Vés al contingut
08 febr. 2023

Investigadors de l'IMB-CNM treballen en un projecte internacional per accelerar la comercialització de la tecnologia quàntica

Col·laboren a Qu-Pilot, una iniciativa finançada amb 19 milions d'euros que afavorirà el desenvolupament de les empreses en processos de disseny, desenvolupament i validació i de maquinari quàntic. Millorarà les infraestructures de tecnologies quàntiques i respondrà a la demanda de les empreses que necessitin aquest coneixement.

Técnico de Sala Blanca colocando obleas en hornos térmicos

Share

La tecnologia quàntica és una de les àrees clau per a la Unió Europea (UE). Per millorar i accelerar encara més la comercialització d’aquesta tecnologia, és important que les empreses europees tinguin una ruta més ràpida del laboratori al mercat amb capacitats òptimes de tecnologia i desenvolupament de productes. L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC participa al projecte Qu-Pilot, en què 24 organitzacions de nou països col·laboraran per accelerar la comercialització de la tecnologia quàntica europea.

Production Capabilities for Quantum Technologies (Qu-Pilot) és una iniciativa que cerca enfortir el desenvolupament de la quàntica a Europa. Finançada amb 19 milions d'euros en el marc del programa Horitzó Europa de la UE, el projecte presenta dos objectius: millorar les infraestructures europees de tecnologia quàntica i respondre a una creixent demanda de serveis de fabricació pilot per part d'empreses de tecnologia quàntica. La iniciativa, liderada pel Centre d’investigació Tècnica (VTT) de Finlàndia, involucra nou països (Finlàndia, Països Baixos, Alemanya, Bèlgica, França, Àustria, Itàlia, Espanya i República Txeca), inclosos 11 centres de recerca, 11 empreses tecnològiques i 2 empreses no tecnològiques.

"És indispensable disposar d'una tecnologia escalable de fabricació de qbits semiconductors per aconseguir computadors quàntics que puguin donar resposta a aquells problemes reals i pràctics que són inabordables pels ordinadors clàssics", explica Francesc Pérez-Murano, investigador principal de l'IMB-CNM al projecte.

Precisament, per a aconseguir un ordinador quàntic real capaç de resoldre problemes pràctics, l'IMB-CNM contribueix amb una plataforma per a l'experimentació en nous conceptes de dispositius i processos de fabricació. A través del Grup Nanonems i del personal de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, l'IMB-CNM treballa per establir internament una línia pilot que permeti fabricar bits quàntics semiconductors. En el futur, un ordinador quàntic amb milions de qbits semiconductors tindrà impacte en múltiples àrees: disseny de nous materials, control de processos industrials i disseny de molècules per a nous fàrmacs, entre d'altres.

"La nostra participació al projecte Qu-Pilot suposarà l'impuls necessari perquè la Sala Blanca del CSIC a l'IMB-CNM disposi d'aquesta capacitat, que desenvoluparem conjuntament amb els principals centres tecnològics europeus en semiconductors", afegeix Pérez-Murano sobre aquesta Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS).

Impuls al desenvolupament empresarial

La iniciativa afavorirà el desenvolupament de les empreses, en facilitar un camí directe per dissenyar, desenvolupar i validar els seus productes i processos de hardware a escala pilot. Això, alhora, accelerarà la comercialització d'aquests productes. Entre les empreses involucrades en el projecte hi ha les espanyoles Qilimanjaro Quantum Tech i LuxQuanta. A més, al projecte participen les principals institucions d'Europa amb capacitat per a la fabricació de tecnologies quàntiques, com iMEC a Bèlgica, CEA-Leti a França i Fraunhofer a Alemanya.

Per avançar en la investigació quàntica i en la línia del projecte Qu-pilot, el CSIC compta amb la Plataforma Temàtica Interdisciplinària QTE+, que engloba més de 30 grups de recerca en el desenvolupament d'una nova generació de dispositius de comunicació. A més, des de l'IMB-CNM es coordina el projecte espanyol Q-Tech amb l'objectiu de desenvolupar nous processos de fabricació per a la computació quàntica basada en semiconductors.