Vés al contingut
21 jul. 2021

"Hem desenvolupat bateries sostenibles de paper que s'alimenten amb líquids com la suor o l'orina"

Neus Sabaté, investigadora ICREA en el grup SPEED de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), participa a la sèrie d'entrevistes "Científicas y Cambio Global" de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC.

Neus Sabaté | Fotoshooting

Share

Neus Sabaté, investigadora ICREA en el grup SPEED de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), és entrevistada a la sèrie "Científicas y Cambio Global" de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC, per parlar de la substitució de les piles per alternatives sostenibles, de components electrònics i de la reducció de l'impacte ecològic.

Com sorgeix la idea de desenvolupar una bateria de paper d'un sol ús?

Neus Sabaté: Fa uns anys treballàvem amb fonts d'energia electroquímiques, amb piles de combustible, i utilitzàvem metanol, hidrogen... bàsicament alcohols, perquè són més fàcils de gestionar. Volíem fer fonts d'energia petites per a mòbils i portàtils. Però la indústria de bateries a nivell macro evolucionava molt ràpid davant el repte d'alimentar els mòbils del futur. Com perdíem el tren a nivell industrial, treballem amb líquids biològics per obtenir energia de fluids com, per exemple, sucs, ja que la glucosa és un combustible molt bo, i altres com la sang, la suor, les llàgrimes... Trobem l'aplicació perfecta al fer-me un test d'embaràs. El vam obrir al laboratori i ens vam adonar que portava una pila de botó amb la bateria carregada gairebé al 99%. És molt poc sostenible perquè es fa servir un cop i es llença. Així que vam juntar idees: utilitzar fluids i alimentar una bateria. I vam pensar: i si fem una pila de paper? El test d'embaràs és de paper i l'orina podia utilitzar-se per treure energia amb un sol ús i de manera més continguda. Així vam començar a parlar de productes biològics i de paper, i d'aquí passem al desenvolupament de bateries sostenibles de paper que s'alimenten amb líquids com la suor o l'orina.

I com funciona?

Consisteix en un tros de paper amb dos elèctrodes que estan dormint. Quan l'orina arriba a la bateria es desperta perquè el líquid fa d'electròlit i comencen a generar energia durant els minuts que es necessitin. Per exemple, un test d'embaràs necessita tan sols tres minuts. Llavors per què anem a utilitzar una pila de botó que dura setmanes si només es necessita aquest temps.

Pots trobar l'entrevista completa, per Irene Lapuerta Murillo (CSIC Cultura Científica), a: https://www.csic.es/es/actualidad-del-csic/hemos-desarrollado-baterias-sostenibles-de-papel-que-se-alimentan-con-liquidos

Copyright de la imatge: Neus Sabaté | Fotoshooting

Científicas y Cambio Global – Neus Sabaté (IMB-CNM-CSIC)
https://www.youtube.com/watch?v=R8RrJK7Xzvg