus de coronavirus presents en animals reservori, com els ratpenats, per observar i supervisar possibles evolucions d'aquests virus i prevenir futurs brots infecciosos en humans.

El professor Carlos Domínguez, de l'IMB-CNM, lidera el desenvolupament dels dispositius transductors necessaris per al projecte, fabricats a la Plataforma d'Integració Fotònica operada per la Sala Blanca de l'Institut.