Vés al contingut
09 des. 2022

Èxit a les tres activitats organitzades per l’IMB-CNM per la Setmana de la Ciència 2022

L’IMB-CNM ha organitzat tres activitats per la Setmana de la Ciència a les quals van acudir més de 100 persones al llarg de tota la setmana. Els actes, a Cerdanyola del Vallès i Terrassa, han reunit públic de diverses edats.

Llibertat Abad al taller Viatja al fascinant món del transistor al MNACTEC

Share

Jornades de Portes Obertes, una conferència sobre la importància dels microxips al nostre estil de vida i un taller de microelectrònica són les activitats de divulgació científica que l’IMB-CNM va programar per la Setmana de la Ciència, coordinada per la Fundació per a la Recerca i la Innovació (FCRI), que aquest any va celebrar la seva vint-i-setena edició. Les iniciatives obertes al públic van tenir una gran acollida i més de 100 persones en total es van acostar a conèixer una mica més sobre el món de la microelectrònica.

L’esdeveniment va tenir lloc a la setmana de l’11 al 20 de novembre a tota Catalunya amb accions per a tots els públics i amb la participació d’altres instituts del CSIC, a més d’altres centres de recerca públics i privats, empreses i entitats sense ànim de lucre. Per part de l’IMB-CNM, nou persones van participar a l’organització de les activitats: sis persones de personal investigador i una de tècnic, així com les dues persones de l’equip de cultura científica. Un total de cinc dones i quatre homes.

Jornades de Portes Obertes

Durant la setmana del 14 al 18 de novembre, l’institut va oferir visites guiades amb personal investigador i tècnic del CSIC, encarregats d’ensenyar el Museu de Microelectrònica i la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació. Hi van participar la Cecilia Jiménez, en Joan Marc Rafí, la Llibertat Abad i en Joan Bausells. A més de la Sabela Rey i la Patricia Rodrigo (de l’equip de Cultura Científica). Les persones assistents van poder aprendre més sobre els processos de fabricació microelectrònica i la capacitat tecnològica que ofereix.

Les visites es feien en torn de matí o de tarda i es van acostar unes 40 persones a veure com funcionava un centre de recerca per dins.

Xips, xips, xips… aquests minúsculs desconeguts

En Luis Fonseca, professor de recerca del CSIC i director de l’IMB-CNM, es va acostar al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) a Terrassa per fer una xerrada sobre com es fabrica un xip i per què són cada vegada més importants en el nostre estil de vida. La xerrada marca la primera col·laboració entre l’institut i el museu, que aquest any també va acollir un taller.

Viatja al fascinant món del transistor!

El taller “Viatja al fascinant món del transistor!” va ser el protagonista del diumenge 20 de novembre al MNACTEC de Terrassa, on es van donar cita 60 persones entre famílies i públic adolescent interessat al món de la microelectrònica. La Mercedes Saludes, en David Sánchez, en Joan Marc Rafí i la Llibertat Abad van dedicar dues sessions d’una hora cada una a explicar què és un transistor, com es va inventar i en què el podem trobar avui dia. El públic va poder tocar pedres de silici, transistors i xips, així como fer funcionar petits circuits electrònics amb transistors integrats. Organitzat en el marc del projecte Un microxip molt gran, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.

Galeria d'imatges

  • 1-3: visites guiades durant les Portas Obertes.
  • 4-5: xerrada de Luis Fonseca a la Sala Diesel del MNACTEC.
  • 6-8: taller "Viatja al fascinant món del transistor!" al MNACTEC.