Vés al contingut
19 jun 2023

La clau de la digitalització? L'IMB-CNM celebra 3 activitats a la 16a Festa de la Ciència

La 16a Festa de la Ciència es va celebrar entre el 10 i l'11 de juny a la Rambla Prim de Barcelona. Personal de l'IMB-CNM va acudir amb tres activitats diferents per demostrar que la micro i la nanoelectrònica són fonamentals per entendre el progrés tecnològic del darrer segle i comprendre la societat actual.

Personal investigador de l'IMB-CNM a la Festa de la Ciència 2023 explicants als interessats

Share

L'Ajuntament de Barcelona va organitzar la Festa de la Ciència entre el 10 i l'11 de juny amb més de 100 activitats de centres de recerca, fundacions i entitats sense ànim de lucre que van omplir la Rambla de Prim del matí a la nit i van congregar a més de 16.000 persones els dos dies. L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) va coordinar tres activitats de divulgació que es van celebrar diumenge i a les quals va anar públic de totes les edats.

És la quarta vegada que el centre participa a aquest esdeveniment, dirigit a públic general i familiar de la ciutat de Barcelona. Una cita imperdible per transmetre coneixement científic a la societat i contribuir a la cultura científica en matèria microelectrònica.

La primera del matí va ser el taller Descobreix la revolucionària invenció del transistor!, pensat per a públic de més de 12 anys, es podia veure el funcionament d'un transistor dins d'un circuit electrònic i la seva funció com a amplificador analògic i interruptor digital. Joan Marc Rafí, Miguel Zabala i David Sánchez van ser els encarregats de fer el taller, en una activitat confeccionada amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Les tres investigadores predoctorals Mercedes Saludes, Laura Lefaix i Ferran Bonet van dur a terme el taller "Recarrega't!" per primera vegada. L'activitat transmetia la importància dels xips a la vida quotidiana i, mitjançant experiments comuns i amb elements senzills, l'equip ensenyaven com utilitzar xips per mesurar el pH de les verdures o veure com les fruites poden conduir l'electricitat.

A darrera hora, el centre tancava l'Escenari Copèrnic amb un debat a dues veus entre Luis Fonseca, actual director de l'IMB-CNM, i David Quirion, director de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació. Tots dos van fer un recorregut per la història del transistor i van il·lustrar com la revolució microelectrònica permea la societat i ha propiciat el progrés del darrer mig segle. Un debat que va comptar amb les preguntes finals del públic, amb curiositat sobre els processos de disseny i fabricació dun circuit integrat i la sostenibilitat daquests treballs.